Олександрійці навчилися розрізняти правду від брехні

04.02.2016 00:00:005 переглядівАвтор: admin
/culture/10417-oleksandrijjci-navchilisya-rozriznyati-pravdu-vid-brekhni

Олександрійці навчилися розрізняти правду від брехні

26 січня у бібліотеці для юнацтва о 15:00 розпочався тренінг «Я – медіаграмотний!». Цей тренінг вже переносився на тиждень у зв’язку з сильним снігопадом. Тому я, як тренер, сподівалася, що хоча б чоловік 10-15 прийде. Але мої сподівання перевершились, на семінар завітало близько 50 олександрійцев. Я вдячна, що люди знайшли час і прийшли навчитися чомусь новому і корисному.

Про організаторів

Проект «Програма медіаграмотності для громадян» здійснюється за підтримки Міністерства закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади (DFATD Canada), у партнерстві трьох організацій: Академії української преси, IREX та StopFake.

«Ні!» – інформаційній війні

За останні роки, у зв’язку з військовими подіями на Сході України, наша країна опинилася у центрі уваги всього світу. Не завжди ті сюжети і публікації, котрі транслюють як в Україні, так і в інших країнах світу, є об’єктивними та правдивими. Аби ми не потонули в інформаційному дощі і взагалі змогли зупинити інформаційну війну і створені такі тренінги.

Де готують тренерів?

«Програма медіаграмотності для громадян» – це пілотний проект, який проходить в 14 областях України. Не по всій території нашої країни, тому що організатори хочуть дослідити настільки ефективними будуть ці тренінги і чи варто їх проводити в кожній області.

Тренерів з медіаграмотності готували протягом осені 2015 року. В кожній з 14 областей проводились тренінги, у яких взяло участь 30 майбутніх тренерів. Для того, аби стати тренером, треба було заповнити анкету та надіслати її організаторам, а вони вже обирали тих людей, які зможуть проводити подібні тренінги у своїх населених пунктах. Так у листопаді у Кіровограді тренерами з медіаграмотностями стали 30 чоловік з різних міст та селищ Кіровоградської області, четверо з яких – з Олександрії, серед них і я, Катерина Карпенко.

За умовами організаторів кожен з тренерів мав провести семінар для 30 чоловік і навчити їх розбиратися у таких поняттях як інформування, пропаганда, реклама, джинса, соціальна реклама, піар та фейк. Дати учасникам ті маркери (інструменти), за допомогою яких вони самостійно зможуть відрізняти інформування від пропаганди у газетах, журналах, на телеканалах та в Інтернеті. Цьому та іншому вчилися учасники тренінгу «Я – медіаграмотний!» 26 січня у бібліотеці для юнацтва.

Півсотні медіаграмотних

Учасниками тренінгу стали відвідувачі Вищої народної школи (директор Світлана Пріхно), журналісти, бібліотекарі та інші.

Серед учасників тренінгу було приблизно 90% людей передпенсійного та пенсійного віку, 10% молоді, тобто людей від 18 до 35 років. 90% присутніх –  жінки і 10% – чоловіки. Мені сподобалось, що учасники тренінгу були активними, висловлювали свої думки та робили висновки.

Цікавість тренінгу

Тренінг «Я – медіграмотний!» – не звичайна лекція, це обмін досвідом. На семінарі зібралися люди різного віку, професій, з різним досвідом і вони обмінювалися ним протягом двох годин. Учасники тренінгу переглядали та обговорювали відео по темі, виконували тематичні вправи, отримали роздаткові матеріали, визначали хто і як може впливати на думки людей і маніпулювати ними. Завершенням тренінгу стало неформальне спілкування за кавою, чаєм та солодощами. Приємно, що від кількох учасників тренінгу я чула схвальні відгуки про семінар. А одній з учасниць, вочевидь, так сподобався тренінг, що вона подарувала мені брошку, зроблену власноруч. На жаль, за браком часу ми так і не встигли познайомитись, тому передаю слова вдячності через газету. Також я вдячна усім учасникам, котрі взяли участь у тренінгу, і працівникам бібліотеки, а особливо Світлані Пріхно за допомогу у вирішенні організаційних питань.

Якщо ви теж хочете долучитися до числа медіаграмотних олександрійців, у вас є така можливість. Варто лише зателефонувати на мій номер 096-16-57-001 та домовитись про дату тренінгу. Участь у ньому безкоштовна. Є можливість проведення тренінгу для студентських груп та робочих колективів. У арсеналі тренера є відеопрезентація, відео по темі, роздаткові матеріали та інше.

Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: