4-річчя президента: реформи в економіці врятували країну

01.06.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10777-4-richchya-prezidenta-reformi-v-ekonomici-vryatuvali-krayinu

Загальновідомо, що після втечі Януковича та його уряду до Москви на казначейському рахунку України було близько 0,1 млн грн. Наостанок вигребли майже під нуль, адже, як правило, на рахунках у казначействі, куди сходяться всі податки, є 15-20 мільярдів.

У 2014 році в Москві справді небезпідставно очікували, що найближчим часом Україну спіткає дефолт. Прогнози падіння гривні виглядали катастрофічно 50 і навіть 100 грн за долар. Позбавлена чверті експортно орієнтованих підприємств через окупацію Донбасу, Україна ледве зводила кінці з кінцями. Валютна виручка впала, утворився чималий дефіцит доларів та євро, що призвело до стрімкого подорожчання інвалюти.

Національний банк був безсилий задовольнити цей попит – стільки грошей у золотовалютних резервах просто не було. Гривня стрімко подешевшала до 24 грн за долар.

За менш катастрофічних обставин інші країни оголошували банкрутство і припиняли виплату пенсій та соціальних допомог. Зокрема у Латвії і без війни за наслідками кризи 2009 року був прийнятий закон про зниження пенсій на 70% для працюючих пенсіонерів і на 10% для непрацюючих. Тоді ж зарплати латвійських медиків були знижені на 20%, а фінансування лікарень зменшилося на 57%.

Незважаючи на війну і втрату частини територійв Україні нічого подібного не сталося. Попри витрати на оборону і безпеку, що виросли в багато разів, пенсії продовжували виплачуватись, також вдалося уникнутизагального дефолту.

Чесно кажучи, ми так і не оцінили яким чином прем’єр Арсеній Яценюк і президент Петро Порошенко зуміли вирулити з найбільших скрутних економічних обставин у новітній історії України. Країні просто повезло, що в найдраматичніший час на чолі були люди, здатні без перекладачів говорити на рівних з керівництвом міжнародних фінансових організацій. Важливою стала готовність уряду і Національного банку йти на непопулярні кроки заради порятунку країни.

Спалюючи свою підтримку, наражаючись на неминучі протести, прем’єр і голова НБУ, за політичної підтримки президента, закрили десятки збиткових банків, обрізали можливості конвертаційних центрів, примусили платити податки олігархів, ліквідувавши збитковість державних підприємств. В результаті за підсумками 2017 року після кількох років падіння економіка знову почала зростання.

За даними Національного банку, приріст ВВП України в 2017 році склав 1,9%, в 2018 році – складе 3%,а в 2019 році – 4%.Міжнародний валютний фонд очікує зростання ВВП України в 2018 на 3,2%, у 2019 році – на 3,5%.

Покращення економіки відчули й іноземні інвестори. За останній рік було відкрито 60 нових заводів по всій території України, що принесло тисячі нових робочих місць.

Звичайно, зарплата українців значно відстає від зарплати в ЄС і навіть в Росії. Однак такий рівень оплати праці складався роками і його дуже важко одразу виправити під час війни. Не забуваймо, що у 2018 році наша країна витрачає майже 5% ВВП на оборону та безпеку, що є надзвичайно високим показником, адже за мирних часів ці витрати були майже удесятеро меншими.

І все ж 4 роки президентства Петра Порошенка можна назвати роками якщо не відновлення, то принаймні збереження України і її економіки під час війни.

Цьому сприяло і переорієнтування збуту української продукції з Росії та ринки ЄС та інших країн світу. Так з 2013 по 2017 рік експорт до Росії упав з 15,1 млрд доларів до 0,853 млрд доларів, тобто майже у 18 разів. Водночас, український експорт до ЄС зріс до 20 млрд доларів, що стало фактичним результатом Угоди про асоціацію з ЄС.

Особливо вражаючим стали результати детінізації економіки. З останні 4 роки доходи державного бюджету зросли у 2,2 рази без збільшення податків і навіть на фоні зниження ВВП, яке вдалося подолати лише в 2016 році.

Настільки вражаючому виходу економіки з тіні сприяла нова податкова політика. Були суттєво зменшені обов’язкові податки з зарплати – єдиний соціальний внесок зменшився від 34,5% у 2014 році до 22% з 2016 року.

Позитивний ефект справило ініційоване Президентом підвищення мінімальної зарплатні з 1600 грн до 3723 грн. Це стало не лише допомогою найменш оплачуваним працівникам, але й сприяло збільшенню сплати податків ПДФО та ЄСВ.

Надзвичайно корисним для розвитку бізнесу стало запровадження автоматичного повернення ПДВ для експортерів, що повністю виключило необхідність відкатів чиновникам.

Загалом, за Порошенка, який до обрання президентом активно займався бізнесом, було різко зменшене втручання держави в регулювання економіки: на 40% скорочено кількість дозволів,  на 87% – зменшено кількість необхідних сертифікатів, повністю скасовано 15 тис законів радянських часів.

В результаті Україна посіла 76 місце серед 190 країн світу в рейтингуDoingBusiness. З 2014 року до початку 2018 року Україна піднялася у цьому рейтингу із 153 місця на 76-те.

Врешті-решт треба зробити висновок, що наша країна не пережила б випробування витратами на війну, якби не активне реформування економіки, що дало зростання і необхідний ресурс для того, щоб жити і утримувати оборону.

Володимир Манько, директор

агентства Communicationgroup

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022227 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: