ІІ фестиваль гладіолусів в Олександрії

11.08.2017 00:00:008 переглядівАвтор: admin
/culture/10504-ii-festival-gladiolusiv-v-oleksandriyi

Три дні олександрійці могли милуватися різнобарв’ям 200 сортів вишуканих квітів – гладіолусів з усіх куточків України. Свято вирувало з 3 по 5 серпня в Палаці урочистих подій і мало романтичну назву «Скіфська веселка».

Фестиваль проходить в Олександрії вже вдруге. Організаторами цього свята є активісти громадської організації «Гладіолуси без кордонів»: Ольга Дивляш, Ігор Гречаний, Владислава Патока та Юрій Дубовенко.

Виставки квітів в інших країнах світу проходять вже понад 40 років, в Києві  – близько 30 років, але організація прагнула створити щось нове – те, чого раніше не було в жодній країні. «Скіфська веселка» – не звичайна виставка, не конкурс, а нова форма – квіткове свято, фестиваль квітів. Проводять його в Олександрії саме тому, що наше місто знаходиться у центрі країни й квітникарям з різних куточків країни дуже зручно приїжджати саме сюди.

Чому саме гладіолуси?  На думку одного з засновників Ігоря Гречаного, «в жодної квітки немає більшого розмаїття, ніж в гладіолусів і жодна квітка не може зрівнятися з гладіолусом по забарвленню та за формою».

Гладіолус – на 80 % штучно створена квітка. Дикорослі види, які існують в природі, зовсім не схожі на ті, які всім давно відомі. Вони маленькі й непоказні. Історія садових гладіолусів розпочалася близько 200 років тому. На сьогодні в світі одночасно вирощується приблизно 10 тисяч сортів.  Над створенням нових сортів гладіолусів працює багато селекціонерів. Селекція гладіолусів – дуже складна справа і для створення одного сорту гладіолусу може піти від 8 до 15 років кропіткої праці.

На фестивалі були представлені гладіолуси близько 20 учасників з Києва, Дніпра, Кропивницького, Олександрії, а також з Черкаської області та Олександрійського району.

Білі, жовті, рожеві, червоні, різнокольорові, різні за розміром та фактурою квіти радували око всіх, хто завітав на фестиваль. Можна було побачити й рідкісні сорти. Деякі були навіть з інших країн, наприклад, з Австралії.

Відкриття фестивалю супроводжувалось музикою оркестру, піснями й танцями творчих колективів міста. Охочих побачити цю красу було чимало. Гості милувалися квітами та фотографувалися поряд з ними. В рaмкaх свята також прoхoдила вистaвкa-прoдaж кaртин з зображенням квітів та книг про їх вирoщувaння. З нетерпінням будемо чекати на це чудове свято краси ще через рік!

Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: