Польські гості вивчали потенціал чотирьох громад Олександрійщини

21.09.2017 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/culture/10515-polski-gosti-vivchali-potencial-chotirokh-gromad-oleksandrijjshhini

У суботу 16 вересня село Попельнасте та Головківку, селище Нову Прагу і село Протопопівку відвідали польські гості Збігнєв Мерунськи (Zbigniew Mierunski), керівник громадської організації «Асоціація Голдапський місцевий фонд» та Віолета Анюшкевіч (Wioletta Anuszkiewicz), начальник відділу культури, туризму і просування міста Голдап (Goldap).

Польські гості поспілкувались із представниками громад та ознайомились із можливостями у створенні рекреаційних туристичних маршрутів для того, щоб потім віднайти найактивніших громадян та тих, хто бажатиме далі співпрацювати у цьому напрямку.

Наступний візит, як уточнила Тетяна Шоколова, один із авторів та керівників проекту «Соціально-економічні можливості розвитку сіл Олександрійщини», планується у жовтні. За результатами складених карт ресурсів та опитування жителів громад планується обговорення ймовірних проектів, надання інформації про них та проведення зустрічей на території району. Зазвичай, такі проекти підтримують найсильніші та найзгуртованіші громади сіл, які мають чітке бачення розвитку.

Гості відвідали новітній відремонтований, оснащений музичними інструментами та тренажерним залом будинок культури Попельнастого, поспілкувалися із представниками протестантської громади й відвідали їхній храм, що є однією з окрас села. Місцеві жителі ознайомили гостей із будівельними майданчиками, де створюється місцевий музей та споруджується православна церква.

У Головківці гостей зацікавив православний храм, стадіон та етномузей місцевої школи, який зберігає сотні вишитих рушників, чимало унікальних предметів традиційного українського народного вжитку.

У Новій Празі ознайомились із творчістю одного з кращих колективів району гурту «Петриківські козаки» та отримали майстер-клас від Світлани Піскової, майстра соломкоплетіння, яка атестована Національною спілкою майстрів народного мистецтва України. Також відбулася коротка зустріч із активом села, де коротко була представлена ідея підтримки економіки сіл району за допомогою технологій та можливостей, які використовують громади у сільських районах Польщі.

На завершення візиту відбулася коротка екскурсія до Великої та Малої Скелі чи, як ще називають цю місцину, Оліївського озеро, де також можлива розбудова організованого туристичного осередку.

Під час візиту польська делегація отримала чимало інформації про історичну та культурну спадщину міста та району, перспективні проекти та наміри у створенні й підтримці «зеленотуристичних» маршрутів.

Проект інформаційного обміну польських та українських громад фінансується польсько-американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта демократії».

Текст і фото – Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: