Триває набір на безкоштовні курси для літніх людей

27.08.2015 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/culture/10403-trivae-nabir-na-bezkoshtovni-kursi-dlya-litnikh-lyudejj

Триває набір на безкоштовні курси для літніх людей

У непростий для України час усе більше людей залишаються без роботи. Люди передпенсійного і пенсійного віку часто страждають від депресивних настроїв, їм здається, що вони вже нікому не потрібні, ані суспільству, ані близьким. Аби підтримати таких людей, в Олександрії була створена Вища народна школа. Заняття у цій школі дають можливість поспілкуватися з іншими людьми і одночасно безкоштовно отримати нові знання, досвід та враження.

Перша Вища народна школа з’явилася в Данії у 1844 році, а після 1864 року їх кількість значно зросла. У 1890 році в країні працювало 75 народних вищих шкіл. Школи відрізнялися організацією, змістом навчання, складом дорослих учнів. До кінця XІX сторіччя з’явились народні школи не тільки для селян, а й для інших груп населення. Від Данії ідея народних шкіл поступово розповсюджувалася в інші скандинавські країни.

На території України  перша Вища народна школа була відкрита в 1959 році у Севастополі педагогом Н.І. Піроговим і була інноваційним проектом.

Розповсюдження народних шкіл по світу показує – людство розуміє, що вихід на пенсію не означає припинення активності людини. Навпаки, тепер пенсіонер має вільний час і може займатися тим, чим він мріяв, але досі не міг це зробити через щільний робочий графік. Вищі народні школи дозволяють не лише вивчити іноземні мови та інші предмети, але і брати участь у екскурсіях, літературних вечорах, художній самодіяльності. Головне у народній школі – це дати людині відчуття, що вона потрібна іншим, а також розвивати її пам’ять, інтелект та здібності.

Вища народна школа в Олександрії працює на базі централізованої бібліотечної системи. Тут можна записатися на навчання за наступними напрямками: англійська мова, психологія спілкування, краєзнавство, основи комп’ютерної грамотності, безпека життєдіяльності, декоративно-прикладне мистецтво, поезія рідної землі та лікувальна фізкультура.

За словами директора Вищої народної школи Світлани Пріхно, заняття у школі відвідує більше жінок, аніж чоловіків, середній вік цих людей 40-45 років. Минулого року записалося на заняття 146 чоловік, але протягом року за сімейними обставинами вибуло 16 осіб. Також директор Вищої народної школи говорить, що у минулому році найбільшою популярністю користувався напрямок комп’ютерної грамотності, психології спілкування і англійської мови.

Обмежень по кількості осіб, які навчаються, немає. Лише на курсі «комп’ютерна грамотність» є обмеження, набирають стільки людей, скільки у бібліотеці є комп’ютерів.

Зацікавленість курсами Вищої народної школи велика, адже на освоєння одного напрямку набирається до 30-ти осіб. На даний час на наступний навчальний рік до Вищої народної школи записалося вже 72 людини.

Відвідувати безкоштовні курси можуть усі бажаючі люди старші 35 років. Записатися на курси Вищої народної школи можна до 25 вересня. Бібліотека для юнацтва знаходиться за адресою: проспект Леніна, 100. Графік роботи: у будні з 9 до 18 години, вихідний – неділя і понеділок. Телефон для довідок: 7-04-50.

Початок навчання у Вищій народній школі запланований на 1 жовтня.

Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: