Креативна олександрійська майстриня створює картини з кісточок риби

30.11.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10530-kreativna-oleksandrijjska-majjstrinya-stvoryue-kartini-z-kistochok-ribi

У бібліотеці для дітей імені Юрія Гагаріна 23 листопада відкрилась оригінальна виставка «Креатив. Несподівані картини». Незвичайним є саме матеріал, з якого ці картини виготовляються. Олександрійська майстриня Лілія Кляцька створює свої роботи з того, що люди, зазвичай, викидають – із кісточок риби. Для звичайних людей це просто сміття, а Лілія в кожній кісточці бачить пелюстки квітів чи колосок. Лілія Кляцька – людина з обмеженими фізичними можливостями, яка, незважаючи на труднощі, не впала духом, а знайшла розраду у творчості. Виставку своїх робіт майстриня присвятила улюбленим онукам – Глібу, Тарасу і Даші.

Лілія Олександрівна Кляцька народилася 26 квітня 1962 року в м. Долинській Кіровоградської області. Коли майстрині було 5 років, вона із сім’єю переїхала до с. Комінтерн, де закінчила восьмирічну школу. Лілія Олександрівна в шкільні роки любила писати вірші, а також їй легко давалися точні науки, й вона постійно брала участь в олімпіадах. Навчалась у Дніпропетровському промислово-економічному технікумі та Олександрійському училищі культури (зараз Коледж культури і мистецтв), яке закінчила у 1982 році, отримавши спеціальність бібліотекаря.

Лілія Олександрівна працювала за спеціальністю, але в тяжкі часи їй довелося попрацювати й на будівництві. «Фіш-артом» Лілія Кляцька займається лише 2 роки, але ідея створювати шедеври із незвичайних матеріалів виникла вже давно. «Я побачила передачу по телевізору про інвалідів – що вони роблять, чим займаються, – поділилася майстриня. – Хтось малює, хтось вишиває… Побачила одну жіночку-інваліда, яка збирала ракушки на березі моря та робила з них картини. Тоді воно ще не доходило до мене, а коли я вже сама стала інвалідом і в мене з’явилося більше вільного часу, виникла ідея спробувати щось створити, щоб трішки відволіктися від болі та від усіх проблем».

За словами майстрині, більше часу витрачається не на виготовлення картин, а на збір матеріалу, адже для того, щоб виготовити найпростішу квіточку, потрібні кісточки з двох риб. Збирати матеріал Лілії допомагають її друзі та рідні – коханий чоловік та сини, які полюбляють їздити на риболовлю. Для картин майстриня використовує переважно річкову рибу. За її словами, найгарніша та найфігурніша кісточка – у щуки.

Як розповіла сама майстриня, збір кісточок – це тільки перший етап. Потім їх треба промити спеціальним розчином, просушити та пофасувати за розміром та фактурою. Потім, в процесі роботи, щоб картини були яскравими та різнобарвними, Лілія вкриває кісточки кольоровими лаками для нігтів.

Всі роботи Лілії Олександрівни дуже різні та ексклюзивні. Майстриня розповіла, що деякі картини народжуються за два дні, а деякі доводиться переробляти декілька разів, доки результат не влаштує саму майстриню.

Всього за два роки Лілія Кляцька створила 34 картини. Декілька робіт вона подарувала своїм друзям та рідним, а 25 картин представлені на виставці в бібліотеці. Лілія створює переважно квіти, які дуже любить, а в майбутньому мріє створити лебедів.

Всім, хто захоче освоїти незвичайну техніку «фіш-арт», Лілія запропонувала дати майстер-клас.

Підтримати та привітати Лілію на відкриття виставки прийшли її рідні та друзі. Гостями були читачі бібліотеки, студенти коледжу культури і мистецтв та звичайні місцеві жителі, яких зацікавила креативна виставка. Презентацію провели працівники дитячої бібліотеки, а музичні вітання підготували вихованці вокального гуртка «Магічна музика» Будинку дитячої та юнацької творчості та учениця ОНВК №17 Лілія Пріхно.

Виставка робіт олександрійської майстрині Лілії Кляцької працюватиме в Олександрійській бібліотеці для дітей ім. Ю.Гагаріна до 20 грудня.

Підготувала Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: