«Жіночий кластер. Місце мого успіху»: впевнений крок уперед жінок Олександрійщини

12.07.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10792-zhinochijj-klaster-misce-mogo-uspikhu-vpevnenijj-krok-upered-zhinok-oleksandrijjshhini

«Жіночий кластер. Місце мого успіху»: впевнений крок уперед жінок Олександрійщини

Громадська організація «Олександрійський гендерний інформаційний центр», яка працює з жінками та допомагає їм реалізувати себе в різних сферах життя, розпочала новий проект «Жіночий кластер. Місце мого успіху». На що спрямований цей проект, як довго триватиме та хто візьме в ньому участь, розповіла керівник проекту Любов Кан.

– Нещодавно ваша громадська організація запустила новий проект. Як і коли це відбулося?

– Наша громадська організація у минулому 2017 році брала участь у всеукраїнському проекті «Жінки – лідери змін». Ми проходили навчання,  після якого нам потрібно було написати проект, що ми і зробили. Ми написали проект «Жіночий кластер. Місце мого успіху», подали його й отримали перемогу та фінансування. Цей проект фінансує благодійний фонд «Рівність і взаємоповага». Із травня цього року ми вже розпочали його реалізовувати.

– У чому полягає суть проекту «Жіночий кластер. Місце мого успіху»?

– Цей проект є своєрідним продовженням. Нещодавно ми вже втілили в життя один проект «Успішна жінка – активна громада», в рамках якого ми їздили по Олександрійському району і проводили тренінги з тими жінками, які хочуть розвиватися. У нас був психолог, ми вчилися лобіювати інтереси, ми вчилися, як займатися адвокаційною діяльністю, ми вчилися, як створювати громадські організації, як себе реалізувати та як бути лідеркою у своїй громаді. Щоб допомогти цим жінкам і надалі розвиватися, ми собі запланували проект – таку своєрідну менторську програму, тому що дуже важливо іноді поговорити з людиною, яка досягла успіху в тій чи іншій сфері своєї громадської, суспільної діяльності. Саме ця людина може допомогти та дати пораду, підтримати словом, адже вона цей шлях самореалізації, вірніше сказати його початкову стадію, вже пройшла.

– Хто бере участь у новому проекті?

– У проекті беруть участь п’ятнадцять жінок з Олександрійського району: із селища Нова Прага, сіл Добронадіївка, Червона Кам’янка та Олександрівка. Різна категорія жінок представлена в нашому проекті: це і працівники сільських та селищних рад, працівники соціальної сфери, освітніх закладів, бібліотекарі. Вікових обмежень немає, адже в будь-якому віці жінка хоче бути самореалізованою, успішною та розвиватися.

– Ви розповідали про менторську програму. Хто виконує роль наставників у вашому проекті?

– Ми вирішили дати жінкам можливість обрати, де б вони могли реалізуватися: в громадському секторі, в бізнесі, або, можливо, вони б хотіли просто творчо розвиватися або самореалізуватися якимось іншим чином. Саме тому до нашого проекту ми запросили п’ять жінок-менторів, які представляють ці соціальні сфери. Це Любов Мороз, Ірина Біланюк, Анна Орловська, Тетяна Шоколова та Ірина Чимерис. Всі по місту цих жінок знають як успішних, самореалізованих, які постійно розвиваються і не залишаються на місці.

– Реалізація кожного проекту передбачає ряд заходів. Що вже встигли провести та що плануєте далі?

– Проект триває недовго – з травня по вересень 2018 року, тож у нас заплановано небагато заходів, але оскільки це вже продовження попереднього проекту, то це слугуватиме жінкам додатковим кроком уперед.

27 червня у районній бібліотеці ім. Д.І. Чижевського відбувся перший захід проекту «Жіночий кластер. Місце мого успіху». Це була коуч-сесія «Як досягти успіху легко і швидко». Саме на цьому заході наші жінки познайомилися зі своїми майбутніми менторами. Захід був розподілений на два етапи. У першому ми презентували проект, розповідали жінкам, які згодилися стати учасницями, про менторську програму та про заходи, які на них очікують. На другому етапі успішні жінки розповідали учасницям про себе і давали поради, як самореалізуватися, як мріяти і не просто мріяти, а свою мрію зробити реальністю. Вони переконували наших жінок в тому, що будь-яка мрія може бути досяжною. Потрібно лише наше бажання, аби її здійснити, не боятися, йти вперед і реалізовувати свої мрії.

Далі наші жінки обирають собі ментора, і вже в липні ми вирішили організувати їм таку своєрідну зустріч та виїхати за межі свого дому. Ми плануємо подорож до Світловодська, де жінки зможуть провести один день наодинці зі своїми майбутніми менторами. Учасниці проекту отримали завдання. Вони повинні продумати, що б вони хотіли запитати у свого ментора, які їм потрібні поради. До кінця проекту в них буде ще одне завдання – їм потрібно буде розробити план свого розвитку на рік, і в цьому їм допоможуть саме ментори. Жінки-ментори, у свою чергу, згодились підтримати учасниць, відповісти на декілька телефонних дзвінків (ми прописали це у програмі менторства), і, за бажанням, протеже і ментори зустрінуться на особистій зустрічі.

Після того, як ми відвідаємо Світловодськ, у нас ще запланований підсумовуючий захід.

Завершимо свій проект ми своєрідною «некоференцією». Ми спробуємо зібрати жінок- учасниць проекту та успішних жінок нашого району, аби з ними поговорити про те, яке займають місце жінки у розвитку місцевих громад. Сьогодні в епоху децентралізації дуже важливо розуміти, чи готові жінки брати на себе відповідальність і йти у місцеві ради, у ради громад, в обласні ради, і навіщо це взагалі потрібно. Ми зараз хочемо увійти в європейське суспільство, а в європейському суспільстві вважається, що якщо жінки представлені хоч на 45 %, то це тоді буде розвиток, якщо ж цього немає, то нам мало є на що надіятися. На сьогодні ми всього лише на 105-му місці із 120 міст у рейтингу, де жінки займають посади в законодавчих органах влади. Тому нам є до чого йти і чого домагатися.

– Ви говорили, що новий проект є продовженням попереднього. Чого вдалося досягти жінкам Олександрійщини завдяки попередньому проекту?

– Ми хотіли, аби жінки почали проявляти ініціативу, аби вони не залишалися осторонь того, що відбувається в їхній місцевій громаді. У минулому проекті ми підводили підсумки ярмаркою ініціатив, і кожна групка із кожного села спробувала розробити свою ініціативу: хтось хотів зробити парк, хтось дитячий майданчик. Ці ініціативи вже почали реалізовуватись. Наприклад, у Новій Празі почали розробляти парк, ідея якого належала нашій ініціативній групі. Тобто дуже важливо почати про це говорити, висловити свої думки іншим, не тримати в собі цю ідею, і вона потім запалить інших і обов’язково все буде. Подавалися учасниці нашого минулого проекту, балотувалися у депутати місцевих рад, деякі пройшли, деякі ні, але ми вважаємо своїм успіхом, що вони зробили перший крок. Проект спонукав їх до цього і вони хочуть далі розвиватися. Я маю надію, що і цей проект буде успішним, я би хотіла, або хтось із жінок започаткував свій власний невеличкий бізнес, тому що дуже важливо розвиватися. Також я би хотіла, аби вони йшли далі уже в депутати обласних рад, не залишалися на місці, тому що в місцевих радах ми проводили такі дослідження, й дуже багато є жінок у місцевих радах на рівні свого села.

Записала Юлія Пастух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: