Залишки давньогрецького міста поповнять музеї Олександрійщини

17.08.2018 00:00:008 переглядівАвтор: admin
/culture/10579-zalishki-davnogreckogo-mista-popovnyat-muzeyi-oleksandrijjshhini

Залишки давньогрецького міста поповнять музеї Олександрійщини

Тринадцятиденний велопробіг Україною, який дослідник з Приютівської громади Леонід Балацький здійснив цього літа разом зі своїми колегами, приніс йому не тільки півтори тисячі фотографій найкрасивіших місць Батьківщини, а й результати розкопок одного з давньогрецьких міст, що багато років тому знаходилося на території нашої країни. Леонід Балацький розповів, що це було за місто, як він його для себе відкрив та які результати розкопок вдалося привезти на Олександрійщину.

Цьогорічна велоподорож Україною для вас видалася плідною. Розкажіть, залишки якої культури ви привезли на Олександрійщину?

– Я привіз сюди залишки давньогрецької культури. Це розкопки, які налічують 2000 років. Вони належать давньогрецькому місту Ольвія, яке існувало в нас на території України тисячі років. Засноване воно було вихідцем із Мілету в VI ст. до н.е., потім у 375-му році на Валагуні остаточно це місто зруйнували. Якщо зараз подивитися по території України, то таких міст, які б існували або існують тисячі років, ви багато не нарахуєте. Це Київ, Переяслав-Хмельницький, можливо, ще деякі міста, але їх дуже мало. 

Як ви відкрили для себе Ольвію?

– Ще в 2009 році під час першої подорожі з півночі на південь України, я випадково натрапив на це давньогрецьке місто. Взагалі, на топографічній карті туристичні об’єкти не позначені, там просто виділені дороги, міста, села і т.д. Я не планував, що в 2009 році буду їхати через Ольвію – це трапилось випадково. Коли я проїхав Миколаїв і прямував у бік Чорного моря, я виїхав до села Парутіно. В цьому селі я побачив вивіску «Національний археологічний заповідник «Ольвія»». Це мене дуже заінтригувало. Звичайно ж, я заїхав на територію цього заповідника, зайшов до адміністрації. Це було в липні місяці, тоді директором цього заповідника була Галина Сергіївна Лисикова, і я її запитав, чи можна мені подивитися на розкопки і чи міг би хтось мені розповісти про Ольвію. Вона відповіла, що зараз у них працює київська експедиція, яку очолює Валентина Володимирівна Крапівіна, вона мені все покаже і розкаже. 

Хочу сказати, що кожного року в Ольвії працює археологічна експедиція. В цю експедицію крім Київського університету, раніше входив дуже популярний Луганський університет, звідти приїжджало багато студентів. В цьому році, наприклад, я зустрів студентів із Львівського університету. Так от, Валентина Володимирівна Крапівіна мені особисто розповіла про історію цього міста, крім того, вона провела мене територією міста, показала розкопки. З тих пір, з 2009 року, мене так зацікавила ця Ольвія, що я почав їздити туди сам, возити своїх дітей, колег із району. У 2011 році навіть наш районний Центр дитячої та юнацької творчості організував подорож до Ольвії. П’ять років поспіль – з 2009 по 2013 рік – я приїздив на територію Ольвії. Так вийшло, що після подій на майдані у 2014-2015 роках я нікуди не їздив – ми тоді групою подорожували до Криму. До речі, хочу сказати, що крім Ольвії, в нас є ще місто Херсонес на території Севастополя, є місто Тіра на території Бєлгород-Дністровського, і там я теж побував. 

Під час цих подорожей я навіть познайомився із професором Канадського університету з Манітуби це був професор Едвард, який також приїжджав до Ольвії. Ще хочу сказати, що історією я цікавився і раніше, але після того, як побував в Ольвії, мене це настільки зацікавило, що я навіть другий раз вступив навчатися на історичний факультет, який закінчив  у 2014 році і отримав диплом бакалавра та вчителя історії.

– Крім того, що Ольвія – давньогрецьке місто, в чому ще полягає його унікальність?

– Спочатку давньогрецьке поселення було в нас на острові Березань. Про цей острів ми раніше згадували. Легендарний острів Буян – це він і є. Острів Березань раніше був півостровом, а зараз це є острів, і на ньому було перше давньогрецьке поселення. Потім з цього давньогрецького поселення греки переселилися в район Ольвії – нині це село Парутіно. Якщо подивитися на географічну карту, там можна побачити, що це Ольвія. Ця точка дуже зручна була, тому що можна було підніматися по Бугу, торгувати з місцевим населенням, можна було також торгувати по Дніпру. 

Ще раз хочу наголосити, що місто оригінальне тим, що воно, по-перше, проіснувало тисячі років, по-друге, після того як воно було зруйноване остаточно гунами, перед цим готами і гетами кілька разів руйнувалося, більше на його території ніяких міст не виникало. Наприклад, на території Херсонесу з’явився Корсунь, давньоруське місто, потім Севастополь і т.д. На території ж зруйнованої Ольвії до кінця ХVІІІ століття іншого міста не було.  Почала заселятися ця місцевість вже після того, як було відвойовано Крим у Туреччини, і люди почали освоювати Південь України. Так і виникло село Парутіно в кінці ХVІІІ століття. 

Місцеві жителі тоді не знали, що це було давньогрецьке місто, і турки для фортеці Очаків використовували будівельний матеріал часів стародавньої Ольвії. Місцеве населення частково заселило цю територію, тому в їхніх будинках зараз дуже багато будівельного матеріалу, який був у давніх греків.

Повторно відкрив для нас Ольвію відомий мандрівник Петро Симон Палас.

– Ви неодноразово їздили до Ольвії. Це вперше ви знайшли залишки давньогрецької культури?

– Поступово, протягом кількох експедицій, ми привозили рештки давньогрецької культури. В цьому році я теж привіз ці залишки. Деякі з них я вже навіть роздавав своїм друзям. Хочу сказати про те, що копати там нічого не треба. Навколо заповідника (це територія 33 гектари – місто, а за містом були села), де також проживали давні греки, протягом тисяч років вони після себе залишали посуд, будівельний матеріал, знаряддя праці – все це там залишалося. У цьому році я помітив, що територію навколо заповідника дуже інтенсивно розкопують «чорні» археологи. Заповідник сам охороняється, там працює охорона, але територія за межами заповідника ніким не охороняється і інтенсивно розкопується. Ще років вісім тому я не бачив, щоб так інтенсивно було покопано могили, хоча копаються вони давно. Частина елементів, артефактів так і залишаються на тих місцях розкопок, де працювали «чорні» археологи, а частина вимивається із моря. Ще дві тисячі років тому, коли відбувся наступ з Чорного моря, його рівень піднявся на 5-8 метрів, тому нижній город, тобто Ольвія, фактично зараз затоплений, і залишки цього нижнього города тепер вимиває морем. 

Що можуть означати залишки, які ви привезли? Що це за предмети могли бути?

– В першу чергу це посуд. Це могли бути амфори – навіть ручки видно та деякі інші елементи. Частково можуть бути будівельні матеріали та інше.

Тобто з кожною експедицією ви привозите якусь частину цих залишок? Куди ви діваєте цю колекцію?

– Частково вона зберігається в мене. Також ці експонати можна використовувати під час навчання, можна передати у шкільний музей або подарувати місцевим краєзнавчим музеям. 

Ви вже кудись дарували ці експонати? Де їх можна тепер побачити??

– Такі експонати я вже дарував Протопопівському шкільному музею і Захарівському музею історії. 



Записали Ірина Гайдук, 

Юлія Пастух

Фото Леоніда Балацького

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022340 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: