Аліменти по-новому: чи спрацював перший пакет законів та що готує другий?

31.08.2018 00:00:001 переглядАвтор: admin
/articles/10800-alimenti-po-novomu-chi-spracyuvav-pershijj-paket-zakoniv-ta-shho-gotue-drugijji

Аліменти по-новому: чи спрацював перший пакет законів та що готує другий?

Минуло півроку з того часу, коли набув чинності  закон щодо вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів. Цей закон передбачає ряд обмежень для злісних неплатників, які не бажають виділяти кошти на утримання власних дітей. Чи почали боржники активніше сплачувати аліменти за останні півроку та які засоби боротьби зі злісними неплатниками передбачені у другому пакеті законів, що вступає в силу вже наприкінці серпня, розповів начальник Олександрійського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Віталій Кошеленко.

 – Які обмеження для боржників зі сплати аліментів діяли останні півроку і чи були вони ефективними?

– Зміни в законі стосувалися обмеження прав боржників у тій частині, де заборгованість складала  понад 6 місяців. Їх обмежили у праві полювання, користування вогнепальною зброєю, виїзді за кордон та у користуванні транспортними засобами. Крім того, додалося право складання державними  виконавцями протоколів, де боржники притягувалися до суспільно-корисних робіт у разі, якщо вони не працювали та не сплачували аліментні платежі протягом 6 місяців. Підбиваючи підсумки за ці півроку, можна сказати, що зміни були доволі таки вдалими. Фактично спрацював цей закон у тій частині, що погашення відбулося. Були й такі випадки, коли сім’ї знову розпочинали спільне проживання. До мене особисто приходила стягувачка і розповідала, що чоловік до неї повернувся, дитина зраділа, і лист по аліментних платежах жінка забрала.

 – Скільки на сьогодні боржників в Олександрії та районі, скільки розрахувалися з боргами та які суми сплатили?

Наразі у нас на виконанні перебуває 2280 виконавчих документів про стягнення аліментних платежів. 830 із них перебувають у бухгалтерії, тобто це працюючі люди, яким направлені постанови про стягнення аліментів з заробітної плати, і кожен місяць стягувачі отримують від них свої кошти. 463 справи були закінчені відділом даної категорії, що фактично у два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Доволі успішні, вважаю, і цифри по стягненнях. За ці півроку ми стягнули аліментних платежів сукупно на 11 млн. 251 тис. грн. Суми були значні. Досить часто боржники сплачували борг у декілька десятків тисяч гривень, а декілька разів суми сплаченого боргу по аліментах сягали 100 тисяч гривень.

– Яка кількість неплатників аліментів знаходиться на «дошці ганьби», тобто внесені до Єдиного реєстру боржників?

– У реєстрі боржників на сьогодні перебувають 772 особи з Олександрії та Олександрійського району – це ті люди, що мають заборгованість понад 3 місяці. У зв’язку з перебуванням у даному реєстрі їм не вдасться  зробити будь-яке відчуження майна, допоки не погасять свою заборгованість по аліментних платежах.

– Яке з нововведень найбільше подіяло на олександрійських боржників?

– Одним із дієвих методів стало обмеження у виїзді за кордон. Дуже багато людей їздить до інших країн то на заробітки, то на відпочинок. Нікому не хочеться приїхати до аеропорту і дізнатися, що в нього є обмеження у виїзді за кордон, і повернутися назад. Думаю, що прикордонна служба  – це те, що дійсно тисне на цю категорію людей.

Ще одним дієвим механізмом є оголошення у розшук транспортних засобів, які рахуються за боржником. Був один випадок, коли у боржника сума боргу складала близько 79 тис. грн. Ми дізналися, що в людини є два транспортних засоби, арештували їх та оголосили в розшук. Один з них вирахували, коли він намагався виїхати за межі області. Працівники поліції його зупинили і поставили на штрафмайданчик. Це був автобус, який їхав з людьми. Боржнику довелося погасити заборгованість, щоб ми змогли винести постанову про зняття з розшуку, і автобус поїхав далі.

Досить великі суми заборгованості по аліментних платежах також вдалося погасити завдяки реалізації земельних ділянок.

– Чи залучалися олександрійці до суспільно-корисних робіт протягом останніх півроку?

– До суспільно-корисних робіт за останні півроку ми склали 28 протоколів і направили їх до

суду. Але оскільки суд вважав, що закон зворотньої сили не має, то, на їхню думку, необхідно ці протоколи складати лише з 8-го серпня. Зараз ми знову розпочали складання таких протоколів і знову направили їх до суду. Поки що результату розгляду не було, але за перше півріччя протоколи розглядалися, і одну особу з Олександрійського району направлено до суспільно-корисних робіт. Боржнику вдалося заробити близько 2000 грн., які повністю перерахували на адресу стягувача. Звичайно, це не вся сума боргу, але якраз за місяць 2000 гривень для своєї дитини він заробив.

Одноразове відпрацювання не гарантує, що в подальшому відносно цього боржника не складатимуть протокол. Він не складатиметься тільки у тому випадку, якщо людина відбула суспільно-корисні роботи і протягом 2-х місяців почала сплачувати аліментні платежі. Якщо ж не почала цього робити, то знову складається протокол, направляється до суду, і це триватиме до тих пір, поки дитині не виповниться 18 років.

– Які «сюрпризи» чекають на неплатників аліментів згідно з другим пакетом законопроектів, розроблених у рамках ініціативи Міністерства юстиції ЧужихДітейНеБуває?

– 28 серпня 2018 року вступає в дію другий пакет законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», прийнятий Верховною Радою 3-го липня поточного року. Змін досить багато. Та як зазначає нам Міністерство юстиції України, слід звернути увагу на зміну порядку виїзду дитини за кордон. Тобто тепер мати чи батько (та особа, з якою проживає дитина чи визначено місце проживання), може самостійно вирішити поїздку за кордон без погодження іншої сторони строком до 1 місяця. На більш тривалий термін без згоди іншої сторнони можна виїжджати в тому випадку, коли у того з батьків, який не проживає з дитиною, є заборгованість по аліментах 4 місяці. Та у випадку, коли дитина хворіє або є інвалідом, достатньо тримісячної заборгованості, щоб вивезти дитину за кордон без згоди боржника. Хвороба чи інвалідність дитини повинні підтверджуватись відповідними документами. Довідка отримується у державній виконавчій службі. Тобто особа звертається протягом 3-х робочих днів, ми видаємо цю довідку і вона дійсна протягом місяця.

Батько чи мати, з якими не проживає дитина, також може виїхати з нею за кордон. Для цього  він може звернутися до іншої сторони. Якщо отримає відмову, то можна звертатися до суду, і він в порядку спрощеного провадження до 60 днів вирішить питання про право виїзду дитини за кордон.

Відбулися зміни щодо мінімального гарантованого розміру аліментних платежів, тобто зараз він становить 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У деяких випадках судом може бути присуджений і повний розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Якщо йдеться про тверду грошову суму, то згідно цього закону, що вступає в силу з 28 серпня 2018 року, розмір аліментів не може бути меншим 50% прожиткового мінімуму незалежно від твердої грошової суми, встановленої раніше судом.

З’являються також  штрафні санкції і виконавчий збір по аліментних платежах, чого раніше взагалі не було. Виконавчий збір буде стягуваться з тих боржників, які мають  сукупну заборгованість по аліментних платежах 12 місяців. Тобто той, хто має сукупну заборгованість понад рік, сплатить ще додатково 10%, які підуть на рахунок держави.

Крім того, вводяться ще штрафні санкції, які будуть цікаві для стягувачів, адже йтимуть повністю на їхню користь. При сукупній заборгованості 1 рік штрафні санкції становлять 20% від суми заборгованості, за 2 роки це вже 30%, за 3 роки – 50 % від суми заборгованості. Якщо боржник не сплачував аліменти понад 3 роки, то кожен рік до загальної суми боргу додаватиметься ще 20 % штрафу від суми заборгованості.

Також банківською системою пропонується арешт коштів боржника по аліментних платежах, але це буде стосуватися тих боржників, які внесені до реєстру боржників, тобто ті, які не сплачують аліменти протягом 3-х місяців. Після внесення до цього реєстру, банківська система повідомлятиме про відкриття чи закриття рахунків тими особами, які перебувають в цьому реєстрі. Тобто тим боржникам, які ухиляються від сплати, буде дуже тяжко приховати кошти, які знаходяться на їхніх рахунках. У нас був певний період, коли ми робили запити у банківські інстанції на території міста, і доволі часто були такі люди, які аліменти не сплачували, а мали на своїх рахунках понад 40 тисяч гривень.

Записала Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: