Василь Титаренко: «Наше завдання – щоб люди довіряли результатам виборів»

13.04.2018 00:00:001 переглядАвтор: admin
/articles/10763-vasil-titarenko-nashe-zavdannya-shhob-lyudi-doviryali-rezultatam-viboriv

До роботи Приютівської селищної виборчої комісії прикуто увагу місцевого політикуму. Саме там як вважають у кулуарах місцевої влади вирішується майбутня доля об’єднаної громади. Витримати тиск опонентів та зберегти рівновіддаленість від політичних сил, збалансовано діяти у критичній ситуації. Саме такий настрій зараз можна зафіксувати у членів виборчкому, який намагались переформатувати. Трансформації та численні протистоянні на старті, не завадили розпочати вибори у громаді спокійно і врівноважено. Наш діалог із головою Приютівської селищної виборчої комісії Василем Титаренком.

– Приютівська селищна виборча комісія сформувалася не одразу. Коли почала роботу комісія? І чи вплинули судові процеси на роботу комісії і загалом на виборчий процес?

– Дійсно, з інформації, яка розповсюджувалася зі ЗМІ, всі мали можливість спостерігати за складним процесом формування нашої виборчої комісії. Хочу повідомити, що Приютівська селищна виборча комісія була сформована 16 березня 2018 року. 17 березня новий сформований склад комісії прийняв присягу і розпочав свою роботу. В подальшому мали інформацію, що рішення районної виборчої комісії було оскаржене деякими політичними партіями в судовому порядку, і після винесення рішень суду різних інстанцій було прийняте рішення про формування нового складу комісії. 24 березня був сформований новий склад виборчої комісії і прийнято присягу членами комісії. Вона продовжила свою роботу в н6овому складі. Склад комісії – 18 осіб, від різних політичних партій.

– Це не внесло стихійність у роботу комісії? 

– Ми працювали в межах чинного законодавства і виконували вимоги законодавства, які регламентували нашу діяльність. Оскаржувалися дії районної виборчої комісії, і ми лише виконували ті рішення суду, які стосувалися нашої роботи. На роботу нашої комісії, якщо говорити загалом, це практично не вплинуло. Це не вплинуло і на виконання календарного плану, затвердженого ЦВК. Всі необхідні рішення приймалися у визначений термін і в законний спосіб.

– З початку вашої роботи які головні рішення приймала селищна виборча комісія? Які етапи виборчого процесу вже пройшли?

– На сьогоднішній день, якщо говорити про 6 квітня, перший і головний етап – утворення округів. У відповідності до Закону України «Про місцеві вибори» було утворено 26 округів. З 26 березня було розпочато етап висунення кандидатів на селищного голову, а також кандидатів у депутати Приютівської селищної ради. Етап подачі заяв від політичних партій та самовисуванців завершено 4 квітня. 5 квітня відбулося останнє з цього питання засідання селищної виборчої комісії, на якому розглянули заяви від кандидатів. Тобто ми можемо говорити, що пройшли два основних етапи, – утворення округів, і сформований склад кандидатів у депутати та кандидатів на посаду голови Приютівської селищної ради.

– Звідки кандидати на голову Приютівської селищної ради? Більшість їх з Приютівки, Олександрії, чи з інших населених пунктів?

– Ми не робили ще аналіз щодо їхнього місцепроживання. Я не можу говорити про відсотковий розрахунок. Але є багато кандидатів, які мешкають у місті Олександрії, є мешканці Приютівської об’єднаної територіальної громади. Є кандидати, які проживають, за даними, які вони надали, за межами Олександрійського району. Таких є два кандидати. Але у відповідності до Закону України «Про місцеві вибори» вони мають таке право. Будь-який громадянин України, який має право голосу у відповідності до статті 70 Конституції України, має право подати заяву і розглядатися як кандидати у депутати і сільського/селищного голови.

– Як відбувався процес висування кандидатів? Усі одразу поспішили, чи навпаки під кінець прийшли активно подавати заяви?

– За власними враженнями, від початку процес реєстрації розпочався досить активно. Надійшло багато заяв. Потім стабільно рівно. Ми проводили голосування через день, розглядали різну кількість, від 15 до 42 заяв кандидатів одночасно. В останній день також надходили заяви, в основному це були самовисуванці. І одна із політичних сил теж подавала кандидатів в останній день. Не було особливих сплесків. Першими зі старту цього етапу виборчої кампанії заяву кандидатів на посаду селищного голови подав Володимир Рябоконь та Андрій Коломійцев.

– Коли кандидати можуть агітувати за себе?

– Законодавець визначає, що на наступний день після прийняття рішення виборчою комісією, особа, яка отримала посвідчення і копію рішення про його реєстрацію як кандидата, має право проводити агітацію. Тобто всі зареєстровані кандидати мають право проводити агітаційну компанію.

– Яке далі завдання комісії? Чим селищна виборча комісія займатиметься до виборів?

– Першочергове, що ми повинні зараз зробити, – це сформувати і проголосувати зразок бюлетеня. Ми повинні розподілити подані кандидатури по виборчим округам, проголосувати, сформувати зразок бюлетеня. Далі це етап друку бюлетенів. Також безпосередньо на комісію покладається обов’язок щодо контролю дотримання законності при проведенні агітації. Кандидати, які зареєструвалися, які розміщують якусь агітаційну продукцію, вони повинні звітувати. Кандидати, які зареєструвалися і відкриють виборчі рахунки, вони також повинні надати дані про ці рахунки. І відповідно вони повинні надати дані про використання цих коштів. А на комісію покладається обов’язок щодо контролю за використанням таких коштів. Крім того, 8 квітня завершується етап подачі кандидатів на формування дільничних виборчих комісій. Але у відповідності до чинного законодавства, формуванням дільничних виборчих комісій займається районна територіальна виборча комісія. Наше завдання буде в подальшому після формування ДВК, надавати допомогу, методичну, практичну, матеріально-технічного забезпечення цих комісій, а також безпосередньо контролювати надходження попередніх списків виборці і багато іншого.

– Як працюється селищній виборчій комісії? Чи не було спроб завадити роботі?

– Відразу на першому засіданні нашої комісії, відразу після прийняття присяги кожним членом комісії, ми домовилися про те, що кожен забуває про те, від якої політичної сили його сюди делеговано. Ми виконуємо обов’язки в межах чинного законодавства, і наше основне завдання – провести вибори в законний спосіб для того, щоб ті результати волевиявлення населення, були в законний спосіб зафіксовані і не мали якогось-там резонансу. І щоб люди побачили, що зафіксовано саме ті дані, які мали місце під час їхнього волевиявлення. Тому ми знайшли порозуміння з кожним членом комісії. У нас всі рішення, які приймалися, приймалися практично абсолютною більшістю, а дуже часто вони приймалися практично одноголосно. Наш на сьогоднішній день дороговказ – Закон України «Про місцеві вибори». Є постанови ЦВК. Тому звертаємося до них, і маємо можливість прийняти колегіальне рішення. Хотів би подякувати членам комісії за їхню активну роботу, жодної безпідставної неявки не було. У засіданні нашої комісії були присутні вже зареєстровані кандидати, вони мали можливість пересвідчитися, як проходять наші засідання. Це було буквально на початку нашої роботи. На кожному засіданні присутні представники ЗМІ.

Записала Ірина Гайдук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022356 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: