Вибори в Приютівській ОТГ: гра у піддавки і перша перемога без емоцій

30.03.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10756-vibori-v-priyutivskijj-otg-gra-u-piddavki-i-persha-peremoga-bez-emocijj

Вибори в Приютівській ОТГ: гра у піддавки і перша перемога без емоцій

Тиждень, що минає позначений важливими подіями у виборчій кампанії в новостворюваних об’єднаних громадах Олександрійщини. «Кооператив» партій використав рішення судів для того, щоб «давити» на районну виборчу комісію. Комісія на тиск не піддалась, але суд поважає. Ось власне найголовніше що відбулось – виборчий процес не скинули у безодню протистояння і він продовжився.

Мабуть, на це рішення вплинув досвід голови комісії, який вже побував очільником чи мав керівну посаду в комісіях під час не одних виборчих перегонів. Зрозуміло, що це найкращий спосіб загасити полум’я протиріч. Бо якщо не поважати старших, насміхатись над рішеннями суддів, стискуючи кулаки кидатись один на одного, можна дійти до безладу. Саме цього комісія і не допустила, а пішла зваженим шляхом виконання законності, залишаючись із власним баченням подій. Керманичі та члени комісії не пішли на конфронтацію.

Повторне жеребкування проводили представники тих політсил, які і намагались оскаржувати рішення у судах. Куди вже прозоріше і чесніше. Але на цьому історія не завершилась.

Порядок денний

Порядок денний роботи комісії складався із декількох питань. Перше – це технічна заміна у Новопразькій «територіалці», де змінився секретар комісії. Але найбільш дискусійним було рішення про виконання рішень судів. Нагадаємо коротко про те що відбувалось раніше. Активісти декількох партій які суттєво відрізняються ідеологією та пропонованими гаслами, на місцевому рівні виявились спільниками і більше того, прямо зазначають на спільність ідей та бажань. Цю групу партійців неофіційно називають вже «кооперативом» партій. Саме цей «кооператив» і домігся того, що суди винесли купу дивних рішень. І саме ці рішення стали відправною точкою у діях районної комісії, яка має поважати суд.

Багатолика Феміда

Нагадаємо суть претензій політиків – вони вважають що їх представників незаконно відкинули під час формування комісій. І це нічого, що вони не створили районних організацій і їх представників немає у районі. І це не має значення, що закон прямо не передбачає включення таких подань у список членів комісії. І це звісно не цікаво, що представники цих партій не знають навіть елементарних правил оформлення документів. І це нічого, що моральної і юридичної відповідальності за ситуацію у районі ці політ сили не несуть, бо відсутні на політичному полі Олександрійщини, де треба щодня працювати, а не тільки проголошувати промови.

Все це – мабуть, з точки зору цих політиків, не має значення. Але цікаво у цьому випадку навіть не така позиція політиків, а дії суддів, які розглядаючи одну і ту ж скаргу, винесли декілька протилежних рішень. Знайомий автору рядків адвокат зазначив у приватній розмові, що якби він хотів захистити кандидатську дисертацію з права, взяв би саме цей випадок для праці. Бо це навіть для підручника як приклад може бути – якою багатоликою може бути Феміда. Можна було б написати і книжку для юних адвокатів із фантастичним сценарієм.

Але не наша справа давати оцінку рішенням судів – це нехай роблять ті,кому це треба робити. Ми ж згадаємо що окрім «кооперативу» за інтересом поєднує тих, хто активно втручається у виборчий процес об’єднаних громад.

Міська прописка. Районний інтерес

Поєднує всіх згаданих вище громадян те, що всі вони мають міську прописку. Візьмемо хоча б очільника «Сили людей» – це радник міського голови і депутат міської ради Володимир Дожджаник, а активний представник місцевої партії «За життя» – екс-перший заступник міського голови і власник фірми з автоперевезень у місті Віталій Проквас. Лідерка «Опозиційного блоку» – перший заступник мера Людмила Давиденко, а представник – депутат міської ради. До колоритної постаті лідери «опоблоку» варто повернутись трохи пізніше і пояснити до чого штовхають членів комісії ці політичні лідери.

Гра у піддавки

Опис рішень та аргументи суддів – це немов гра у піддавки. І кожне рішення має свій, неочікуваний фінал. Але не заглиблюючись у юридичні тонкощі скажемо тільки те, що формально можна було б продовжити безкінечну тяганину у судах і зрештою довести ситуацію до абсурду оскарження кожного кроку один одного.

У сторони скаржника схоже є певний грошовий ресурс, який не жаль витратити, щоб позмагатись у двобої із новою громадою. Важливо відзначити, що скаржники із міською пропискою, реально нічого не втрачають і нічого не набувають. Вони просто топчуться на місці. Їм не жаль витраченого часу і сил. Гроші схоже приватні і бізнесові, бо навряд чи є членськими внесками членів партії. Всі ці ресурси направлені сьогодні виключно на здобуття влади, точніше на створення перепон об’єднаній громаді. І вигода тут очевидна – чим більше перепон, тим більше нинішні «активісти» із міською пропискою, протримаються при владі у місті та регіоні.

Немає спроможності

Що вирішила комісія? Рішення прийнято справді Соломонове – до членів комісії додали тих, кого вимагав суд, а частину членів комісії ввели за повторним жеребкуванням. Навіть крутити барабан доручили представнику опозиційних сил і тягнути фішку із номерком, теж. Тепер у складі комісії чимало представників тих самих «гарячих» політсил. Але якщо читач думає, що на цьому пошук «справедливості» з точки зору тим «гарячих» хлопців завершився, то марно на це сподівається. Аргументи висувались чим далі – тим абсурдніші. Спочатку вимагалось провести жеребкування за заздалегідь запропонованим ними списком. Коли на ці провокації ніхто не піддався, в хід пішов новий аргумент – ми маємо на руках роз’яснення Центрвиборчкому. Коли юрист комісії попросив надати текст цього документу для вивчення і вирішення питання по суті екс-перший заступник мера Віталій Проквас повідомив, що всі тексти будуть на суді, а зараз вони нічого не дадуть.

Саме таке висловлювання ставить крапку у питанні чого домагаються ці політичні сили. Бо якщо політику пропонують показати документ, щоб налагодити процес спілкування, а не тягатись по судам і він відкидає таку можливість, то це і схоже на ті самі піддавки. Тобто мета як ми говорили у попередній публікації одна – стимулювати зрив виборчого процесу, бо схоже ці «гарячі» хлопці не мають серйозних аргументів для виборців. Бо інакше складно зрозуміти таку увагу до технічних питань. Формування комісій звісно важливе питання і звісно те, як рахують – важливо. Проте, це по-суті є технічним питанням, якщо тільки ти не налаштований у один момент поставити руба питання про знищення своїх конкурентів які перемогли на виборах, руками членів комісії. Тобто домагаючись зараз переформатування під себе комісій, ці «хлопці» шукають вихід із політичної неспроможності. Але повернемось до питання чому вже на засіданні лунали думки про те, що і цього разу будуть спроби оскаржити рішення районної виборчої комісії. Якщо такі дії передбачити практично неможливо, то ми можемо спрогнозувати те, чим завершиться для рядових членів комісії їх перебування там навіть на декілька днів.

У кого тріщатимуть чуби?

Логіка подій є передбачуваною – в разі оскарження рішень виборчкому району та продовження тиску на районну виборчу комісію, доведеться говорити і про уявну «незаконність» рішень територіальних комісій. А саме в них працюють тепер члени комісій від опозиційних до ОТГ, сил – Сили людей, Опозиційного блоку, партії «За життя». Тобто дії людей, яких висунули представники цих політ сил, теж мають бути оскаржені, а члени комісій стати відповідальними за дії які вважають незаконними їх же очільники. Скажете, що це фантастичний сценарій? Навпаки – це реальність із практичного досвіду політичної боротьби в Олександрії за участі тих самих осіб.

Свого часу саме очільниця місцевого «Опозиційного блоку», а тоді – Партії Регіонів Людмила Давиденко підштовхнула до незаконних дій несвідомих громадян. Запустили карусель та інші незаконні оборудки. І знаєте чим ця історія закінчилась? Людмила Давиденко вийшла сухою із води. А постраждали і отримали кримінальну відповідальність тільки виконавці. Врятувала від тюрми цих громадян тільки домовленість на вищому рівні. Цим «горемикам» надали статусу помилуваних. Купа судових рішень, що вступили в силу, розповідає саме про такий фінал політичних ігор. І відповідальність була покладена на конкретних простих людей. А не на тих, хто має «погони» керівників.

Правильно чи ні зробили політики складно судити. Проте життя показує – бездумне виконання рішень очільників, що ховаються за політичним імунітетом, закінчується для виконавців погано – або гратами, або загрозою отримати кримінальну історію в житті і мати її за мізерний гонорар який доведеться витратити на адвокатів. До речі очільники політсил місцевого рівня не бажають перебувати у місцях віддалених від благ цивілізації. Мова про фразу Віталія Прокваса, щодо наслідків «співбесід» у поліції. Виявляється, туди він все ж змушений був прийти, щоб надати інформацію про свої дії під час засідання. І він чітко сказав – ходити у поліцію та спілкуватись із поліціянтами йому не до снаги. Тож чи стануть потім на захист «своїх» ці політики, коли запахне «смаленим»? Питання, без чіткої ствердної відповіді.

Коли емоції – це мінус

Сьогодні комісії поповнились новими представниками партій. Нові члени комісії склали присягу. Оновлена Приютівська комісія буде працювати і далі. Процес продовжується. Проте тепер вже стало очевидним те, що частина політичних сил реально будуть намагатись спихнути процес у безодню. І ці конкретні сили вималювались. Вони вже тепер стали гравцями, з яких спали маски доброчесності. Але прогноз все ж позитивний. Занадто мало сил і реальних важелів впливу у нинішніх ворогів ОТГ. Вони не користуються як раніше, безмежною владою екс-очільників країни. Тож відчуваючи цю порожнечу, шукають способи зберегти вплив на економічну і політичну ситуацію. Але навіть у цьому не бачать раціональності, бо коли назрівав один критичний момент у роботів районної комісії пролунала банальна емоційна заява – вимога вибачитись перед політиками. Тобто фактично поставити на коліна членів комісії навіть тоді, коли вибачень не вимагав ні суд, ні реальна ситуація. Навіщо це? Щоб принизити членів комісії? Щоб позмагатись у хизуванні своїм «розумом»? Ні – це просто емоції. І саме завдяки цій беземоційності, сьогодні перемагає комісія. Політиків захопило бажання всього і одразу. Комісія ж має завершити свою місію. І тому на мою думку продовжує, навіть попри суттєві загрози і перепони вести процес виборів в Приютівській та Новопразькій ОТГ до логічного завершення. І саме у цьому і є мінус політиків та плюс виборчої комісії. І відсутність емоцій в такій справі переможе.

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: