Політичний експерт: БПП переміг на виборах до громад, бо місцеві лідери мають високий рівень довіри

17.05.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10772-politichnijj-ekspert-bpp-peremig-na-viborakh-do-gromad-bo-miscevi-lideri-mayut-visokijj-riven-doviri

Дослідивши результати виборів до об’єднаних територіальних громад на Кіровоградщині, політичний експерт, кандидат політичних наук Руслан Стадніченко робить висновок, упевнена перемога пропрезидентської сили – це наслідок високої довіри жителів області до її місцевих представників. У свою чергу, вибору кращих лідерів громад сприяє вдале втілення реформи децентралізації.

– Реформа децентралізації є однією з найуспішніших. І важливий момент, що в цьому процесі проявляються місцеві лідери. Фактично реформа націлила людей на відбір кращих у своєму невеликому середовищі, – пояснює кандидат політичних наук. – Відтак цілком логічними є результати голосування на Кіровоградщині, коли, наприклад, більше 50% депутатських мандатів набрала президентська сила. Те саме стосується перемоги кандидатів від Блоку Петра Порошенка на посади голів об’єднаних громад – за Андрія Коломійцева – новообраного очільника Приютівської громади – проголосували 63%, за Богдана Курупа як голову Нової Праги – 52% виборців. А за кандидатуру на голову Дмитрівської громади, яку також підтримала «Солідарність», – Наталію Стиркуль свої голоси віддали майже 82%.

Руслан Стадніченко відзначає, перемога крупних політичних сил на Кіровоградщині обумовлена тим, що малі партії не спрацювали.

– Малі партії не дуже гарно себе зарекомендували на місцевих виборах, оскільки такі політичні проекти в основному починають працювати під парламентські чи президентські кампанії. Місцеві для них – лише невелика репетиція. Усього в Україні близько 360 партій, а партійних структур, що реально діють, – одиниці. Перемога БПП пояснюється просто: є місцеві лідери, є лідери обласного рівня, які постійно працюють. Наприклад, згідно з останніми соціологічними даними, очільник Кіровоградщини Сергій Кузьменко має більше 40% довіри жителів області. Десь приблизно на рівні 40% є підтримка у мера Кропивницького Андрія Райковича. Понад 20% довіри у Костянтина Яриніча – народного депутата, представника обласного центру у парламенті. Усі вони працюють на Кіровоградщині від президентської партії. І було б дивно, якби, маючи людей, які активно й ефективно проявляють себе на місцях, це не відобразилося на результатах голосування, – переконаний експерт.

На думку політолога, в цілому вибори в області відбулися без ексцесів і результати відображають реальну розстановку сил.

Тим не менш факти підкупу на Кіровоградщині мали місце – про них спочатку заявив Комітет виборців України, а згодом і правоохоронці.

– Можливо, застосовуючи ряд брудних технологій у Дмитрівці, тимошенківці відпрацьовували схеми на майбутні президентські вибори, пропонуючи людям по 100-200 гривень, – припускає кандидат політичних наук. – А, можливо, це була ініціатива місцевої партійної структури, яка, розуміючи, що відчутно програє, хотіла вирівняти у такий «оригінальний» спосіб ситуацію і потім прозвітувати перед Києвом. Імовірних сценаріїв може бути декілька… Але, як би там не було, застосування брудних технологій не робить честі жодній політичній партії, ані її місцевим представникам.

Руслан Стадніченко наголошує, зважаючи на такі інциденти, нині слід знайти законні методи, як упередити, унеможливити застосування брудних технологій і маніпуляцій на виборах загалом.

– Як на мене, слід підняти питання про відкликання депутатів на територіях, де зафіксували серйозні порушення. По Дмитрівці правоохоронці відкрили два кримінальні провадження, які безпосередньо пов’язані з конкретною партією, – нагадує експерт. – Тож коли буде можливість відкликати депутатів по закону, сама громада, яка має право брати участь у цьому процесі, відреагує. Вірю, наші люди стають більш свідомими.

Водночас політолог підкреслює, якщо на Кіровоградщині за 100-200 гривень людей підкупити не вдалося, то по Україні фіксували факти, коли виборцям пропонували і по 400-500 гривень за голос.

– Цілком можливо люди приставали на такі гроші, – зауважує він. – І якщо в межах громади куплений результат виглядатиме нікчемним, то з точки зору загальнонаціонального – з широким застосуванням таких схем можна назбирати не один відсоток голосів кандидату чи політсилі. Цього разу простежувалася чітка схема – за кандидата від тимошенківців по ряду дільниць голосували кратними числами 90 або 100 виборців. Певна підозріла закономірність. Це технологія, яку ми спостерігаємо вже не на одних виборчих перегонах. Уявіть собі, скільки є округів і дільниць у межах держави, і в що може вилитися існування такої піраміди… До того ж, який фінансовий ресурс на це виділяється! Із самого низу піраміди знаходиться десятник. Він бере гроші у «замовника» на 10 чоловік. Це, припустимо, може бути і 5 тисяч і більше. А роздає він усього по 100 чи 200 гривень, тобто в районі однієї – двох тисяч. Фактично він заробляє на людях значно більше, ніж роздає їм…

Можна припустити, що скоро мережа такої піраміди будуватиметься в кожному селі. Якийсь пронирливий дядько візьме людей, готових проголосувати за гроші, на олівець і точно знатиме, скільки може дати голосів. І ось так водитиме – зараз на місцеві вибори, потім на президентські, потім на парламентські…

У Юлії Володимирівни, до речі, тривалий час рейтинг і підтримка не ростуть. Тому можна спрогнозувати, що залучення голосів виборців у такі способи є невипадковим і продовжуватиметься далі.

Однак, Руслан Стадніченко акцентує, кожен виборець повинен розуміти, кошти, які йому пропонують за голос на виборах, політик, прийшовши до влади, поверне собі в багатократному розмірі.

– Більше того, навіть якщо так склалося, що виборець узяв гроші, слід пам’ятати, ніхто не в змозі перевірити, як він дійсно проголосував, – підкреслює політичний експерт. – Таким чином, кожен, хто отримав суму за конкретного кандидата, все-одно може проголосувати на дільниці на основі власних переконань. А от у політичному сенсі такі речі потрібно унеможливлювати. Це дуже небезпечна гра. І правоохоронці мають зробити все, щоб громадяни мали можливість обирати своїх представників у владу чесно і на власний розсуд.

Олена Ярова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: