Фестиваль бардівської пісні в Олександрії

01.03.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10551-festival-bardivskoyi-pisni-v-oleksandriyi

В Олександрійській бібліотеці для юнацтва 21 лютого відбувся перший у місті Фестиваль бардівської пісні. Місцеві виконавці співали пісні цього жанру, які найбільше полюбилися слухачам різних поколінь.

У більшості людей барди асоціюються з походами на природу та піснями під гітару біля вогнища. Саме в такій затишній обстановці зібралися четверо учасників фестивалю та місцеві поціновувачі бардівської пісні. «Наш фестиваль – це прекрасна можливість познайомитися зі справжніми місцевими бардами та поспівати улюблені пісні, сидячи біля вогнища у чудовій компанії», – зазначила завідуюча бібліотекою для юнацтва Світлана Пріхно.

На початку фестивалю бібліотекарі провели невеличкий екскурс в історію виникнення бардів. Перші барди з’явилися ще в середньовіччі, але і в стародавніх бардів, і в сучасних спільним є те, що вони виконують власні пісні, найчастіше акомпонуючи на струнному інструменті, зазвичай на гітарі. У радянські часи Володимир Висоцький ввів поняття «авторська пісня» і позначив ним ту композицію, яку автор придумав, створив і сам же подав глядачеві. Точно і коротко сказав про неї Булат Окуджава: «Думаюча пісня для думаючих людей». І це дійсно так, адже найважливіше в авторській пісні – це поезія, яку не повинна «вбивати» музика.

Під час фестивалю працівники бібліотеки також розповідали про багатьох відомих авторів бардівських пісень, таких як Олександр Галич, Юрій Візбор, Вероніка Доліна, Сергій Нікітін, Олександр Розембаум, Олег Мітяєв. Згадали і українських бардів:  Едуарда Драча, Марію Бурмаку, Сергія Шишкіна та інших.

Серед учасників фестивалю були як досвідчені виконавці, які вже давно відомі за межами нашого міста, так і барди-початківці. Наймолодший учасник – Владислав Іванов, студент Олександрійського коледжу культури і мистецтв. Незважаючи на свій юний вік, дуже любить пісні Віктора Цоя та Володимира Висоцького. На фестиваль юнак потрапив випадково. «Я йшов по вулиці й випадково зустрів жінку. Вона розповіла, що в бібліотеці проходитиме такий захід та запропонувала мені пограти. Мене це зацікавило, адже мені здається, що сучасній молоді не вистачає таких пісень, як бардівські. Я вважаю, що це повинно бути актуальним і на сьогоднішній день», – поділився юнак.

Серед чоловічої компанії учасників фестивалю була й одна дівчина. Валентина Чугуєвець – переселенка з Луганської області, та, за її словами, Олександрія стала для неї другою домівкою. Особливо чуттєво у виконанні Валентини прозвучала пісня Вероніки Доліної про жіноче щастя.

На фестивалі олександрійські барди виконували пісні відомих авторів, які добре знав майже кожен із присутніх. Звучали пісні «Милая моя, солнышко лесное», «Ваше благородие», «Бричмула», «Большой секрет», «Вальс Бостон», «Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались».

Шанувальників бардівських пісень у нашому місті виявилося чимало. Повна зала гостей зібралася, щоб послухати відомі твори у виконанні місцевих бардів. «Я дуже люблю бардівські пісні – і Висоцького, і геологічні. У мене чоловік геолог, і коли ми збиралися компанією ще молодими, то всі ці пісні співали. Я з великим задоволенням прийшла на сьогоднішній фестиваль і дуже вдячна організаторам, що цей захід відбувся», – поділилася одна з гостей фестивалю Алла Носик.

Фестиваль бардівської пісні пройшов у теплій дружній обстановці. На прохання глядачів учасники виконували улюблені пісні декілька разів, а гості співали разом із ними.

Такі фестивалі вже давно проводяться в інших містах України, і хочеться сподіватися, що і для нашого міста вони стануть гарною традицією.

Захід відбувся в рамках реалізації проекту «Добродій», який підтримано Міжнародною організацією з міграції та фінансується Європейським Союзом.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: