Школярі Олександрійщини змагалися за звання «Кращий читач-2018»

19.04.2018 00:00:009 переглядівАвтор: admin
/culture/10559-shkolyari-oleksandrijjshhini-zmagalisya-za-zvannya-krashhijj-chitach-2018

19 учнів 6-7 класів із різних навчальних закладів Олександрійщини позмагалися за звання «Кращий читач-2018». 11 квітня в Олександрійській центральній районній бібліотеці ім. Д.І. Чижевського відбувся районний етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія», де було обрано 2-х переможців.

Конкурс дитячого читання «Книгоманія» став вже традиційним для Олександрійської районної бібліотеки. Щороку талановиті хлопці та дівчата, для яких книга є вірним другом, змагаються за звання кращого читача. У цьому році у конкурсі взяли участь учні 6-7 класів із Нової Праги, Доброї Надії, Войнівки, Олександрівки, Червоної Кам’янки, Ізмайлівки, Протопопівки та інших сіл і селищ Олександрійського району. «Цей конкурс в Україні проводиться з метою заохочення дітей до систематичного читання, виявлення читацьких уподобань дітей, для самостійної роботи з книгою, для розвитку художніх та літературних смаків», – розповіла завідуюча відділом обслуговування дітей Олександрійської ЦРБ ім. Д.І. Чижевського Олена Губа.

У районному етапі конкурсу брали участь переможці початкового етапу, який проходив у їхньому селі або селищі. Спочатку учасники представляли себе – це була така своєрідна візитна картка. На розгляд журі школярі демонстрували свої читацькі щоденники, які вони вели протягом останніх 2-3 років і куди записували книги, які їх найбільше захопили.  Журі давало додаткові бали, дивлячись на те, яку дитина читає літературу – чи це твори поза шкільною програмою, чи діти читають тільки шкільну програму. Потім учасники представляли свою улюблену книгу, і завершився конкурс підсумковою грою, де діти демонстрували свої знання літератури в цілому.

Під час конкурсу стало зрозуміло, що діти захоплюються різними книжками. Учасники обмінювалися враженням про прочитані твори та із захопленням радили один одному прочитати ту чи іншу книгу. «Ми побачили, що більшість дівчаток полюбляє читати книги про кохання, а хлопцям подобаються детективи. Багато дітей захоплюються фентезі, а також літературою історичного характеру. Говорили і про класиків, і про краєзнавчі видання. Сьогодні наші учасники вже в котре довели, що кожна людина – індивідуальність», – зазначила Олена Губа.

Представники журі оцінювали учасників за 12-бальною шкалою. Обрати переможців було нелегко, адже усі учасники показали високий результат. Діти приємно здивували журі своєю любов’ю до книг, обізнаністю та креативністю. «Я дуже багато відкрила для себе нових творів, якими я навіть ніколи не цікавилася у своєму дитинстві, а також нові твори для дітей. Наші діти ще й прекрасні презентанти, тому що вони в такій оригінальній формі представили своє бачення тієї прочитаної книги. Вони надавали нам щоденники, які говорять про те, що діти читають не від одного конкурсу до іншого, а вони є постійними читачами. І це було видно, тому що щоденники були наповнені, вони були з певними відміточками, милими малюночками – на це також було приємно звертати увагу, хоча це й були дрібнички», – поділилася враженням творчий керівник Олександрійського районного будинку культури та член журі Тетяна Шоколова.

За результатами конкурсу було обрано двох переможців. Серед 6-х класів 1-е місце та звання «Суперчитач Олександрійщини-2018» виборола Анна Лисюк із Добронадіївської ЗОШ. Дівчинка полюбляє читати фантастику та пригоди. До конкурсу готувалась дуже ретельно. «Я готувалася ще з літа минулого року. На конкурсі я презентувала книгу «День кота» Катерини Булах. Це дуже гарна книга про котів. Там розповідається, як дві дівчинки, Настя та Кароліна, захотіли стати кішками, і на один день вирішили це зробити», – розповіла переможниця Анна Лисюк.

Вже вдруге у районному етапі читацького конкурсу 1-е місце завоювала учениця Новопразького НВО Валерія Семеренко. У минулому році дівчинка стала кращою читачкою серед 6-х класів, а в цьому році виборола перемогу серед семикласників. «Минулий рік я доклала багато праці для того, щоб стати переможницею. Цей рік було також досить нелегко. Були суперники, яких я побоювалась, але найголовніше – це бути впевненим у собі і не боятись. Мені дуже подобається цей дух боротьби, і взагалі відчуття, коли ти – переможець», – поділилася цьогорічна переможниця серед 7-х класів Валерія Семеренко.

По двоє учнів розділили також 2-е та 3-є місце у конкурсі. Шестикласник Микола Тяглий із Новоселівського НВК не засмучується через те, що зайняв 3-є місце. Хлопець отримав найкращі враження від конкурсу та вірить у перемогу наступного року. «Мені цей конкурс дуже сподобався. Я хочу висловити свою вдячність нашому журі, нашій бібліотекарці за те, що вона мене підготувала і весь час мене підтримувала. Я обов’язково на наступний рік приїду і займу 1-е місце у 7 класі», – розповів Микола.

Переможці районного етапу конкурсу дитячого читання «Книгоманія» продовжать боротьбу в ІІ обласному етапі конкурсу. Переможці обласного конкурсу матимуть можливість поїхати в м. Львів на фестиваль дитячого читання, де на них чекає захоплююча культурна програма з іграми, конкурсами та зустрічами з цікавими людьми. На думку журі, на всіх учасників читацького конкурсу чекає велике майбутнє, головне – завжди вірити в себе. Теплими словами поділилася член журі Тетяна Шоколова: «Я думаю, що це майбутня еліта нашої країни. Я хочу побажати їм успіхів і впевненості в собі, тому що я дуже багато бачила дітей, які могли б відповісти на питання, але сумнівалися у своїх можливостях, у своїх ресурсах. Хотілося б цього побажати і дорослим, адже вони повинні розвивати своїх дітей, говорити їм про те, що вони найкращі, адже вони дійсно найкращі».

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022227 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: