Депутати на зв’язку: комунальні тарифи, вихід із замкнутого кола та ремонти у будинках

25.01.2018 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10736-deputati-na-zvyazku-komunalni-tarifi-vikhid-iz-zamknutogo-kola-ta-remonti-u-budinkakh

Зв’язок депутатів із виборцями у вигляді щоденних зустрічей та постійного спілкування – це чи не найпростіший спосіб виконати головне завдання самоврядування: чути виборців і намагатися коригувати дії влади завдяки такому щоденному спілкуванню. Як зазначали на звітуванні депутатів фракції «Солідарність» у Олександрійській міській раді, таке спілкування відбувається щодня і має чимало позитивних результатів.

«Кожного майже дня я з виборцями спілкуюсь. У першу чергу, це із старшими будинків. Усі питання, які виникають протягом року, всі запити, пов’язані безпосередньо з округом, практично виконуються. За виключенням тих, де потрібно велике фінансування, яке має бути із міського бюджету. За цей рік мною надіслано 28 запитів. Із них до 9 запитів озвучені безпосередньо на сесіях міськради, в тому числі і питання житлово-комунального господарства», – зазначив під час звіту заступник голови фракції, депутат міськради Віталій Заріцький.

Головна проблема, яка хвилює багатьох олександрійців – це чималі тарифи на комунальні послуги з обслуговування будинків. На думку городян, вони не обґрунтоваими. Є і відповідні рішення судів, є і громадська недовіра до цього торфоутворення. Депутат Віталій Заріцький нагадав, що перевіркою складових цих тарифів нещодавно опікувалися депутати фракції і громадськість. Хоча виконавча влада не поспішала зробити цю перевірку простою і ,більше того, відповідей на запитання громади виконавча влада не надала.

«Разом із своїми колегами, з допомогою мешканців міста, проведена робота: перевірені ті цифрові показники, як були доступні. Одразу говорю, що цифрові дані взяті тільки ті, що знаходились офіційно у нас на сайтах. Більший доступ мені, як депутату, закритий», – наголосив депутат.

Чому складається ця тарифна проблема? На думку депутата, це результат безгосподарності і бажання отримувати гроші в такому обсязі, в якому тільки є можливість, а не економічна доцільність. Регулювати цей сектор економіки, який застряг між минулим і сьогоденням, неможливо ніяк, крім використання адміністративних заходів. Стимулів немає, вважає В.Заріцький.

«Підприємства, які відповідають за це, не хочуть займатися серйозно цією роботою. Ну навіщо міняти лампочку? Навіщо міняти ліхтарі, ремонтувати ліфти, сходові марші? Не треба, бо все одно заплатять. Якщо ми аналізували витрати по дев’ятиповерховому будинку, де я живу, і будинок з ОСББ «Арка», то помітно дуже велику різницю. Щоб було зрозуміло, як витрачаються гроші, наведу простий приклад. По моєму будинку, що обслуговується комунальним підприємством, розрахунок по витратам для освітлення біля 2000 гривень. І це тільки сходові майданчики. В ОСББ «Арка» – це 300 гривень… Змінити тарифи, довести їх економічну недоцільність і несправедливість дуже складно. Чому? Винесли на сесію питання щодо тарифів. Питання було повністю підготовлене, були серйозні аргументи із цифровими показниками. Хто був на цій сесії, всі бачили, що відповіді на наші питання комунальники та виконавча влада не дала. Мені було дуже цікаво та незвично, що ніхто не зміг відповісти на наші запитання. Значить ми з вами ставили ці запитання правильно і знайшли той напрямок, де треба змінити підходи».

Депутат пропонує єдиний, на його думку, ефективний вихід – перехід до управління будинками безпосередньо жителями, завдяки створенню ОСББ.

«Який вихід я бачу з цього? Тільки один. Аналізуючи ситуацію, в тому числі по моєму 21 округу, де є ОСББ «Арка», помітні тільки позитивні результати. Зекономлено там, зроблено там. На сьогодні, ця неприбуткова організація поставила вікна, замінила двері, зробила освітлення. І це все завдяки кредитам, внутрішнім ресурсам, бажанню людей змінити свій будинок. Але не всі хочуть піднятись із стільця і зайнятися цим питанням. Я звертаюсь навіть у  своєму домі, де я живу: давайте виберемо старшого будинку. Я просто фізично не встигатиму виконувати цю роботу, але зобов’язуюсь всіма силами допомагати, намагатись залучати допомогу і на місцевому, і на рівні державного фінансування. Але поки що немає такого рішення. Тобто частина олександрійців зорганізувалась і працює. Інша частина ще не змогла організуватись», – зазначив на звіті депутат міськради.

Сьогодні ж в Олександрії вже створено Раду голів об’єднань багатоквартирних будинків. Успішні ОСББ намагаються перейти на новий рівень відносин між владою та громадянами. А той, хто очікує змін завдяки зовнішньому втручанню, навряд чи отримає результат.

Є і ще одне важливе питання. Олександрія вже два десятиліття живе без генерального плану міста. А це, у свою чергу, зупиняє розвиток Олександрії – не дає змоги сформувати об’єктивні схеми відведення землі для будівництва комерційних і промислових споруд. Місто немов на паузі – не може розпочати серйозний рух до інвестицій, в тому числі через цю штучну перепону.

Сергій Ракута, депутат міськради фракції «Солідарність» повідомив на звіті, що нині новий генеральний план Олександрії стає реальністю. «Ми заказали перший етап для генерального плану міста. Ми сподіваємось, що в цьому році буде продовжена робота над його розробкою і до кінця року в Олександрії буде новий генеральний план міста».

Коли новий генеральний план міста буде працювати, на думку депутата, це дасть змогу пожвавити економіку Олександрії, дозволить залучати інвесторів, будуватися і розвиватися.

Крім основної громадської роботи у комісії, що опікується питаннями землевпорядкування, депутат також намагається ефективно вирішувати проблеми жителів міста. Звернення городян, що живуть у будинку по проспекту Соборному, 19 щодо відновлення водозливної системи виконується.

«Система мала 100 відсотків зносу. Сума для відновлення була більша ніж та, яку збирають жителі будинку по платі за послуги – 26 тисяч. І ці кошти постійно використовуються для обслуговування. А кошторис був 50 тисяч. Тому я  зробив депутатський запит і ці кошти – 50 тисяч – надійшли для ремонту», – повідомив Сергій Ракута.

Варто зауважити, що комісія із земельних питань чи не найбільшу кількість разів збиралася для розгляду різноманітних питань, і завдяки наполегливості депутатів  вдалося змінити відношення деяких недобросовісних користувачів, які відтепер справно платять за найцінніший ресурс громади – землю.

Важливою проблемою діяльності міської виконавчої влади залишається питання законності дій окремих чиновників міської влади. Чергові судові рішення, що не виправдали, а підкреслили ігнорування законних вимог громадян, зокрема, дії керуючого справами виконкому та секретаря ради, вказали на протидію громадянському суспільству. На думку депутатів фракції «Солідарність», певні наслідки для цих чиновників мають настати. Адже не тільки закон, але й внутрішні переконання мають слугувати чиновникам як пересторога до подальших незаконних дій.

«У будь-якій цивілізованій країні, коли проти якоїсь посадової особи приймається те чи інше рішення, вона самостійно ухвалює, що їй робити, чи достойний цей посадовець бути на посаді. У кінці-кінців будь-яка посадова особа підписує присягу, а цим підписанням бере на себе певні юридичні та моральні зобов’язання, дає клятву, що буде виконувати закони України. Якщо закони України не виконані, то мають бути і наслідки. Відповідно, на найближчий час заплановано звітування керівних органів виконавчої влади. На ньому ми обов’язково поставимо питання щодо подальшої діяльності осіб на посадах», – зазначив під час проведення звіту голова фракції «Солідарність» Андрій Коломійцев.

Наразі, це не перший випадок, коли чиновники міськради визнаються порушниками закону, а серед таких є і мер міста. Чи продовжиться цей правовий хаос залежить, звісно, більше від місцевої поліції та суду, які мають обмежити емоції очільників та перетворити міську раду на місце ухвалення рішень, а не панування емоційних викидів адреналіну.

«Ті проекти рішень, що вносимо ми від фракції чи від депутатів фракції, чомусь натикаються на значний супротив виконавчої влади. Для мене – це незрозуміла ситуація. Бо ми стоїмо на тому, що ми хочемо покращити роботу й органів виконавчої влади, і отримати достовірну інформацію для виборців. Ми завжди підходимо достатньо патріотично до кожного проекту рішення. Кожен проект ми перед сесією обговорюємо. І коли вважаємо, що цей проект рішення принесе громаді користь, хоча ми його не вносили і не отримаємо будь-яких політичних дивідендів за його голосування, звичайно, ми завжди таку пропозицію підтримаємо. Ми просто робимо свою роботу як депутати міської ради. Бо всі ми обрані демократично, і виключно демократичним шляхом мають прийматися рішення», – відзначив А.Коломійцев

Таку ж думку про доцільність ухвалених рішень і припинення політизації роботи міськради підтримує Іван Баранов, депутат фракції та очільник одного з найбільших вишів міста.

«Є такі мудрі або важливі рішення, які стосуються всього міста. Наша фракція завжди їх підтримує. Неважливо, хто їх вносить: виконком, міський голова чи представники інших фракцій. Ми дивимось, що це доцільно і ми завжди голосуємо. На жаль, якщо готується питання нашою фракцією, то інші фракції просто не голосують, бо це ми їх виносимо.


Я у цьому переконався під час голосування за проект рішення, який я готував і пропонував для затвердження про упорядкування батьківської плати у навчальних закладах Олександрії. Спротив був дуже сильний. На всіх рівнях: і в управліннях, і від представників виконавчої влади, і від міського голови. Усі чомусь стояли проти цього рішення. Хоч воно є актуальним, упорядковувало ті випадки, коли хтось хоче допомогти школі чи класу. Пропонувалось у законному порядку, через безготівкову плату перераховувати кошти на розрахункові рахунки управління освіти чи конкретних навчальних закладів. Можна і придбати те, що потрібно безпосередньо у вигляді речей, якихось матеріальних цінностей і обліковувати на балансі школи. Разом із тим, категоричне «ні». Бо це рішення підготували не представники тих фракцій, які згуртувалися навколо міського голови».

Наразі мерія продовжує шукати політичних і неполітичних ворогів, до яких записані депутати із іншою точкою зору, журналісти, активісти громадських організацій. Однак варто нагадати, що емоційні рішення влади, зазвичай, перетворюється на конфлікти, а вирішення проблем – це і є пошук спільної думки громади.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: