Свято декоративно-прикладного мистецтва до Дня міста

02.06.2017 00:00:007 переглядівАвтор: admin
/culture/10488-svyato-dekorativno-prikladnogo-mistectva-do-dnya-mista

Тепла сонячна погода, запальна музика та пісні, десятки усміхнених облич учасників та відвідувачів виставки-ярмарку – так розпочалося святкування Дня міста біля палацу культури «Світлопільський». Свої роботи з декоративно-ужиткового мистецтва тут представляли як місцеві майстри, так і гості з сусідніх областей.

Вже з самого ранку перед палацом культури вишикувалися близько двох десятків прилавків із предметами декору ручної роботи. На кожному з них представлені найрізноманітніші вироби з дерева, солоного тіста, полімерної глини, тканини, бісеру та інших матеріалів. Більшість із нас ніколи б, мабуть, і не подумали, що з усього цього можна створити щось, що має художню цінність. Але майстри декоративно-прикладного мистецтва здатні побачити красу та потенціал у звичайнісіньких речах. Тож не дивно, що виставка-ярмарок привернула увагу багатьох олександрійців, котрі зі щирою цікавістю розглядали представлені роботи та захоплювалися вміннями їхніх авторів. Увазі містян були представлені найрізноманітніші товари: від декоративних магнітів та домашніх оберегів до вишиванок та одягу з екоматеріалів.

Робити лише те, до чого лежить душа

На ярмарку зібралися митці з Олександрійщини, Полтави, Сміли та інших міст України. Кожний із них привіз свої найкращі вироби, виконані в унікальному стилі: двох однакових не знайти. Однак, спільними для усіх продавців були любов до творчості та бажання поділитися її результатами з оточуючими. Найкращі роботи з’являються тоді, коли автор вкладає в них частинку своєї душі – це підтверджують усі учасники ярмарку. Тому, наприклад, Ірина Колякіна, майстриня з Олександрії, майже не створює товари на замовлення. Вона робить лише те, до чого лежить душа. Сьогодні – це декоративні дрібнички з солоного тіста, завтра – в’язані іграшки, а наступного разу – ще щось нове. Майстриня зізнається: інколи навіть не може заснути, доки не завершить черговий виріб. Працює без вихідних та дуже втомлюється, але свого втілення вимагають все нові й нові ідеї. До того ж, майже кожного тижня відбуваються ярмарки, де хочеться показати результати своєї праці. Але, якщо займаєшся тим, що приносить задоволення і дозволяє здійснити власні творчі задуми, такі незручності тебе не зупинять.

Тяга до мистецтва в Ірини Юліївни з’явилася ще в дитинстві завдяки батькам-художникам. Згодом вже вона сама прищепила своїм дітям любов до творчості, і тепер вся сім’я бере участь у створенні різноманітних декоративних виробів. Загалом декоративно-ужитковим мистецтвом місцева майстриня займається близько шести років. Для цього ярмарку Ірина Колякіна підготувала цілу низку товарів: декоративні магніти, об’ємні картини з елементами з солоного тіста, кумедні інтер’єрні іграшки та милі ляльки в українському стилі.

Саме останніх майстриня називає найбільш складними у виготовленні. Для кожної іграшки чи ляльки треба продумати викройку, надати їм об’єму та пошити неповторні костюми. Досить трудомістким є також створення виробів із солоного тіста, кожний із яких необхідно випікати дев’ять годин, а потім розмальовувати й покривати лаком. Але винагородою за витрачені зусилля є не лише реалізація власних творчих поривів, а й любов людей. Дехто з олександрійців вже став постійним замовником робіт Ірини Колякіної. Особливої слави зажили життєрадісні коти – любителі сосисок. Однак, зізнається авторка, складна економічна ситуація змушує покупців обмежуватися недорогими сувенірами.

Творчий дует зі Сміли

В іншій частині виставки подібну думку висловлює також майстриня Яніна Тетервак: «Зараз естетичні потреби відійшли на другий план». Вона приїхала з міста Сміла Черкаської області, де разом із чоловіком займається декоративно-прикладним мистецтвом. Її чоловік – син священнослужителя, вже більше двадцяти років присвятив різьбленню по дереву. Одними із перших його робіт стали декоративні рамки для ікон, на створення яких його благословив батько.

Сама Яніна також досить рано почала цікавитися мистецтвом та пробувала власні сили у створенні декоративних виробів. А близько п’яти років тому хобі перетворилося на серйозне захоплення та основний вид діяльності. Увесь цей час майстриня шліфує свої навички, адже всьому вчилася сама. Згодом вони з чоловіком вирішили об’єднати творчі зусилля. Результатом цього стали унікальні вироби, які поєднують в собі елементи різьби по дереву, аплікації та декупажу. На кожний із них, залежно від натхнення, може йти до чотирьох годин.

Найбільшою популярністю серед відвідувачів ярмарку користуються декоративні скриньки та об’ємні картинки, середня вартість яких коливається від 50 до 200 грн. На замовлення Яніна з чоловіком часто виготовляють більші та дорожчі вироби за індивідуальним дизайном. Зазвичай їх купують в якості подарунків для близьких людей та друзів.

Як запевняє авторка, такої техніки роботи з деревом вона поки не зустрічала ніде в Україні, хоча і відвідує різноманітні виставки майже кожного тижня. Для неї – це і робота, і можливість зустріти цікавих людей та побувати в нових місцях. Про Олександрію та наших мешканців у Яніни склалося позитивне враження, тож вона сподівається на хороші продажі й налагодження контактів на майбутнє.

Хобі, яке перетворилося на професію

Приємні враження від нашого міста отримали й інші гості ярмарку. Зокрема, Олена Чорноус зі Сміли відзначила привітність містян та красу вулиць. Це вже її друга поїздка в Олександрію, і цього разу вона привезла з собою дуже багато цікавинок. Це й обереги в українському стилі, і декоративні домовики, а також магніти з солоного тіста та ляльки «Барбі» в українських народних костюмах. Усе створюється вручну, з екологічних матеріалів: мішковини, насіння, лози та тіста.

Як і більшість авторів на ярмарку, Олена Михайлівна почала займатися рукоділлям ще в дитинстві і пронесла любов до творчості крізь усе життя. Вже кілька років виготовлення декоративних предметів інтер’єру є її основним заняттям, а відвідування різноманітних заходів по всій Україні – постійною традицією. І, хоча, останнім часом продажі значно скоротилися, вона не збирається полишати рукоділля, адже це – її захоплення. «Проекти робіт навіть сняться мені. Прокидаюся і вже знаю, як створити певний виріб», – згадує майстриня.

«Без любові до своєї справи, без відповідного бажання нічого не вийде», – погоджується й Ірина Троян із Полтави. Ось уже дев’ять років вона присвятила декоративно-ужитковому мистецтву. Економіст за освітою, Ірина Геннадіївна не уявляє свого життя без творчості та відвідування різноманітних ярмарків та виставок. За її словами, вдячність покупців та їхнє щире задоволення гріють душу, частку якої майстриня вкладає у кожний виріб. Цього разу вона підготувала деталізовані різнобарвні прикраси з полімерної глини, які можна було купити за 15-60 грн.

Не менше захоплення викликали у відвідувачів ярмарку і роботи олександрійської майстрині Тетяни Похіл. Вона представляла милі в’язані іграшки, яскраві інтер’єрні прикраси та корзинки, виготовлені з паперу. На кожну таку корзинку майстриня витрачає цілий день роботи, адже техніка їх виготовлення досить складна. Спочатку готуються трубочки з паперу. Потім вони фарбуються та покриваються лаком, і лише після цього авторка приступає до їх плетіння та нанесення візерунків. Однак така складна техніка виправдовує себе. Роботи олександрійської майстрині знають та охоче купують як у нашому місті, так і в інших областях України та, навіть, за кордоном. Любов до мистецтва та рукоділля Тетяна Похіл передала і своїй дочці, яка хоче в майбутньому стати дизайнером, а зараз активно допомагає мамі.

Творчий звіт за підсумками навчального року

Дитячу творчість взагалі можна назвати окремим напрямком виставки декоративно-ужиткового мистецтва, адже перед Палацом культури «Світлопільський» проходила також виставка робіт вихованців Будинку дитячої та юнацької творчості, а також Центру дитячої та юнацької творчості. Як розповіла нам завідувач організаційно-масового відділу БДЮТ Вікторія Бондаренко, виставка до Дня міста стала своєрідним творчим звітом учнів цих закладів за минулий навчальний рік. Тут були представлені найкращі роботи вихованців та їхніх керівників – загалом представлено близько 12 гуртків декоративно-прикладного напрямку.

На сьогоднішній день у БДЮТ навчаються більше 1000 дітей з Олександрії та району віком від 5 до 18 років. Тож обрати найкращих було нелегко, адже всі вони з радістю діляться власними досягненнями та хочуть продемонструвати свої роботи широкому загалу. А подивитися було на що. Учні всіх представлених гуртків дивували відвідувачів виставки своїми досягненнями у сферах фотографії, вишивання, бісероплетіння, килимарства, живопису, художнього дизайну, науково-технічного моделювання тощо. Тому й не дивно, що досить часто, захопившись роботами учнів БДЮТ та ЦДЮТ, юні олександрійці і самі виявляють бажання записатися до цих позашкільних закладів.

Виставка-ярмарок декоративно-ужиткового мистецтва заклала чудовий початок Дня міста і подарувала своїм відвідувачам масу позитивних вражень. Сподіваємося, що подібні заходи перетворяться на гарну традицію для Олександрії, і з кожним роком ставатимуть все яскравішими та масштабнішими, а кількість майстрів лише зростатиме.

Павло Чайко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: