Бібліотеці для юнацтва виповнилося 50!

07.04.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10426-biblioteci-dlya-yunactva-vipovnilosya-50

30 березня бібліотека для юнацтва святкувала ювілей. Бібліотеці виповнилося 50 років. Гостей зустрічали живою музикою та пригощали оригінальними паперовими тортиками з солодким сюрпризом. Також у бібліотеці влаштували виставку авторських робіт відвідувачів Вищої народної школи.

«У молодих олександрійців – велика радість: відкрилась юнацька бібліотека. Розмістилась вона в новому  п’ятиповерховому будинку, що виріс у центрі міста»,- так писала газета «Кіровоградська правда» у вересні 1966 року.

Це була перша міська бібліотека для юнацтва в області і одна з перших в Україні. П’ять місяців невтомної наполегливої роботи дали змогу вже 1 вересня 1966 року відкрити двері для перших читачів.

70-і роки… Часи, коли олександрійці захоплювались творами М. Булгакова, В. Бєлова, В. Пікуля, В. Распутина. Саме в цей період здійснювався контpоль за читанням, так звані «огляди читання», відбувалось опpилюднення списків нечитаючих, або мало читаючих підлітків, жоpсткий контpоль за читанням книг певної тематики (скажімо, пpо Леніна і суспільно-політичної літеpатуpи).

В ці роки втілювали в життя заповітні мрії, щодо роботи з юнацтвом, перші бібліотечні працівники – Ярошевська Л.Г., Баніна М. М., Богуславська М. А., Зайцева М. П., Карпенко П. П., Ревуненкова В.С., Даценко О.В., на чолі з завідувачем 1966-1984 рр. –  Лощенко Ніною Володимирівною. Вони  віддавали всі свої сили і натхнення для розвитку бібліотеки, вірили в майбутнє, працювали творчо і  самовіддано.

З року в рік ріс авторитет бібліотеки серед читачів і вже в серпні 1972 року бібліотеці було присвоєне звання «Бібліотека відмінної роботи».

У 80-і  та 90-і роки шаленою популярністю у молоді користувались журнали  «Юність», «Юний натураліст», «Кругозір», «Крокодил», «Здоровье» та інші. Саме в цей період журнал «Юність» був, що називається, «у всіх на вустах»: в кінці 1980-х – початку 1990-х там друкувалися і «Чонкин» Войновича, і «Остров Крим» Аксьонова.

Серед книг  найбільше надавали перевагу: Марина Владі «Владимир или прерванный полет», Володимир Набоков «Лолита», Анатолій Рибаков «Дети Арбата», Олександр Солженіцин «Архипелаг Гулаг» та Олесь Гончар «Собор», «Берег любові».

Дуже багато було зроблено за ці роки заради процвітання та розвитку бібліотеки. Багато зусиль  докладено було бібліотечними працівниками –  Фроловою С. В., Орловою Т. М., Нємєц О. В., Смородіною Т.В., Писаревською Л.М., Іздебською І.Ф., Процюк Я.В., Боландіною В.М., Донцовою Н.В, Аносовою І.А. під керівництвом завідуючої 1984-2006 рр. Бунчук Раїси Моїсеївни – спеціалістом з найбільшим керівним стажем.

Новий етап в розвитку бібліотеки відноситься до 2000 року, коли вона почала обслуговувати читачів в новому приміщенні за адресою: пр. Леніна,100.

В цей же час діють  об’єднання читачів за інтересами: молодіжний консультаційний центр «Гармонія», клуб «Поспілкуємось», інтелектуальний клуб «Лідер», інформаційний центр «Абітурієнт-клас», «Молодіжна школа права» та  створюються власні цільові програми.

На місцевому телеканалі виходить програма «Преса за інтересами», де ведучими були Пріхно Світлана та Гармаш Ірина.

Завідувач бібліотеки у 2006 році – Донцова Наталія Василівна; завідувач 2006-2010 рр. – Гнойова Зінаїда Миколаївна; завідувач 2010-2014 рр. – Шайхова Людмила Миколаївна.

Та бібліотечні працівники: Кучинська А.П., Конош Н.; Донцова Н.В., Процюк Я.В., Аносова І.А., Баландіна (Хабарова) В.М., Рєзніченко (Щекотова) О.В., Пріхно С.В., Головко (Миронова) О.А.,  Гармаш І.В.  Вони присвятили себе книзі та її читачам. І вся їх робота проходила під керівництвом директора ОМЦБС  Городецької Ж.Ф.

Які цікаві  події подарував 2015 рік бібліотеці?  Про це на ювілеї говорила Світлана Пріхно – завідувач бібліотекою для юнацтва: «У 2015 році бібліотека для юнацтва була справжнім центром культури та дозвілля для молоді та людей старшого покоління. Різноманітний арсенал сучасних бібліотечних послуг, професійний колектив доброзичливих бібліотекарів, багатий книжковий фонд створили неповторну ауру, яка при-

ваблює та залишається незабутньою для кожного, хто хоч раз завітав до нашої бібліотеки».

Ефективність роботи бібліотеки для юнацтва можна аналізувати через статистичні дані.

Фонд бібліотеки зберігає більше 58 тисяч екземплярів, який у 2015 році поповнився ще на 650 екземплярів.

Під час святкування ювілею працівники бібліотеки не лише отримували подарунки та чули привітальні слова, але і самі відзначили тих, хто активно співпрацює з бібліотекою. Привітали найактивніших користувачів бібліотеки та подарували їм грамоти і книги.

Найактивнішими читачами бібліотеки у 2015 році були: Гасанова Сабіна, Лук’яненко Дарія,  Ратушнюк Богдана, Волкова Світлана, Берест Дмитро, Ткаченко Артур, Мойса Ірина, Теренько Марія, Пономаренко Марія, Клименко Ліна, Шевченко Тетяна.

А також відзначили творчих читачів бібліотеки:  Яценко Дмитра та  Михайла,  Нікітіну Анастасію.

Найактивнішими Інтернет-користувачами в 2015 році стали: Єршов Станіслав та Дмитро,  Тобілевич Богдан, Бризгалова Вікторія, Згуровська Каріна.

У свою чергу творчі читачі Дмитро та Михайло Яценко зіграли на баянах класичну та сучасну музичну композицію.

Успішна робота бібліотеки залежить від співпраці з іншими молодіжними організаціями та навчальними закладами міста. Тож бібліотекарі відзначили представників цих організацій. В номінації «Найактивніший навчальний заклад» переміг: ОНВК №17 (завуч по виховній роботі – Євсєєва Тетяна Миколаївна), Ліцей інформаційних технологій (завуч по виховній роботі  – Губль Олена Володимирівна), ЗНЗ №9 (педагог-організатор – Дериземля Тетяна Олександрівна та бібліотекар Шайхова Людмила Миколаївна), Олександрійський державний політехнічний коледж (завуч з виховної роботи – Бульба Тетяна Миколаївна) та Мартоіванівський ЗНЗ (бібліотекар – Федчук Ольга Віталіївна).

Також листи подяки вручили тим, хто допомагав робити заходи в бібліотеці цікавішими та більш видовищними. Безпосередньо це студенти факультетів «Видовищно-театралізовані заходи» та «Бібліотечна справа». А також Будинок дитячої та юнацької творчості – директор Чумак Володимир Іванович; Олександрійський технікум – Білоцерківського національного аграрного університету, при якому активно діє вокальний гурток «Кватро – Україна» – художній керівник Мовчан Ольга Василівна;  Молодіжне модельне агентство «Ольга» – керівник Лафа Олена Володимирівна; Хореографічний колектив сучасного танцю «Каприз» Центру дитячої та юнацької творчості ім. О. Шакала – керівник Труш Наталія; Танцювальний клуб «Олександрит» – керівник Світлана Стукаленко.

А також бібліотекарі відзначили подяками і солодощами журналістів місцевих засобів масової інформації та своїх колег – інших бібліотекарів.  Подяку оголосили колективу Центральної бібліотеки для дітей ім. Ю. Гагаріна в особі заступника директора з питань обслуговування дітей Овдієнко Лариси Володимирівни та колективу Центральної міської бібліотеки для дорослих О. Пушкіна в особі завідувача Токарчук Любові Іванівни.

Святкування півстоліття бібліотеки тривало більше двох годин. Але захід був настільки продуманим і цікавим, що деякі гості залишилися поспілкуватися і після офіційної частини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: