Свято вареників у районній бібліотеці

19.01.2018 00:00:006 переглядівАвтор: admin
/culture/10536-svyato-varenikiv-u-rajjonnijj-biblioteci

10 січня, напередодні Старого Нового року, в Олександрійській центральній районній бібліотеці імені Д.І. Чижевського відбулося свято, присвячене одній із найпопулярніших традиційних українських страв – варенику. Гості весело провели час у компанії працівників бібліотеки, дізналися багато цікавого та змогли покуштувати вареники, які приготували вправні господині.

Повна зала гостей зібралася на бібліотечне «Вареник-шоу». Саме таку незвичайну назву мало свято, яке бібліотекарі влаштували на цьогорічні зимові свята для своїх постійних відвідувачів.

«Чому вареник? Тому що вареники одна з найулюбленіших українських страв, яка стала вже своєрідним брендом України. Вареники присутні у меню найвишуканіших ресторанів не тільки України, а й Європи та Америки, тому ми обрали вареники як основну страву нашої сьогоднішньої зустрічі», – пояснила директор Олександрійської центральної районної бібліотеки Надія Чуянова.

Для районної бібліотеки вже стало гарною традицією на новорічні та різдвяні свята проводити заходи, пов’язані з автентичною українською кухнею. Уже декілька років працівники бібліотеки організовують заходи, на яких гості можуть скуштувати смачних українських страв, а інколи навіть долучитися до їх приготування. У минулому році в бібліотеці відбувся Узвар-фест. Бібліотекарі вивчили особливості приготування цього напою в різних регіонах України і деякі види представили у бібліотеці. Також у минулому році працівники бібліотеки проводили майстер-клас із розпису різдвяних пряників, на який завітали і люди поважного віку, і діти. Всім дуже сподобалося розписувати пряники, а директор районної бібліотеки Надія Чуянова сподівається, що в їхній бібліотеці такі майстер-класи будуть проводитися й надалі. Ще одним заходом, на якому гості могли покуштувати українських страв, був Фестиваль Куті. Бібліотекарі приготували декілька видів цієї традиційної різдвяної страви і почастували своїх відвідувачів. Як розповіла директор районної бібліотеки, кулінарні заходи користуються найбільшою популярністю.

На цьогорічне кулінарне свято до районної бібліотеки завітали працівники культури Олександрійського району, місцеві поети та краєзнавці, а також звичайні олександрійці, які вже декілька десятків років є постійними читачами. Бібліотекарі підготували цікаву інформацію про вареники. Гості свята дізналися, який найбільший вареник виліпили в Україні та скільки пам’ятників присвячено варенику. Також працівники бібліотеки розповіли гостям про українські традиції й обряди, пов’язані з цією смачною національною стравою. Згадали літературні та музичні твори, в яких оспівуються вареники. Звичайно ж, у центрі уваги були смачні гаряченькі варенички, які приготували самі бібліотекарі. Гості змогли скуштувати вареники з різними начинками. Крім традиційних вареників (з картоплею та печінкою, капустою та сиром), були і вареники з незвичними начинками. Для більшості гостей були відкриттям вареники з гречкою та грибами, з яблуками, які, за словами дегустаторів,виявилися дуже смачними. До кожних вареників обов’язково додавався рецепт їх приготування, і кожна господиня змогла взяти для себе щось корисне.

Перевіряли свої кулінарні знання гості свята під час веселої вікторини, яку підготували бібліотекарі. Працівник районного будинку культури Вікторія Єрьоміна виконала українські пісні про вареники.

Наприкінці свята гості висловили захоплення кулінарними здібностями бібліотекарів та подякували господиням за смачне частування.

Працівники бібліотеки сподіваються, що традиція проводити зимові свята у гарній компанії зі своїми читачами продовжиться в їхній бібліотеці й надалі.

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022258 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022363 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: