За 22 кілометри від Олександрії: Петрівська виправна колонія № 49

02.08.2019 00:00:003 переглядаАвтор: admin
/articles/10840-za-22-kilometri-vid-oleksandriyi-petrivska-vipravna-koloniya-no-49

За 22 кілометри від Олександрії: Петрівська виправна колонія № 49

У Петрівській виправній колонії № 49, що біля села Новий Стародуб, за 22 кілометри від Олександрії, планується створити сектор довічного утримання засуджених. Про це нам розповідає біля головного корпусу установи начальник державної установи «Петрівська виправна колонія № 49» Валерій Апакідзе.

Він достатньо молодий для такої посади, але вже має чималий досвід на службі в армії і правоохоронних структурах. Очільник установи говорить, що хоче змінити життя цієї «держави у державі» та зробити так, щоб навіть за ґратами не було відчуття потрапляння у іншу реальність. Головна мета таких закладів звісно покарання відторгненням від звичайного, вільного пересування і відчуття повної свободи. Проте це не позбавляє права навіть тим, хто має заслужене покарання,  – це з одного боку і ізоляція затриманих, проте сьогодні ставиться і інша – повернути до звичайного життя тих, хто отримав чималі строки.


Життя за ґратами має завершитись тоді, коли людина сама усвідомить необхідність повернення до моральних цінностей, а не по часовому проміжку, закінченню строку ув’язнення за вироком суду. Для того, щоб колонія перетворилась у місце, де дають шанс стати іншим, нині зроблено багато. В цьому ми пересвідчились коли побували декілька годин, як тут говорять за «периметром».


У 2013 році у цьому місці, в Петрівській колонії, були представники заледве не всіх центральних телеканалів України. Адже тут розгорнувся голлівудський сюжет – спробували втекти на вертольоті, прямо із території колонії декілька засуджених. Спроба ця не вдалась, але місце спроби втечі, стало пам’ятним. Ми проходимо ним – стометрівка, де стояв гвинтокрил, сьогодні із газоном, поруч- волейбольний майданчик. Але не тільки це змінилось у колонії. Найближче нове завдання – приймати тих, хто має сумнівні перспективи вийти на волю.


«Найближчим часом планується створити сектор довічного утримання засуджених. Вони будуть триматися в камерах по 10 чоловік. Це – новий виклик, з яким персонал цієї установи та персонал багатьох установ, де такі створюються сектори, ще не мав змоги працювати», – зазначив В. Апакідзе.

На сьогоднішній день колонія має відновлені секції для перебування засуджених, де встановлені сучасні ліжка, меблі, є тепла вода, сантехніка. На вікнах немає грат. Запитую – чому? Кажуть їх зняли, бо додаткових охоронних функцій не виконували, а слугували тільки для психологічного тиску на засуджених.

У відремонтованих приміщеннях розгорнуте швейне виробництво, є дільниця по металоконструкціям, переробці сировини. Ремонт вражає. Все це не схоже на стіни тюрми, а на звичайний цех у звичайному виробництві. Є душові та роздягальні. Все, як потрібно для звичайних працівників. Хоча різниця звісно є – ми на території, яку охороняють, а вийти звідси навіть співробітникам треба через суровий контроль. Тюрма все ж є тюрмою. Однак це не заважає змінювати інфраструктуру. Незабаром планується переобладнати пекарню, капітально відремонтувати ділянки периметру і караульні приміщення, зробити друге відділення соціально-психологічної реабілітації. У нині діючому відділенні працюють психологи. «Систематично займаються психологи з категорією засуджених, які схильні до членоушкодження, самогубства, шляхом бесід, шляхом тестування їх», – розповів Володимир Пискун, в.о. заступника начальника установи з соціально-виховної та психологічної роботи.


Крім сучасних умов для засуджених, створено умови і для тих, хто здійснює контроль за режимом. Для бійців караулу у черговій частині євроремонт кімнат, в тому числі із гарячою водою та зручними меблями. Відновлено і відремонтовано підрозділ кінологів, де навчають собак затримувати порушників режиму.

У приміщеннях колонії – євроремонт. Не скрізь, звісно, але створюються умови як для тих, хто служить на боці закону, так і тих, хто відбуває покарання за злочини.

Для ремонтів використали бюджетні кошти і кошти благодійних і релігійних організацій, гроші приватних осіб. Проте тут не тільки карають ізоляцією, але й дають шанс виправитись. Дехто навіть зміг скласти ЗНО й отримати освіту чи принаймні сподіватися на її здобуття, хоча і власним коштом.

«Ми даємо надію засудженому, що він може жити в таких умовах, вийшовши на свободу, пішовши на роботу, створивши сім’ю. А без цього не можна завершити процес виправлення. Не створивши умови, ми не дамо йому прагнення до вдосконалення, самовизначення в статусі повноправного члена суспільства», – говорить Валерій Апакідзе, начальник ДУ «Петрівська виправна колонія № 49».

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: