Вступ України до ЄС та НАТО?—??головна мета в стратегії президента Петра Порошенка

27.02.2019 00:00:001 переглядАвтор: admin
/articles/10817-vstup-ukrayini-do-es-ta-nato-golovna-meta-v-strategiyi-prezidenta-petra-poroshenka

Днями набули чинності зміни до Конституції, в яких зафіксовано «стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору».

Це не просто гасло. Поправки до Основного закону, ініційовані Президентом Петром Порошенком та проголосовані конституційною більшістю Верховної Ради (334 голосами), стали, як кажуть у народі, «захистом від дурня», якому колись може забагнутися розвернути країну зі шляху інтеграції в ЄС і НАТО та знову повести Україну в напрямку «русского мира».

Тепер Президент України є офіційним гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство в Євросоюзі й НАТО, а Кабінет Міністрів, своєю чергою, має забезпечувати реалізацію цього курсу. Спроби «зіскочити» з європейської дороги будуть оскаржені в Конституційному Суді.

Водночас зміни до Конституції, які вступили в силу на річницю перемоги Євромайдану, стали символічним підсумком п’яти минулих років руху України до ЄС і НАТО?—??руху, хто й що б не казав, у правильному напрямку: до загальноєвропейських демократичних цінностей, безпекової «парасольки», своєї ідентичності, спільної з вільним світом Європи.

«Сьогодні ми не збираємося озиратись на Росію. Ми не будемо питати дозволу в Путіна, куди нам рухатися далі. Ми йдемо своїм шляхом. Ми самі приймаємо рішення, як забезпечити власну безпеку, суверенітет і територіальну цілісність»,?—??заявив президент Порошенко на урочистому засіданні парламенту 19 лютого, перед тим як підписати закон про «європейські» зміни Конституції.

Він нагадав, що десять років тому через відсутність єдиної лінії президента, парламенту й уряду Україна втратила можливість отримати План дій щодо членства в НАТО. «Сьогодні позиція глави держави, Кабінету Міністрів і керівництва парламенту?—??одностайна».

Те, що за останні роки Україна якісно змінилася і консолідувала зусилля на шляху до ЄС і НАТО, визнало й керівництво Євросоюзу: на підписання конституційних змін приїхав голова Європейської Ради Дональд Туск. Уперше світовий лідер такого рівня виголосив усю (!) промову з трибуни ВР українською мовою.

«Завдяки дипломатичному лідерству Порошенка у нашої країни з’явилася стратегія?—??сьогодні ми точно знаємо, куди йдемо. Він єдиний, хто гарантує вступ України до НАТО та Євросоюзу і здатен це забезпечити».

Потужний спіч Туска майже весь розійшовся у ЗМІ на цитати. За визначенням політологів, ця промова має всі шанси увійти в історію як маніфест спільного шляху Європи й України. Туск визнав, що європейська революція в Україні перемогла, Україна довела свою істинну європейськість. Він де-факто засвідчив підтримку Брюсселем Петра Порошенка як рушія проєвропейських реформ в Україні.

«І я зараз можу сказати: немає справедливої Європи без незалежної України. Немає безпечної Європи без безпечної України. А простіше кажучи, немає Європи без України»,?—??заявив президент Євроради.

Також він закликав українських політиків «тримати єдність у справах, які мають найважливіше значення для України», і застеріг від «наркотиків популізму».

Всі держави – члени Євросоюзу в часи російської агресії мають безумовно підтримувати Україну, і «тільки той, хто солідарний з Україною, має право називатися європейцем», наголосив Туск.

Такі високі оцінки з Брюсселя стали можливі після реалізації Києвом реформ, шлях до яких відкрила перемога Майдану, зокрема й досить успішна, за висновком Євросоюзу, антикорупційна політика. Винагородою за ці зміни стала ефективна Угода про асоціацію з ЄС, Угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі, «безвіз» для українців у Європі.

Крім того, Брюссель і Вашингтон високо оцінюють розбудову та модернізацію наших Збройних сил. Максимально розширюючи співпрацю з НАТО та адаптуючи ЗСУ і Нацгвардію під стандарти Альянсу, Україна на своєму фланзі стала міцним заслоном для просування російського агресора далі на Захід. Відтак НАТО визнало Україну країною-аспірантом.

«Звичайно, є чимало претензій, які я приймаю. І помилок?—??визнаю?—??зроблено теж багато. Але факт, що за п’ять важких років наша влада ні на крок не відступила від європейської і євроатлантичної стратегії, це залишається фактом. Ми були послідовними, і ніхто не міг звернути нас з обраного шляху»,?—??каже Президент.

За словами Верховного Головнокомандувача Порошенка, Кремль водночас намагається розділити і Україну, і Європу, але в цій війні Путін приречений на поразку. «За п’ять років він не зміг добитися в Україні жодної із поставлених цілей, і тактично, друзі, ми вже виграли! Коли доб’ємося стратегічної і остаточної перемоги?—??відповідь на це питання залежить від нашої єдності»,?—??підкреслив Петро Порошенко у промові в ВР.

Що показово: серед основних кандидатів у президенти ніхто, крім Порошенка, не ставить перед собою завдання привести Україну до ЄС і НАТО. «Тож у прибічників європейського вибору альтернативи фактично немає»,?—??зауважує нардеп Олександр Бригинець, маючи на увазі голосування 31 березня.

Політолог Олексій Голобуцький констатує: ініціатива Порошенка щодо змін Конституції нейтралізує зусилля проросійських політиків, навіть якщо вони правдами й неправдами зможуть знову опинитися у Верховній Раді. «У них не вийде скасувати Основний закон. Їм доведеться його дотримуватися. І, на мою думку, це дійсно блискучий хід Президента»,?—??каже Голобуцький.

Туск визнав, що європейська революція в Україні перемогла, Україна довела свою істинну європейськість. Він де-факто засвідчив підтримку Брюсселем Петра Порошенка як рушія проєвропейських реформ в Україні.

«Завдяки дипломатичному лідерству Порошенка у нашої країни з’явилася стратегія?—??сьогодні ми точно знаємо, куди йдемо»,?—??додає політолог.

Навіть опоненти Порошенка змушені визнати: він реалізовує європейську стратегію з перших днів свого перебування на посаді Президента, і саме він у питанні інтеграції в Європу просунувся найдалі порівняно з попередниками. Це?—??відповідь на чіткий суспільний запит.

На відміну від інших кандидатів, президент Порошенко оголосив конкретні завдання і терміни, пов’язані з євроінтеграцією: подати заявку на членство в ЄС та отримати План дій щодо членства в НАТО до 2024 року, під час своєї наступної каденції.

Багато хто скептично ставиться до цього амбітного плану. Але ж і так само не вірилося в Асоціацію України з ЄС у 2014 році?—??а сьогодні це найтісніше партнерство Євросоюзу з-поміж усіх країн-сусідів. Скільки невіруючих було щодо здобуття безвізового режиму з ЄС?! Однак Україна успішно виконала всі півтори сотні вимог у рамках Плану візової лібералізації, отриманого 2010 року?—??і «безвіз» є, працює без збоїв, за півтора року правом вільного в’їзду на територію Європейського Союзу скористалися понад два мільйони українців. На початку першої каденції Порошенка навіть оптимісти не сподівалися на утворення в Україні єдиної Помісної православної церкви…

Згадаймо, який опір чинив Кремль нашій асоціації з ЄС, вільній торгівлі, безвізу та, особливо, автокефальній церкві. Скільки зусиль доклала Росія, щоб скасувати або послабити європейські санкції проти неї. Однак на всіх цих фронтах Путін зазнав болючих поразок. А Томос узагалі став найгучнішим геополітичним провалом РФ з часу здобуття Україною незалежності. І ще п’ять років таких «ударів долі» Москва може просто не витримати.

Петро Порошенко довів, що для нього немає неможливих завдань. І ось черговий окреслений ним прожект?—??План дій щодо членства в НАТО і заявка на членство в ЄС, яка тісно пов’язана не лише зі структурними реформами, а й із перемогою над бідністю, значним підвищенням соціальних стандартів українців. У тому, щоб Порошенко здійснив цю місію під час свого другого терміну, мають бути зацікавлені всі українці.

Петро Щербина

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: