Старт виборів: «кооператив» партій та «каламутні» перегони

22.03.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10755-start-viboriv-kooperativ-partijj-ta-kalamutni-peregoni

Кіровоградський окружний адміністративний суд розглянув одразу чотири позови від представників різних політичних сил на рішення Олександрійської районної виборчої комісії, яким проведено жеребкування та сформовано склад Приютівської та Новопразької виборчих комісій. Суд відбувся у неділю, тобто вихідний день. Для того, щоб виправляти власні помилки, політики згодні були витратити гроші, щоб подати судові позови, а потім ще й знайшли гроші, щоб туди приїхав представник позивачів та представляв певні інтереси.

Подав позов своєрідний «кооператив» політичних партій місцевого рівня. По одну лінію протистояння опинились партії із дуже різним спрямуванням – «За життя» дуже багатої людини Вадима Рабіновича, «Сила людей» майданівця Олександра Солонтая, «Відродження» екс-голови Дніпропетровської області (до 2010 року) Віктора Бондаря та «Опозиційний блок» екс-віце-прем’єра Юрія Бойка.

Представників різних політичних сил у суді представляла одна особа – Олег Банковський, депутат Олександрійської міської ради від «Опозиційного блоку» і постійний представник інтересів позивачів, щодо скасування рішення про створення об’єднаних громад в Олександрійському районі. Тобто вся ця історія пряме продовження небажання частини політиків міста дати можливість спокійно провести виборчий процес та обрати собі депутатів та голову громади. Цікаво, що і долучити місто до об’єднавчого процесу бажання немає. Складається враження, що це просто процес заради процесу без наслідків.

Але що ж просили і що отримали по факту представники цього «кооперативу» із різними політичним прапорами? Для різнобарвності процесу чи для спроби попасти у точку, і виправдати витрати на юридичний пошук помилок, створено було чотири різні і водночас схожі позовні заяви. За виключенням деяких несуттєвих відмінностей, просили політичні сили скасувати результати жеребкування і визнати дії комісії протиправними.

Частково або повністю задоволено позови «Опозиційного блоку», «За життя» та «Сили людей», при цьому із різними формулюваннями. Розглядали позови різні судді. Усі засідання відбулися 16 березня, оскільки того вимагає терміновість ухвалення рішення з виборчої процедури. Цю інформацію підтвердила прес-секретар Кіровоградського окружного адміністративного суду Людмила Мусієнко.

«Опозиційний блок» просив визнати протиправною відмову у включенні своїх представників до виборчих комісій. Партія «За життя» також оскаржила відмову включити її представників до комісій, а також просила провести повторне жеребкування. В обох рішеннях суд зазначив, що відмовити у включенні до складу комісій не мали права та зобов’язав повторно розглянути Олександрійською районною виборчою комісією питання включення до складу виборчкомів.

Розглянувши позов «Сили людей», суд вважає таким, що треба скасувати рішення районної виборчої комісії і зазначив у рішенні, що необхідно провести повторне жеребкування. У цьому рішенні формулювання суду стосується конкретного прізвища представника «Сили людей».

Натомість, партії «Відродження» суд відмовив у всіх позовних вимогах, в тому числі й у повторному проведенні засідань виборчої комісії.

Як прокоментував ситуацію голова Олександрійської районної виборчої комісії Анатолій Куруп, комісія має намір подавати апеляцію на рішення суду. Станом на час підготовки до випуску газети, відомо про те, що апеляційні позови вже подано до Дніпропетровська і варто очікувати розгляд справ.

Варто сказати, що ті, хто подавав позов імовірно, так само як і журналісти газети читали календарний план Центральної виборчої комісії. І саме там, у календарному плані зазначається кінцевий термін створення виборчих комісій у Новій Празі та Приютівці – до 17 березня включно. Тобто весь цей шум не матиме юридичних наслідків і тим більше практичних. Навіщо його створювати?

Імовірно, висновок один – просто створювати політичну каламуть, заважати виборчому процесу, щоб намагатись здобути хоча б мізерні політичні дивіденди. Тобто на нервах будуть і далі намагатись грати, створювати нові конфлікти. Іншого нічого ці «кооперативники» не можуть запропонувати, тож вони будуть і далі «працювати» у напрямку деструктиву і ворожнечі. Всі зазначені партії у районі були непомітними до часу оголошення виборів. І тільки зараз у них, завдяки цьому судовому процесу, з’явився шанс потрапити на газетні сторінки.

От власне і вся історія із скаргами, бо є один цікавий приклад чи дійсно застосовується адміністративний тиск, чи це вигадки. Районні партійці «Батьківщини», яка теж показує на сесіях районної ради та у своїй діяльності на території міста відверту неприхильність до нинішніх очільників районної державної адміністрації та депутатської більшості у районній раді, подали всіх своїх представників. І всі вони пройшли до комісії. З документами і поданнями все гаразд. Як так сталось?

Можна спробувати пояснити і цей «феномен». Імовірно, «бютівці» в районі хоч якусь діяльність проводили, тож вони і розраховують хоча на мінімальний результат. А якщо жодної роботи не було у «кооперативників», тоді скандал міг бути імовірно, спровокований завчасно і скандальні подання могли бути сформовані спеціально з елементами конфлікту. А що – виконавці «покатаються» по судових засіданнях і різних містах, отримають гроші на відрядження, виконають свою місію і передбачувано… не переможуть на виборах. Політичний шум є, керівникам політичних партій нагорі відзвітували – участь взяли, але через «тиск» не виграли. Навіть співчуття можна викликати. Але це явно схоже на маніпуляцію. Якщо ви хоча б один раз писали документ в будь-який орган влади, хіба ви пишете у офіс президента, якщо вам треба отримати довідку про склад сім’ї від сільради? А тут очільники партійних організацій району написали документи-подання невідомо кому і навіщо. Звісно це більше схоже на якусь навмисну помилку. До речі, не виключено, що далі будуть ще більш гучні заяви та інші спроби привернути до себе увагу. Бо навіть погана реклама стимулює декого голосувати хоч за когось.

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: