Гарбуз-Fest: королі, панянки, карапузи і високе мистецтво

21.09.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10514-garbuz-fest-koroli-panyanki-karapuzi-i-visoke-mistectvo

Звичайний гарбуз, що росте на городі у будь-якого дбайливого господаря, став символом нового свята, що отримало яскраву назву «Гарбуз-Fest». Вперше такий фестиваль вирішили організувати та провести у Приютівській громаді, а саме на майдані біля селищної ради. 17 вересня саме там не було де упасти яблуку. З ранку і до вечора вирував «Гарбуз-Fest», що зібрав чимало місцевих жителів, гостей із різних куточків Олександрійського району та жителів міста.

Ключ від фестивалю заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Коломійцев отримав від селищної голови Вікторії Лисенко. Побажав А. Коломійцев фестивалю незабаром стати регіональним, а, можливо, і загальноукраїнським. До такої ідеї ми повернемося наприкінці публікації, а зараз розкажемо про те, що, зрештою, відбувалося на фестивалі, і що не побачили ті, хто там не зміг побувати.

На «Гарбуз-Fest» знайдеш все до душі: народний гумор, фольклорні та сучасні пісні і танці, конкурси. І, звичайно, дуже багато гарбузів: щойно з городу і смажених, у композиціях гарбузових скульптур, виготовлених дбайливими господинями, і дуже малесеньких, що тільки народилися. Це і справді було свято популярного українського овочу, який до смаку всім, хто знає його цілющі властивості та цінує його степову красу. Звісно, фестиваль не оминула і традиційна конкурсна програма. Показати кращі надбання та переконати, що ти найгарніший, найспритніший, найвигадливіший на фестивалі було де і було коли.

Король І атлети

Головний титул фестивалю визначати довелось в екстремальному режимі. Спроби дізнатися вагу найбільшого гарбуза виявилися марними – ваги просто не витримали багатокілограмових велетнів і відмовилися показувати результати. На підмогу журі покликало найсильнішого атлета з Олександрійщини. Олексій Чиж і визначив двох претендентів, а журі зупинилося на переможці – гарбузу з Костянтинівки. Саме цьому велетню і подарували корону, яку він тримав весь фестиваль на собі. Велетень був дуже симпатичним, із посмішкою та гарними очима. А мікрогарбуз ледве «затягнув» на 2 грами. Цей малюк був із Головківки.

«Сильна Олександрійщина» допомогла не тільки визначити короля-гарбуза, але її атлети та атлетки створили гарний настрій усім учасникам фестивалю та гостям. Вони влаштували справжнє шоу. Разом із спортсменами із місцевого підрозділу «Спарти-17» вони провели показові виступи. Кульмінацією демонстрації стало перетягування легкового автомобілю дівчатами із «Сильної Олександрійщини», які продемонстрували одночасно і жіночність і силу.

Смакота та краса

Гарбуз – це солона і солодка смакота, саме це і намагалися довести під час конкурсу «Господиня-гарбузиня», де шукали таланти у виготовленні гарбузових страв. Кращою стала команда з села Олександрівки, яка представила найсмачнішу, з точки зору журі, солодку страву. Друге місце у Косівки, а на третьому – село Войнівка. Найкращими солоними гарбузовими смаколиками визнали роботи ізмайлівських господинь, друге місце у кухарів із Приютівки, а третє – у Березівки.

Мабуть, організатори свята і не сподівалися, що у ще одному конкурсі, а саме «Гарбузова скульптура», вони змушені будуть вибирати кращих із кращих і зробити це буде не просто. Чого тільки майстрині не виготовили з гарбузів! Це і образи чоловіків та молодиць, малят і звірів. Але неперевершеними гарбузовими роботами були художні шедеври майстринь із Головківки. Вони представили цілий ансамбль робіт із гербом громади, пишних квітів, зображенням місцевої церкви. Складно навіть уявити, як можна створити такі малюнки на звичайній городині. Як вдалось довідатись у автора робіт, для створення цих справжніх шедеврів використовувався звичайний кухонний ніж, а на створення всіх цих чудових робіт було витрачено декілька днів. Варто відзначити справжній мистецький підхід до створення одного з арт-об’єктів, а саме зрізаного навпіл гарбуза із скляним навершям та мініатюрними мікро-фігурками. Як тут  не сказати, що межа між декоративно-прикладним мистецтвом та художніми творами саме у таких роботах зникає.

Друге місце у конкурсі за ізмайлівськими майстрами, а третє – приютівськими гарбузовими скульпторами.

Фото-панянки і карапузи

«Гарбуз-Fest» – це чудове місце для фотосесій! Колоритні виставки, майстерні вироби, чудова атмосфера. Усе це стимулює до творчості, яку і продемонстрували учасники фотоконкурсу, що мав показати кращих із кращих майстрів фотопортрету.

Кращою роботою у номінації «Панна Осінь» стала фоторобота села Березівки. Титул «Фото-панна осінь» – у Головківки. Найсимпатичнішим гарбузом-карапузом стала фоторобота з Приютівки.

Жартівливі перегони та справжні Гарбузенки

Організатори фесту звісно не могли оминути улюблені козацькі змагання на спритність та силу. Спритність треба було довести у кумедних гарбузових перегонах, де треба було не тільки провезти візком гарбузи на невелику відстань, але й за спринтерську дистанцію і найменший час не розгубити гарбузові діаманти по дорозі. Найспритнішими гарбузовими водіями були представники Войнівки, за що і отримали приз. А ще «Сильна Олександрійщина» організувала і провела для молоді та малечі змагання з підйому гирі та виконання фізичних вправ. Щодо призів та нагород, подарунків учасникам, то їх було чимало. Наприклад, тим, хто мав прізвище із коренем «гарбуз». Такі, до речі, знайшлися на Олександрійщині:  родина із смачним і соковитим українським прізвищем – Гарбузенки!

Гарбуз- Fest-2018!

«Гарбуз-Fest» став цікавим заходом, що вийшов із тісних рамок місцевого свята. Ідея використати місцевий колорит і запросити гостей, почастувати гарними, смачними та корисними стравами, показати своє вміння та розрекламувати власні ресурси у громадах – дуже цікава ідея. Чому б гарбузовому фестивалю за належної додаткової підтримки не підключити гостей із інших регіонів не тільки району, але й міст. Єдине над чим варто буде попрацювати – організація інфраструктури. Але, як кажуть, це вже питання до кількості бажаючих та попиту. Уцілому ж ідея не тільки виявилася цікавою, але й мала дуже незвичайне рішення. Тож наступного разу за враженнями  можуть прибути й далекі гості. А поки що ми прощаємося із «Гарбуз-фест  2017» та очікуємо на «Гарбуз-фест 2018».

Текст і фото – Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: