Міжнародний День білої тростини – символу всіх незрячих

26.10.2017 00:00:007 переглядівАвтор: admin
/culture/10522-mizhnarodnijj-den-biloyi-trostini-simvolu-vsikh-nezryachikh

В актовій залі Олександрійського УВП «УТОС» 12 жовтня відбувся святковий концерт, присвячений Міжнародному дню білої тростини, що відзначається в усьому світі 15 жовтня. Святкова програма складалась із виступів людей з обмеженим або втраченим зором з Олександрії та інших міст нашої країни. Учасники отримали теплі привітання та подарунки.

Свято розпочалося з цікавої історії виникнення білої тростини, яку розповіла заступник директора Олександрійського УВП «УТОС» Лілія Лук’янчук.

Біла тростина, яка стала не тільки допоміжним знаряддям при самостійному орієнтуванні в просторі, а й символом усіх сліпих та сліпоти, з’явилася ще в далекому 1921 році.

У Великій Британії, в місті Бристолі, жив молодий професійний фотограф на ім’я Джеймс Біггс, який забезпечував знімками три місцевих журнали. Однак через нещасний випадок він втратив зір. Джеймс був у відчаї. Але, на своє щастя, одного разу він зустрів осліплого солдата, який повернув йому віру в себе й допоміг розпочати нове життя. Одна з порад, яку дав Біггсу колишній воїн, була такою: «Розвивай свою самостійність. Якомога частіше виходь із дому сам. Чим більше виходитимеш із супроводжуючим, тим більше зіпсуєш нервів, коли доведеться йти самому».

Джеймс прислухався до поради товариша по долі. Він почав самостійно виходити з дому зі своєю звичною тростинкою для прогулянок, але помітив: вона не гарантує йому цілковитої безпеки. Часом він і сам стає джерелом небезпеки для інших перехожих. Виявилося, що його палиця не завжди привертає до себе увагу та не помітна всім, особливо за похмурої англійської погоди. Тоді Джеймсові спало на думку пофарбувати тростину в білий колір, аби вона одразу привертала увагу оточуючих. Задум виявився вельми вдалим. Тоді Біггс порадив іншим незрячим зробити те ж саме.

Після подорожі в історію, Лілія Лук’янчук подякувала олександрійцям за їх небайдужість до проблем незрячих людей. За її словами, найчастіше свою допомогу пропонують саме ті люди, в яких багато власних проблем, адже їхній життєвий досвід дає можливість краще розуміти проблеми інших. Вона закликала місцевих жителів до створення нового, європейського міста, в якому будуть всі необхідні засоби для полегшення життя людей із вадами зору.

На сцені лунали пісні, вірші та жарти у виконанні талановитих олександрійців із проблемами зору. Виступити на святі приїхали й гості з Одеси, Мукачева, Луцька та Вознесенська.

Поздоровити зі святом людей із вадами зору завітала помічник народного депутата України Олена Святець, а також представники Пенсійного фонду, Управління соціального захисту населення, Територіального центру та Фіскальної служби. Вони були вражені талантами людей, які не можуть бачити навколишній світ, але мають надзвичайну жагу до життя.

Зараз Міжнародний день білої тростини відзначається в багатьох країнах світу. Союзи сліпих намагаються в цей день спільно зі зрячими проводити відповідні акції, спрямовані на посилення інтеграції незрячих у суспільство. Вони прагнуть, насамперед, зацікавити громадськість та засоби масової інформації, звернути увагу влади на проблеми людей з обмеженим або втраченим зором.

Підготувала Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022339 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: