День народження Олександрії відзначили святковим ярмарком

03.06.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10431-den-narodzhennya-oleksandriyi-vidznachili-svyatkovim-yarmarkom

В останню неділю травня олександрійці традиційно святкують день міста. Цього року Олександрії виповнилося 270 років. Для містян та гостей у цей день було заплановано чимало заходів. Зокрема ярмарок під відкритим небом на площі Соборній, де рукодільники представили свої роботи.

На ярмарку можна було купити вишиванки, прикраси для волосся, різноманітні сувеніри і обереги, а також неймовірної краси вироби із дерева. Скриньки, дощечки, тарілочки і нарди із дерева виготовляє різьбляр Ваген Мартиросов. Він говорить, що зазвичай працює з липою та сосною, але дуже полюбляє роботи з груші. Груша, як матеріал, зустрічається рідше, адже це дерево, яке приносить плоди і його зрубують тільки в окремих випадках. Різьбляр сам сушить дерево для виробів, іноді на це витрачається кілька років. Його роботи вражають своєю складністю і оригінальністю. Хоча і коштують, звісно, не дешево.

На святковому ярмарку великою популярністю користувалися іграшки олександрійської майстрині Ірини Колякіної. Рукодільниця п’ять років тому почала займатися творчістю. Спочатку вона виготовляла сувеніри з солоного тіста, а близько двох років тому змінила напрямок – тепер вона з тканини шиє іграшки. За словами майстрині, на виготовлення однієї іграшки вона витрачає від п’яти годин, все залежить від складності виробу та кількості деталей. Роботи Ірини Колякіної користуються попитом не лише серед олександрійців, чимало її робіт, як з тіста, так і з тканини, купили жителі інших країн. Майстриня зізнається, що не дуже любить виготовляти сувеніри на замовлення, вона полюбляє, коли купують вже готові роботи, в яких вкладена частинка її душі.

На ярмарку представили свої роботи кілька майстринь з миловаріння, серед яких і Юлія Ковальчук. Вона вдома виготовляє мило. Усе розпочалося півтора роки тому. Перебуваючи  у декретній відпустці, Юлія подивилася телесюжет про шкідливість побутової хімії. Вона вирішила, що її дитина буде користуватися тільки безпечними засобами для купання. Кілька порад, прочитаних в Інтернеті, і Юлія сама спробувала зварити мило. Компоненти для його виготовлення Юлія купує в аптеці та дещо замовляє в Інтернеті. Навіть формочки для мила вона виготовляє сама. Юлія говорить, що домашнє мило безпечне для дітей і людей з алергією, а ще воно має цікаву форму, яскраве та ароматне. Миловар говорить, що на виготовлення простого мила витрачається 20 хвилин і кожен може спробувати це зробити, лише потрібні необхідні інгредієнти, які, нажаль, у магазині не купиш, тільки в Інтернеті.

Великим попитом на святковому ярмарку користувалися мехенді – це малюнок хною на тілі, який має свої символи. Малюнок тримається на тілі до двох тижнів і, за словами майстрів з мехенді, він здатен виконати бажання. Закодовували ці бажання у символи майстрині з мехенді Тетяна Мірошник та Вікторія Пегарькова.

Неймовірні прикраси із бісеру представила на ярмарку майстриня Наталя Артюхова. До речі, одна з її робіт потрапила на конкурс в Америці. Результати конкурсу стануть відомі наприкінці червня. А починала ця рукодільниця з виготовлення листівок у техніці скраббукінг та з домашньої косметики. Нині її душа лежить до бісероплетіння.

На ярмарку було представлено багато робіт у стилі канзаші – це прикраси для волосся, виготовлені з атласних стрічок. Одна з таких майстринь – Наталя Пруднікова, котра виготовляє ці прикраси кілька років. Вона не одноразово брала участь у різноманітних ярмарках і виставках, та навіть вчила інших виготовляти прикраси зі стрічок.

На Соборній площі дивували своїми виробами не лише майстри з Олександрійщини, а й приїжджі рукодільники. Так до нас на свято завітало п’ять майстрів з міста Сміла Черкаської області. Серед них була Ірина Ковальова. Вона вражала олександрійців своїми сувенірами із солоного тіста. Ірина Ковальова вперше приїхала у наше місто і говорить, що Олександрія красива та затишна. Навіть дощ, який почався об 11 годині і тривав більше години, не зіпсував їй настрій та не злякав інших рукодільників.

Ірина Ковальова говорить, що рукоділлям почала займатися на пенсії, коли з’явився вільний час. В Інтернеті подивилася відео та почитала про вироби із солоного тіста. За три роки вона виготовила сотні робіт – це картини, магніти, статуетки. А серед нових захоплень – оформлення пляшок для домашнього вина.

Ірина Ковальова говорить, що виготовляти сувеніри із солоного тіста не так вже й просто, адже фігурки із тіста довго сохнуть і для того, аби виготовити одну картину, потрібно витратити кілька тижнів. Звісно, рукодільниця паралельно виготовляє кілька робіт.

Майстриня говорить, що під час свята в Олександрії кілька її робіт купили, але гроші для неї не головне. Ірина зізнається, що для неї більша втіха, коли на її роботи дивляться і усміхаються, говорять приємні слова про її творчість.

Виставка-ярмарок народних умільців була не лише на Соборній площі, але і біля палацу культури «Світлопільський», де ввечері відбувся святковий концерт.


Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: