Презентували новий випуск краєзнавчого видання «Між Бугом і Дніпром»: нотатки із презентації з олександрійськими акцентами

22.02.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10548-prezentuvali-novijj-vipusk-kraeznavchogo-vidannya-mizh-bugom-i-dniprom-notatki-iz-prezentaciyi-z-oleksandrijjskimi-akcentami

35 нових досліджень істориків, краєзнавців Кіровоградщини презентовані у здвоєному випуску науково-краєзнавчого вісника Центральної України «Між Бугом і Дніпром». Презентація відбулась у конференц-залі Державного архіву Кіровоградської області 13 лютого.

Черговий випуск «Між Бугом і Дніпром» унікальний тим, що вперше за свою історію вийшов у світ із зазначенням присвоєного йому Міжнародного стандартного номера серіальних видань або ISSN. Це дозволить на думку головного редактора видання Олега Бабенка, вивести видання «на загальноукраїнську та міжнародну орбіту».

Нове видання презентували директор Державного архіву Кіровоградської області, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олег Бабенко, заступник головного редактора, провідний науковий співробітник Державного архіву Кіровоградської області Віктор Білоус, методист комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського», почесний краєзнавець України Лариса Гайда, головний археограф ДАКО, кандидат історичних наук Вадим Колєчкін, головний архівіст ДАКО, заслужений працівник культури України Іван Петренко, провідний науковий спеціаліст ДАКО, кандидат наук з соціальних комунікацій Роман Базака.

Всі перелічені науковці є авторами публікацій та активними дослідниками минулого краю, чиї твори опубліковані у виданні.

Один із засновників краєзнавчих періодичних видань часів незалежної України, Л.Гайда зазначила, що їй, як і відомому краєзнавцю Кіровоградщини Костянтину Шляховому приємно, що справа, започаткована ентузіастами продовжується.

«Мені і Костянтину Шляховому приємно, що цей збірничок є правонаступником наших перших видань… Це фактично єдине видання, яке публікує матеріали краєзнавців з області. Єдине видання яке приймає безкоштовно ці публікації і допомагає розвиватись краєзнавчій справі», – відзначила Л.Гайда.

За вісім випусків «Між Бугом і Дніпром» не менше 20-25 статей – це унікальні відкриття, теми, які раніше ніким не піднімались і не досліджувались вважає В.Колєчкін. «Це дуже добре, бо це збагачує і науку, і місцеве краєзнавство», – аргументує свою думку історик.

Дослідник сучасної історії Кіровоградщини і автор книг з історії краю Іван Петренко порівняв роботу краєзнавців та істориків із скрупульозною працею лікарів. Вони допомагають суспільству отримати урок з минулого, зрозуміти правдиву суть подій.

«Ця збірка краєзнавчих статей – це є своєрідна історія хвороби, оцінка стану суспільства, з усіма його вадами і успіхами. Оскільки тут багато авторів, то це вже не думка однієї людини, а консиліум. І тільки він здатний дати належну оцінку, дійти до глибин нашої історії. Можливо нейтрально оцінити, можливо розробити своє бачення, але базуючись звичайно на фактах», – зазначив дослідник.

Апостольське служіння науці та історичній правді – це і є мета та сьогодення краєзнавчого видання вважає Віктор Білоус. «Так само і ця збірка, кожен з вас, кожен з нас, як ті дванадцятеро, що йшли за лідером і створювали, створюють це видання, виконують важливу місію», – вважає науковець. Він окреслив і завдання на найближче майбутнє, звертаючись знову до паралелей із біблійними сюжетами. «Одне з завдань збірки – розширити коло до мінімум сімдесяти послідовників або може і більше. І головне – зробити все для того, щоб ці апостоли доносили правду, інформацію збірки до широкого кола людей. Не тільки до дорослих і розумних людей, яких я бачу перед собою. А до тих дітей, які зараз у школі. Це апостольське служіння історії має бути виконане вчителями, директорами навчальних закладів, всіма, кому не байдужа історична правда».

Федір Шепель, автор книг з історії краю, почесний краєзнавець Кіровоградщини нагадав про ще одну важливу місію видання – звертати увагу на попередні дослідження і говорити про минуле з урахуванням досягнень попередників і попередніх досліджень. Втрачений зв’язок поколінь дослідників історії краю має бути відновлено, в тому числі завдяки виданню. Також краєзнавець вважає, що є дуже слушним питання перевидання праць знакової для краєзнавства Кіровоградщини постаті – Володимира Ястребова, чиїм ім’ям названо краєзнавчу обласну премію. Його твори є скарбницею краєзнавчої думки нинішнього межиріччя Дніпра і Бугу. Вони мають право на те, щоб бути донесеними до широкого загалу користувачів, а не тільки бути відомими обмеженому колу дослідників та істориків.

«Цей росіянин народився бог зна де від України. Але для української науки, для нашого краєзнавства зробив стільки, що іншим українцям і не снилося», – вважає Ф.Шепель, підкреслюючи патріотичність та якість праць дослідника.

Тетяна Гончарова, перший заступник головного редактора видання та начальник відділу археографії та використання документів ДАКО повідомила, що у цьому році відбудеться відкрита науково-практична конференція яка запланована на 18 листопада і буде присвячена ювілейній даті заснування Кіровоградської області. В цьому ж році заплановано проведення низки заходів, які будуть мати тематичне спрямування і матеріали яких, будуть опубліковані у наступних виданнях «Між Бугом і Дніпром».

Для олександрійців нове видання буде цікавим тим, що в ньому є унікальна розвідка Івана Петренка про невідомі сторінки життя почесного громадянина міста Олександрії Іллі Діброви, що базується на архівних документах, які залучаються до наукового обігу вперше. В цьому ж збірнику є публікація з питання внеску видатних лікарів Олександрії у медичну справу України за авторством краєзнавця Ольги Божко. Видано розгорнуту публікацію з історіографії північно-східного Задніпров’я, тобто території нинішнього міста Олександрії та Олександрійського району Віктора Голобородька. Є цікава стаття про археологічні розкопки археолога Нінель Бокій на території області, в тому числі Олександрії та Олександрійського району, за авторством Вікторії Безверхої.

Варто зазначити і олександрійську тематику статті Віктора Білосуа про долю репресованого інженера олександрійського підприємства «Бурвугілля», як приклад кримінального переслідування представників інтелігенції більшовицькою владою.

На презентації видання член Національної спілки краєзнавців України, редактор телерадіокомпанії «Контакт-ЛТД» Віктор Голобородько зазначив, що видання відіграє важливу роль у комунікації місцевих дослідників із науковими центрами краю із дослідниками, що надають методичну допомогу у вирішенні конкретних дослідницьких питань. Також краєзнавець передав до фондів Державного архіву Кіровоградської області рукопис кандидатської дисертації видатного олександрійця, почесного громадянина міста Олександрії, автора численних книг з історії краю Анатолія Кохана. Цю місію він виконав на прохання родини дослідника. Кандидатська дисертація А.Кохана є цінним джерелом для дослідників історії медичної справи колишньої Херсонської губернії, адже базується на історичних дослідженнях і роботі в архівах.

Фото і текст

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: