Війна проти бідності – то як другий фронт

15.03.2019 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/articles/10820-vijjna-proti-bidnosti-to-yak-drugijj-front

Війна проти бідності – то як другий фронт

“Зараз, коли ми подолали економічні наслідки російської агресії, коли відновлюється зростання і з’являються реальні можливості вирішення соціальних проблем, ми відкриваємо другий фронт – фронт боротьби з бідністю”, – наголошує Президент Петро Порошенко.

З 1 березня 8 мільйонів пенсіонерів отримають дещо збільшені пенсії. Індексація відбуватиметься на 50% значення інфляції (за даними НБУ – 9,8% у 2018 році) і на 50% значення зростання зарплати (за даними Укрстату – 24,7% за третій квартал 2018 року). Всього пенсії в середньому зростуть на 17-18%.

Це друга індексація пенсій, яка була здійснена останнім часом. Раніше осучаснення пенсій відбулося наприкінці 2017 року.  Така індексація пенсійних виплат відтепер проводитиметься щорічно, оскільки для цього з’явились ресурси, підкреслює Порошенко.

Тим же пенсіонерам, які отримують мінімальну або близьку до неї пенсію, і від індексації виграли небагато, держава компенсує різницю, яка сформувалася у попередні роки, виплативши по 2410 гривень: 1205 в березні і 1205 в квітні.  “Ті, хто отримує пенсію на мінімальному рівні, вони теж пропрацювали 25-30-40 років. Я це знаю, бо зустрічаюся і дивлюсь в очі пенсіонерам. І ми мали знайти механізми, які дозволять їм допомогти”, – заявив Президент.

Глава держави повідомив, що за його ініціативи було знайдено рішення за рахунок легалізації на пільгових умовах автомобілів з іноземною реєстрацією, так званих євроблях. Сума надходжень до Пенсійного фонду склала майже 14 млрд гривень. 

У березні також стартувала монетизація субсидій. Кажучи простіше – люди отримають субсидії живими грошима. За умов порівняно теплого лютого цього року, і такого ж березня, цілком можливо, що багатьом вдасться заощадити на комунальних платежах. Закон передбачає, що залишок отриманої живими грошима субсидії громадяни не повинні повертати, і можуть розпорядитись ним як хочуть. У цілому по Україні субсидії отримують 3 мільйони 700 тисяч домогосподарств, з яких 70% – це пенсіонери. 

Варто відзначити, що сам Петро Порошенко каже про те, що цих підвищень соціальних стандартів недостатньо і замало. Втім, ще три роки тому і їх неможливо було уявити, тому що, нагадаємо, Україна повною мірою відчула на собі економічну кризу, спричинену російською агресією. Втрата значної частини промислового потенціалу, торговельна та транзитна блокада з боку РФ – після такого потужного удару по нашій економіці влада шукала і знайшла альтернативу російському ринку. Який, як відомо, був традиційним для українських підприємств.  Порошенко забезпечив альтернативу на ринку Євросоюзу, азійських країн, і наприкінці 2016 року вдалося відновити економічне зростання. Завдяки тому саме тепер з’являються кошти для вирішення найгостріших соціальних проблем. 

Якщо перелічені заходи боротьби з бідністю слід розглядати як тактичні, то стратегічне і остаточне її подолання можливе лише за умови збільшення темпів економічного розвитку. Під час свого другого терміну на посаді Президента Петро Порошенко планує у першу чергу зосередити увагу на п’яти напрямках: агропромисловому комплексі, IT-сфері, індустріальній галузі, логістиці та туризмі.

У кожному з цих секторів Україна вже зараз має конкурентні переваги. Вони найбільше привабливі для інвесторів. Але, задамося питанням – що від того простим людям? Відповідь тут така: інвестиції призводять до створення нових робочих місць. З гідною заробітною платою, що вже дозволить не шукати українцям високооплачуваної роботи за кордоном, а знаходити її вдома. Нові робочі місця і високі зарплати – це збільшення відрахувань до Пенсійного Фонду та гідні пенсії.

«Що отримає країна в наступні п’ять років? Безпека – це сильна армія. Достойне поважне місце на міжнародній арені. Мільярди  інвестицій, мільйони нових робочих місць, ліквідація розриву між багатими і бідними шляхом підвищення рівня оплати праці», – підкреслює глава держави.

Багато хто вважає ці плани занадто амбітними. Але за минулі п’ять років було зроблено таке, що здавалось і було складним, а іноді – просто неможливим. Насамперед – Україна встояла проти держави, з найсильнішою армією у Європі, Росії. Відродила власні Збройні сили. Підписала Угоду про асоціацію з ЄС та отримала безвіз. Українська церква має  Томос і стала автокефальною. Багато хто не вірив, що подібне може бути, але Порошенко цього добився.

Тому, можна сподіватися, що і завдання боротьби з бідністю Порошенку до снаги. І Україна справді стане країною заможних людей, та подасть заявку на вступ до ЄС і на отримання плану дій щодо членства у НАТО до завершення другого терміну його президентських повноважень в 2024 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: