«Пам’ятаємо про загиблих, піклуємося про живих»: 29-та річниця з Дня виведення військ з Афганістану

22.02.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10547-pamyataemo-pro-zagiblikh-pikluemosya-pro-zhivikh-29-ta-richnicya-z-dnya-vivedennya-vijjsk-z-afganistanu

14 лютого в Олександрійському районному будинку культури відбулися урочистості до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 29-ї річниці виведення військ із Республіки Афганістан.

Майже 30 років минуло з дня виведення радянських військ з Афганістану, але події цих років назавжди залишаться у пам’яті ветеранів та їх родин. Ще зовсім юними українські хлопці потрапили у саме пекло військових подій і далеко не кожному пощастило повернутися звідти живим або не залишитися інвалідом. І донині не висохли сльози на очах матерів, чиї сини полягли у тій безжальній війні.

Висловити повагу до ветеранів, що виконували свій військовий обов’язок, прийшли голова Олександрійської районної ради Ольга Коріненко та перший заступник голови Олександрійської райдержадміністрації Юрій Коваль. Юрій Коваль значив, що досвід, який українські воїни здобули в часи афганської війни, на сьогоднішній день може допомогти захищати кордони держави від російського агресора. Ольга Коріненко додала, що незважаючи на те, що українські хлопці потрапили на війну 18-20-річними юнаками, вони показали свою мужність і готовність захищати Батьківщину, а коли в країну прийшли нові часи, ветерани Афганістану першими стали на захист українських кордонів.

Від Олександрійської районної державної адміністрації та Олександрійської районної ради за вагомий внесок у розвиток патріотичного виховання молоді та за активну громадську позицію щодо пам’яті воїнів-інтернаціоналістів грамотами були нагороджені учасники бойових дій в Афганістані О.І.Банул, В.М.Гейко, В.А.Гуртовий, М.І.Волков, І.Д.Німчук. Подяку було оголошено В.Г.Константінову, А.О.Овечку та Ю.М.Сафронову.

На глядачів чекала і тематична концертна програма. Колективи районного будинку культури підготували для ветеранів зворушливі танцювальні та вокальні номери. Проглядаючи хроніку тих подій, яку під час концерту демонстрували на екрані, у ветеранів Афганістану, як вони самі розповіли, і досі «виходять зашпори».

Декілька ветеранів вийшли на сцену, щоб поділитися своїми спогадами про роки служби в Афганістані та вшанувати тих, хто ціною свого життя зберіг життя інших. Потім проспівали пісні, які вони з бойовими товаришами співали на війні.

У повсякденному житті всі ветерани Афганістану згуртувалися, завжди допомагають своїмбойовим товаришам у скрутні хвилини та не забувають вшановувати пам’ять загиблих. «У нашої спілки є такий лозунг: «Пам’ятаємо про загиблих, піклуємося про живих». На сьогоднішній день ми згуртувалися і допомагаємо один одному. У кого які є питання, проблеми – ми їх намагаємося вирішувати спільними зусиллями. Також на сьогоднішній день у нас є двоє ветеранів – Анна Рощик з селища Новоселівка та Олександр Ковтун з Нової Праги, які за станом здоров’я не можуть бути присутніми на урочистостях, але ми їх не забуваємо, постійно відвідуємо та допомагаємо», – розповів голова Олександрійської районної спілки ветеранів війни в Афганістані (воїнів-інтернаціоналістів) Валентин Кондрескул.

Свої нагороди на цьому святі воїни-афганці отримали недаремно. Вагомий внесок вони роблять і у вихованні патріотизму сучасної молоді, розповідаючи підростаючому поколінню про події тих страшних років та про героїчні подвиги їхніх бойових товаришів.

«Буквально вчора нас, ветеранів війни в Афганістані Нової Праги, було запрошено в новопразьку загальноосвітню школу І-ІІ ступенів, де був проведений захід до вшанування воїнів-інтернаціоналістів війни в Афганістані. Був прекрасний невеличкий концерт, організований силами школи, та солодкий стіл, за що ми їм щиро вдячні. До речі, ми співпрацюємо з цією школою постійно ще від дня заснування нашої спілки, оскільки я там працював тривалий час. І взагалі у цій школі ми кожного року проводимо легкоатлетичні змагання на честь новопражця Андрія Ковтуна, який загинув в Афганістані», – розповів заступник голови районної спілки ветеранів Олексій Банул.

За словами самих воїнів-афганців, хоч і є окремо створені міські та районні спілки ветеранів, вони не діляться на «місто» та «район», а працюють пліч-о-пліч і завжди допомагають один одному.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: