Медична реформа: перші зміни на Олександрійщині та відповіді на основні питання

03.05.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10769-medichna-reforma-pershi-zmini-na-oleksandrijjshhini-ta-vidpovidi-na-osnovni-pitannya

З 2018 року вступає в силу медична реформа, яка змінює роботу первинної медичної допомоги. Багато з того, що має змінитися, є незрозумілим для звичайних громадян: з яким лікарем підписати декларацію і як швидко це потрібно зробити, чи потрібно буде платити за візит до лікаря та чи діятиме запис до лікаря по талонах? На ці та деякі інші питання дасть відповідь головний лікар КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Олександрійського району» Олександр Гірник.

– Олександре Миколайовичу, розкажіть, чи готові вже медичні заклади Олександрійщини до медичної реформи і що з початку року вдалося зробити?

– Медична реформа стартує з 1 липня 2018 року. Поки що з нового року йдуть підготовчі етапи. До цього були створені електронні цифрові підписи для кожного лікаря, проведено навчання, закуплена техніка. Зараз у кожного лікаря, в кожній амбулаторії робочі місця оснащені необхідною комп’ютерною технікою з підключенням до системи Інтернет. Для медичних закладів створені і електронні адреси – це також вимога реформи. Наступним етапом буде підключення до медичних інформаційних систем.

20 квітня відбулася сесія районної ради, яка прийняла рішення перейменування нашого комунального закладу в «Комунальне неприбуткове підприємство» – це теж одна із вимог реформи. Таким чином, із Національної служби здоров’я будуть іти кошти на людей, які заключили декларацію з лікарем. Що стосується населення, з 2 квітня розпочалася програма по вибору лікаря, як ми говоримо, підписна кампанія, тобто підписання  декларацій з лікарями. Хочу зазначити, що зараз йде реформа тільки первинної медичної допомоги, тобто патронажної служби. Це вибір лікаря – дільничного терапевта, дільничного педіатра та сімейного лікаря.

– Чи потрібно підписувати декларацію з лікарем за місцем проживання, чи можна обрати будь-якого  іншого лікаря?

– Кожна людина, кожен мешканець як міста, так і району по всій Україні має право заключити декларацію з тим лікарем, якому він довіряє, якого вважає більш досвідченим. Незалежно від місця проживання, від місця роботи люди мають право обрати будь-якого лікаря, тобто і в місті, і в районі, можливо, навіть в іншому районі. Все залежить від того, хто кому довіряє і кому як зручно.

– Як людині обрати лікаря, якщо немає такого, якому б вона довіряла?

– Для початку, на лікувальних закладах є спеціальні вказівні емблеми – «Тут можна обрати свого лікаря», які вказують на те, що даний заклад уже працює в реформі. Як ми вже зазначали, людина самостійно вирішує, куди їй іти. Кому як зручно: за місцем проживання, за місцем роботи, за ступенем довіри до медичного працівника. Але якщо людина не звертається до медичних працівників і не знає, кого обрати – є реєстратура. Там у кожному лікувальному закладі нашого району є графік прийому лікарів, які працюють у даній амбулаторії. Можете проконсультуватись у хворих, у медичних працівників у реєстратурі. Медичні працівники є, всі вони дипломовані, є вища категорія, є перша, є й молоді спеціалісти – вибір за пацієнтом.

– Скільки пацієнтів може бути в одного лікаря?

– Сімейний лікар може взяти до 2000 пацієнтів, дільничний терапевт – 1880, дільничний педіатр – до 900 дітей. Сімейний лікар має право заключати декларацію і з дітьми, і з дорослими, дільничний педіатр тільки з дітьми, дільничний терапевт – тільки з дорослими.

– Як відбувається процес підписання декларації з лікарем? Що для цього необхідно?

– Декларація іншими словами – договір, але це не договір. Декларацією людина просто засвідчує свій вибір лікаря. Якщо людина визначилась із лікарем, з яким вона хоче заключити декларацію, треба піти в лікувальний заклад до сімейного лікаря, терапевта чи  педіатра, обов’язково при собі мати паспорт або його копію, для дитини – свідоцтво про народження, ідентифікаційний код, знати свій номер телефону і мати при собі телефон.  Ми заповнюємо декларацію, вносимо паспортні дані, ідентифікаційний код і відправляємо в електронному вигляді в Національну службу здоров’я. Вони отримують декларацію, і тут же на телефон пацієнта приходить код, який він дає лікарю – це буде свого роду пароль. Хочу одразу сказати, що зайти просто так у програму без коду неможливо, без електронного цифрового підпису, тобто конфіденційність інформації буде збережена. Потім лікар роздруковує два примірники декларації, пацієнт ознайомлюється і перевіряє, чи всі дані вказані правильно. Якщо все вірно – ставляться підписи, один екземпляр залишається у лікаря, інший – у пацієнта. Далі вже з 1 липня будемо працювати по новій системі, а поки що ми працюємо, як і працювали.

Ілюстрація: МОЗ України

– Чи є якийсь термін, до якого необхідно встигнути підписати декларацію?

– Конкретного терміну, до якого ми будемо приймати декларації, немає. Я вважаю, це буде постійно. Хто буде звертатись із людей у зв’язку з погіршенням стану здоров’я і одразу ж матиме можливість заключити декларацію, хто змінить місце проживання, а хто просто захоче змінити лікаря – на це кожен має право.

– Після 1 липня, коли реформа запрацює, чи можна буде потрапити на прийом до лікаря без декларації?

– Обов’язково. Люди також часто  запитують – куди звертатися, якщо лікар, з яким я заключив декларацію, перебуває у відрядженні, на курсах, у відпустці чи на лікарняному? По-перше, в лікувальному закладі, де працює цей лікар, повинна бути інформація, до якого часу буде відсутній лікар і до якого іншого лікаря під час його відсутності можна звертатися.

– Декларацію можна укладати тільки з одним лікарем або з декількома одразу?

– Тільки з одним лікарем. Саме для того, щоб це контролювалося, потрібні ідентифікаційний код і паспорт. Ви заключили декларацію з лікарем, і Національна служба здоров’я  збирає всю цю інформацію в електронному вигляді і двічі ваші дані вона просто не внесе у програму. Але якщо вас ваш лікар чимось не задовольняє і ви перестали йому довіряти, ви маєте право змінити лікаря, тобто ви перезаключаєте декларацію з іншим лікарем і автоматично втрачаєте декларацію із попереднім.

– Чи потрібно перезаключати декларацію з одним і тим же лікарем через деякий час?

– У перших варіантах роз’яснення зазначалося, що декларація дійсна один рік. Зараз нам вже надійшла інформація, що декларація безстрокова. Ви заключаєте декларацію з лікарем один раз, і якщо вас задовольняє цей лікар, то можна і назавжди.

– Чи правда, що нова реформа передбачає відміну талонів до лікаря?

– Так, дійсно, вийшов наказ виконуючого обв’язки міністра охорони здоров’я, яким відмінено амбулаторні талони пацієнта. Тобто ми звикли, що людина приходить в реєстратуру на прийом до лікаря по якомусь питанню і обов’язково виписується талон. Це більше потрібно для звітності та для зручності. Зараз ці талони відмінені, але видані журнали амбулаторного прийому пацієнтів у кожному закладі. Зараз триває перехідний період, ми ще не скасували талони і продовжуємо працювати по старих схемах, але найближчим часом будемо переходити й на нові. Я думаю, для пацієнта тут різниці немає.

На мою думку, в чому ще позитив реформи? Якщо це комп’ютеризація, то це вихід у Інтернет. Тобто, буде медично-інформаційна система, обов’язково реєстратура, і одним із варіантів буде електронний запис до лікаря. Також обов’язково консультація, ну і в подальшому буде, як ми говоримо, телемедицина. Це дасть можливість зайти на той же Скайп і онлайн поспілкуватися з лікарем. Так же само лікар зможе поспілкуватися з консультантами другого і третього рівня.

– Чи правда, що скасовано ще деякі форми паперової документації, окрім талонів?

– Згідно наказу, відмінено не тільки амбулаторні талони пацієнта. Скасована диспансерна карта пацієнта, а також амбулаторна карта школяра та студента і т.д., але це вже більше для освітян, для їхнього розділу роботи.

– Які варіанти для жителів Олександрійського району? Де і з ким вони можуть заключити декларації?

– У нашому Центрі первинної медико-санітарної допомоги працює 13 сімейних лікарів, 3 дільничних терапевта і 3 педіатра.

Взагалі в Олександрійському районі є 14 амбулаторій, одна з них тут, на території Олександрійської районної лікарні. Вона обслуговує 12 фельдшерсько-акушерських пунктів, які поряд із містом. У цих амбулаторіях працюють лікарі. У нас потужна амбулаторія у Новій Празі – 4 лікаря, потужна амбулаторія у Приютівці – 4 лікаря, у нас в районній амбулаторії – 3 лікаря, решта – по одному лікарю. На жаль, є проблема в районі з деякими населеними пунктами  –  у нас 3 амбулаторії  не укомплектовані лікарями, але населенню про це повідомлено. Медичні працівники працюють не тільки в цих амбулаторіях, а й по решті населених пунктів, де ФАПи, де немає медичних працівників. Люди з населених пунктів, де немає лікарів, можуть звертатися до знайомих, яким вони довіряють, повідомити їм прізвище лікаря, з яким людина бажає заключити декларацію, надати довіреним особам копії своїх документів або відзняти на телефон паспортні дані та ідентифікаційний код, і таким чином заключити декларацію. Людині на телефон приходить цей код і потім один екземпляр декларації сам вже медичний працівник приносить цій людині. Не всі можуть приїхати у район, особливо люди поважного віку, тому варіанти можливі різні.

Ілюстрація: МОЗ України

– З впровадження медичної реформи, що буде безкоштовним для пацієнтів?

– Тепер вже держава буде фінансувати кожного громадянина, який заключив декларацію. Ці кошти будуть надходити в район. На що зможе розраховувати пацієнт? На первинному медичному обслуговуванні лікар зобов’язаний робити те, що він і раніше робив. Основне – це профілактичний напрямок, тобто профілактичне диспансерне спостереження за населенням – лікарю буде вигідніше, коли люди будуть здорові та не будуть звертатись до нього із хворобами.  Безкоштовним буде: лікування найбільш розповсюджених хвороб, а саме тих, які не потребують стаціонарного лікування; проведення елементарного обстеження (аналіз крові, сечі, мокротиння, холестерин, цукор в крові, електрокардіографія); проведення профілактичних щеплень; спостереження за фізіологічною вагітністю, тобто вагітності з нормальним її перебігом.

– Нещодавно стало відомо, що у двох населених пунктах Олександрійщини побудують сучасні амбулаторії. Що саме це буде?

– Згідно субвенції державного бюджету, держава виділила кошти, і по всій Україні, в тому числі і в нашому районі, буде побудовано дві сучасні амбулаторії сумісно з житлом для лікаря. Одна будівля, тільки розділена під амбулаторію,  а друга половина – під житло. Це буде в Червоній Кам’янці і в Протопопівці. Раніше були такі амбулаторії, вони є й в інших країнах, і я думаю, так і повинно бути. Зараз проводяться  підготовчі роботи, іде впорядкування землі і т.д. Також за рахунок даної субвенції буде придбано два нових санітарних автомобіля. 

– Як можна буде потрапити на прийом до іншого спеціаліста, наприклад до окуліста, кардіолога тощо?

– Якщо буде потрібна консультація вузького спеціаліста (невропатолога, хірурга або ендокринолога), то сімейний лікар або терапевт визначається і дає направлення. По будь-яким питанням пацієнт звертається до свого лікаря – в телефонному режимі або в особистому спілкуванні, і всі питання вирішує з ним.

– Якщо підсумувати, яка зміна є головною?

– Реформа – це не означає, що все повністю зміниться. Змінюється підхід до фінансування. Якщо раніше субвенція з держави була направлена на кожного мешканця, субвенція приходила на заробітну плату з державного бюджету, то зараз буде за кожного пацієнта, тобто, як прийнято говорити, кошти ходять за пацієнтом. На одного пацієнта лікар отримуватиме 370 грн на рік.

Записала Юлія Пастух 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: