Кінологи віддали першість Булату

16.08.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10842-kinologi-viddali-pershist-bulatu

Кінологи віддали першість Булату

Службовому собаці Булату – 8 років. Розумний чотирилапий здобув найбільшу кількість балів у першості Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Мін’юсту. У результаті – має нагороду переможця і великий смачний подарунок від організаторів.

Свій шлях у професію охоронця і попередника правопорушень Булат почав малим цуценям, розповідає його господар Сергій Жеваченко, кінолог з Херсонщини, співробітник держустанови «ПВК» № 90.

«Булат у мене з місяця. Місячним цуценям, от таким клубком у мене був на руці. З цього часу і почав служити. У сумці їздив на роботу зі мною. Голова у нього виглядала, китиці такі смішні на вухах. Булат всім і тоді, і зараз подобався», Зараз собака не тільки гарний і великий пес, з яким хочуть сфотографуватись і поспілкуватись заледве не всі, хто бачить його», – розповідає Сергій Жеваченко.

У суворому побуті правоохоронців собаки мають нести службу. Вони вміють спрацювати на відмінно там, де не зможе впоратись складна техніка і сучасні пристрої. «Можуть не спрацювати якісь там електронні системи. Може бути там десь неуважний чатовий, а службовий собака постійно на чеку і допомагає нам нести службу, знаходити правопорушників, заборонені речі, не допустити втечі засуджених», – говорить Євген Ленівов, керівник змагань, полковник внутрішньої служби.

Змагання тривали два дні у Петрівській виправній колонії. Участь у них взяли представники Одеської, Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей. Всього майже 20 учасників.

У перший день перевіряли, як собаки виконують команди. Демонстрували, як уміють реагувати на кінолога, навіть коли той використовує тільки жест. Це важлива складова служби, коли навіть один рух, одна дія може урятувати життя правоохоронця і запобігти злочину.

Євген Ленівов вважає, що це перевірка на розуміння один одного: «Собака повинен розуміти кінолога навіть з погляду і допомагати не тільки у службі, але й в щоденному житті».

У кожного з кінологів є власний рецепт успіху. Тетяна Мельник, суддя змагань, інструктор клубу службового собаківництва ТСОУ та один із кращих кінологів Кіровоградщини, вважає, що для повного розуміння між кінологом та собакою треба постійна і велика праця. «Дуже багато треба працювати над собою. Тобто це – самодресирування, якщо говорити простими словами».  Один із фаворитів змагань, бронзовий призер минулорічного змагання на Всеукраїнському рівні, кінолог Петро Дядик, говорить, що треба також завжди проявляти розуміння, ніколи не ображати собаку: «Треба терпіння і багато треба цьому приділяти уваги, хотіти самому досягти результатів. На те, щоб отримати результат за два роки постійних тренувань, довелося працювати і вдень, і вночі, по 8 годин на добу».

Чотирилапі здебільшого дивували своїми вміннями. Втім із завданням впоралися не всі. Кінологи пояснюють – у собак, як і в людей, теж є настрій і іноді він впливає на бажання працювати. Однак спробували підтримати всіх, хто показав результати, хто працював із собакою і намагався довести і собі, і своєму чотирилапому другу, що вони можуть виконувати складні бойові завдання.

«Дуже сподобалось, що молоді хлопці, 20-30-річні, показали гарні результати. І в їхніх очах бачилось бажання працювати, і коли щось не виходило у них, чи в їхніх службових собак, було розчарування і хвилювання. Аж ледве не до сліз. Ми розуміли всю відповідальність і потрібність підтримати тих, хто починає нелегкий шлях кінолога.

І ми заохотили людей, тому що деякі кінологи, які не посіли 1, 2, 3 місце, але займались і мають певні навички, заслуговують на відзнаки. Наприклад, є хороші показники у пошуку стріляних гільз, схованої речі і на контрольно-слідовій смузі деякі учасники себе гарно показали», – зазначив Євген Ленівов, керівник змагань. 

Цьогоріч змагання проводилися вперше з 2013-го. Переможці отримали смачні подарунки, а господарі – визнання свої щоденної роботи.

Сергій Жеваченко, кінолог ДУ «ПВК» № 90, порівнює успіхи чотирилапих із успіхом найрідніших: «Ось, наприклад, коли у людини є дитина. І коли вони повертаються і приносять радість батькам, бо мають якісь хороші показники, нагороди, то усі радіють. Так само і я зараз радію за Булата».

Наступний етап змагань – всеукраїнський. Честь Південного регіону Булат захищатиме вже цієї осені.

Віктор Голобородько

Ірина Гайдук

Фото Південного міжрегіонального управління з ПВКПП МЮ




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022227 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: