Один із грабіжників, які з автоматами викрадали коштовності в Олександрії, Світловодську та інших містах України, опинився за гратами

02.08.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10839-odin-iz-grabizhnikiv-yaki-z-avtomatami-vikradali-koshtovnosti-v-oleksandriyi-svitlovodsku-ta-inshikh-mistakh-ukrayini-opinivsya-za-gratami

Один із грабіжників, які з автоматами викрадали коштовності в Олександрії, Світловодську та інших містах України, опинився за гратами

Національна поліція піймала керівника грабіжників, що тероризували ювелірні крамниці. Бандити тривалий час грабували ювелірні магазини по всій Україні.

Як зазначають правоохоронці, з 2016 по 2018 рік група грабувала зі зброєю магазини Миколаївської, Одеської, Херсонської, Черкаської, Кіровоградської, Вінницької, Київської, Житомирської та Хмельницької областей. У всіх епізодах злочинної діяльності, грабіжники залишались недосяжними для правоохоронців і щоразу їм вдавалося встигнути втекти із пограбувань до прибуття поліції чи охорони.

Сума завданих збитків грабіжниками складає, за підрахунками поліції, приблизно 5 мільйонів доларів.

Заступник начальника Департаменту карного розшуку Нацполіції Сергій Прудченко вважає, що злочинці діяли дуже професійно, могли створювати ситуацію, коли їх ніхто не міг очікувати у певному місці, та діяли дуже нахабно.


Олександрія під прицілом банди

Олександрійський епізод виявився чи не найзухвалішим. Тоді відбулося пограбування ювелірного салону «Ларец» на Соборній площі.

Троє озброєних автоматами Калашникова грабіжників, що брали безпосередню участь у нападі, використовували балаклави та темну камуфляжну форму з написами «поліція». З вигуками «усі на підлогу, працює поліція» вони увірвались до магазину, де одразу наставили автомати на охоронця та продавця. Далі вони вдарили автоматом охоронця, поваливши його на підлогу, та роззброїли його. Продавчиню також кинули на підлогу, а потім закували її та працівника охорони поліцейськими кайданками з видаленими серійними номерами.

Збираючи з розтрощених торговельних вітрин ювелірні прикраси, злодії забирали лише вироби із золота, не звертаючи увагу на прилавки зі срібними та іншими прикрасами. «Працювали» негідники доволі вправно, витративши на все це не більше 1 хвилини. При цьому зловмисників не зупинила навіть присутність в магазині «тривожної кнопки», яку під час трощення злодіями вітрин змогла натиснути продавець магазину.

Четвертий спільник чекав грабіжників на вулиці за кермом темно-синьої «Ауді», номера якої АІ 9137 СЕ, як з’ясували правоохоронці, були викрадені 16 липня у місті Умань Черкаської області з автомобіля «Шевроле Лачетті». Сівши з награбованим майном в даний автомобіль, зловмисники поїхали у напрямку магазину «777», а вже за півгодини після нападу на магазин «Ларец» злодії за аналогічним сценарієм пограбували ювелірний магазин «Рубін» у центрі міста Знам’янки по вул. Михайла Грушевського, 16, де також поклали на підлогу та закували в кайданки охоронця і продавчиню.

Співробітники однієї з двох приватних охоронних фірм, що надають послуги з охорони зазначеного магазину, які одразу ж вирушили на місце спрацювання охоронної сигналізації, розминулися із грабіжниками буквально на 20 секунд. Не виключено, що у разі зіткнення охоронців та злодіїв ця зустріч могла перерости у стрілянину на центральній площі Олександрії.

Сума викраденого злодіями майна лише в Олександрії сягнула 10,5 млн грн. 


Світловодський епізод

Схожа ситуація трапилась у Світловодську. Зранку, 29 жовтня, близько 9.00, група озброєних чоловіків у камуфляжній уніформі та балаклавах здійснила розбійні напади на ювелірні крамниці «Аметрин» та «Діамант» в місті Світловодськ. Під час одного із розбоїв нападники навіть застосували вогнепальну зброю проти охоронця закладу, який отримав поранення.

Інформацію тоді підтвердили у секторі комунікації ГУ Нацполіції Кіровоградської області.

«У Світловодську мали місце два розбійних напади на ювелірні крамниці. Один випадок ми кваліфікуємо як розбійний напад. Під час іншої події при спробі нападу зловмисники поранили охоронця. Інформація за цими фактами внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частини 4 статті 187 КК України «Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень» і за статті 15 КПК України через частини 1 статті 115 КК України «Замах на вбивство», – прокоментувала речник поліції області Віталіна Бевзенко.

За її словами, охоронець ювелірного магазину, який намагався завадити вчиненню розбійного нападу, перебував на госпіталізації, загрози для його життя не було.

Під час розбійних нападів у Світловодську злодії діяли за аналогічною схемою, як і у випадку з розбійними нападами на ювелірну крамницю «Ларец» в Олександрії та ювелірний салон «Рубін» у Знам’янці, після чого були змушені тікати від поліцейського переслідування. При цьому, як у суботу, так і під час нападу в Олександрії, розбійниками для «відходу» використовувався автомобіль «Audi» сірого кольору з, ймовірно, викраденими номерами.


5 кілограмів золота 

Під час одного з епізодів злочинної історії банди, у Вінниці, грабіжники скоїли напад на «ювелірку» під час відзначення Дня міста. Використовуючи автоматичну зброю, вони викрали 5 кілограмів золота. «Туди на виклик вилітає поліція охорони. Злочинці у цей час проїжджають квартал і так само нападають на другу ювелірку. Туди виїжджає другий наряд поліції охорони. Банда знову проїжджає квартал – і нападає на третій магазин. Вони настільки все відпрацювали, визначили ролі та дії кожного, що їхній напад тривав до двох хвилин», – розповів журналістам ВВС Сергій Прудченко.

Поліція вважає, що грабіжники мали можливість так довго переховуватись через те, що використовували ефект несподіваного нападу. Для маскування своїх дій зловмисники іноді заходили у магазини в одязі, схожому на форму правоохоронців. Цим вони спантеличували працівників та охоронців закладів з продажу ювелірних виробів. Саме тому не встигали натискати і на «червону» кнопку.

Щоразу зловмисники міняли авто і сідали за кермо тільки швидкісних автівок, які давали впевненість у тому, що вони відірвуться від переслідування. Іноді для досягнення мети вони погрожували розправою на місці всім, хто траплявся під руку і стріляли у вітрини, щоб швидше здобути собі награбоване.


Стріляли з автоматів у центрі міста

У Миколаєві на виклик встигли прибути два наряди патрульної поліції, говорять правоохоронці. Проте це не зупинило грабіжників, які використовуючи автоматичну зброю, обстріляли поліцейських і почали тікати. У свою чергу поліція не використовувала проти них зброю ,бо тоді трапились би заледве не бойові дії і могли б загинути мирні жителі, оскільки подія відбувалась прямо у центрі Миколаєва. Поліція говорить, що бандити готувались до нападів дуже ретельно і навіть мали у запасі найкращі ліки і засоби, які можна використати для підтримки пораненого. Поліція також говорить, що хтось із бандитів добре розумівся на тактиці поліцейських підрозділів і навіть використовував професійні методи конспірації, тобто приховування свого перебування.

У травні 2018 року правоохоронці були за крок від того, щоб спіймати банду після нового херсонського епізоду. 

Але злодії втекли через те, що знову ж навколо було багато людей і якби був відкритий вогонь могло постраждати багато простих громадян.

Зараз за ґратами керівник банди, вважає поліція. Поліцейські говорять, що на пошуки злочинців витратили близько року. Ним є 35-річний чоловік, що проживав у місті Первомайськ Миколаївської області.


Інше обличчя, інше життя

Підозрюваний в організації банди професійно переховувався, змінив не тільки зовнішність, але й спосіб життя, використовував сучасні засоби приховування особистості.

Поліція знайшла все ж очільника банди у столиці, але затримали о 4 ранку у рідному йому Первомайську. В оселі, де проживав бандит, вилучили зброю, «глушилки» для засобів зв’язку, спецодяг правоохоронців, маски, що могли використовуватись для приховування справжнього вигляду людини. Такі маски можуть дати шанс впізнати людину тільки по відмінностях, які можна побачити по очах.

Бандиту може загрожувати від 15 років тюрми до довічного позбавлення волі – тобто найвищої міри покарання за українським кримінальним законодавством. Чотири подільники до цього часу у розшуку.

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: