Все про весняний призов в Олександрії і виграну судову справу із хлопцем, що вирішив проігнорувати конституційний обов’язок

22.03.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10823-vse-pro-vesnyanijj-prizov-v-oleksandriyi-i-vigranu-sudovu-spravu-iz-khlopcem-shho-virishiv-proignoruvati-konstitucijjnijj-obovyazok

Все про весняний призов в Олександрії і виграну судову справу із хлопцем, що вирішив проігнорувати конституційний обов’язок

Напередодні весняного призову журналісти інформаційної агенції «Центральноукраїнське бюро новин» поспілкувались із тимчасово виконуючим обов’язки військового комісара Олександрійського об’єднаного військкомату Юрієм Ковалем. Він розповів також подробиці резонансної судової справи, яка виграна військкоматом і пов’язана із ухилянням від служби в армії.

– Коли починає проводитись весняний призов цього року?

– До 1 квітня цього року у нас проводиться попередній відбір на строкову військову службу. Зараз призовники проходять медичний огляд у лікарів-спеціалістів та направляються для проходження контрольного медичного огляду до міста Кропивницький.

Далі, ті, хто пройдуть такий відбір, вже отримують на руки бойові повістки, відповідно до яких вони будуть зараховані в ту чи іншу команду для відправки вже на збірний пункт.

Весняний призов розпочнеться з 1 квітня. Відправки відбудуться вже на початку квітня. На даний час військовому комісаріату поставлене завдання на призов 130 чоловік.

– Як відбувається призов?

– На даний момент розносимо повістки для призовників. В основному йдуть хлопці з району. Ми даємо розпорядження, відповідно до яких сільські ради повинні оповіщати призовників. Працюємо із призовниками у місті. Це – робочий процес.

– Хто саме цього року призивається на строкову військову службу?

– На даний час ми викликаємо осіб, які досягнуть в цьому призові 18 років. Відповідно до указу президента призов здійснюється з 20 до 27 років, але відповідно до закону «Про військовий обов’язок і військову службу», призову також підлягають особи 18-19-річні. Тобто, якщо особа після закінчення школи виявила бажання на проходження строкової військової служби, заперечень до його проходження немає. Якщо він придатний за станом здоров’я, не має підстав для надання відстрочки, то він може спокійно піти служити. Він пише заяву про те, що не бажає скористатись відстрочкою та батьки також пишуть заяву, що вони також повідомлені, що їхньому сину можуть надати відстрочку та вони не бажають нею скористатись.

– Хто служитиме за призовом — випускники чи вже старші за віком?

– На даний час більшість – 1999 року народження. Але є хлопці 2000, 2001 року народження. Є навіть 1995-1994 року народження. Від 20 до 27 років.

– Коли завершиться призовна кампанія?

– Відповідно до Указу Президента призов будете тривати з 1 квітня по 30 червня 2019 року. Це – весняний. Осінній – з 1 жовтня по 31 грудня. Три місяці триває кожен призов. План десь на рівні того, що був і минулого року. 

– Можете розповісти про резонансу судову справу щодо хлопця, який ухилявся від служби?

– За поданням військового комісара в 2017 році відкрито кримінальне провадження, матеріали якого було направлено до суду і в цьому році винесено рішення. Засуджено громадянина України, жителя району, до 1 року обмеження волі з іспитовим строком на 1 рік.

Відповідно до Указу Президента за 2017 рік, він підлягав призову, отримав повістку на відправку, але не з’явився. На неодноразові виїзди військового комісаріату до його місця реєстрації, він та його родичі знехтували закликами військового комісаріату щодо непорушення законодавства. Він, мабуть, вирішив, що йому за це нічого не буде, що нехай ідуть служить інші, а він поїде на заробітки до Росії. До Росії він не поїхав, але ж і на службу не пішов.

– Це не пов’язано ні з релігійними переконаннями, ні з якимись іншими особливими життєвими обставинами?

– Ні. Це була така його принципова позиція. Я навіть думаю, що років за 2-3 він прийде до військового комісаріату та буде проситись на контракт. Але чи буде він достойний тоді служби у Збройних Силах? Відповідь можете самі зрозуміти. Скажу так, іноді не варто робити необдумані кроки, щоб перекреслити собі плани на майбутнє.

– Чи є аналогічні судові справи?

– На досудовому розгляді знаходиться близько 21 схожої судової справи. У разі надходження обвинувальних вироків або надходження до суду цих матеріалів, комісаріат повідомить про це громадськість.

Але я хотів сказати про інше. Завдання моє, військового комісаріату і комісара полягає в тому, щоб донести до хлопців те, що служба є конституційним обов’язком. Це не якась примха однієї особи чи групи осіб. Єдине бажання у нас, щоб хлопці самі приходили і служили. А такі моменти, які відбулися із даним призовником – це уже вимушені дії військового комісаріату на порушення законодавства.

Ірина Гайдук, 

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: