Тарифи в Олександрії скасовано судом: перемога активістів, ієрархія влади, боязливий виконком

21.12.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10730-tarifi-v-oleksandriyi-skasovano-sudom-peremoga-aktivistiv-ierarkhiya-vladi-boyazlivijj-vikonkom

Тарифи на обслуговування будинків в Олександрії для комунального підприємства «Житлогосп», суд визнав незаконними і нечинними. Рішення суду вступило у законну силу. Активісти вважають, що це остаточна перемога громадськості. Комунальники – мовчать. Міська влада приховує навіть сам факт цього рішення. Ситуація все більше нагадує глухий кут конфлікту в який поступово, але впевнено сповзає і мерія, і громадськість.

3 роки, 2 судді, 5 томів

Справа розпочалася у 2014 році. Тоді ніхто й гадки не мав, що все це займе 3 роки, зміниться два судді, а матеріалів судової справи буде п’ять грубезних томів.

Позов подала олександрійка Тетяна Вісільова. Вона має досвід роботи у комісії міської ради, яка перевіряла тариф на теплову енергію. Порушення під час ухвалення тарифів «ЖИТЛОГОСПом» помітила одразу. Саме тому судилась. Зрештою олександрійська Феміда рішення ухвалила.

Тетяна Вісільова. «Олександрійський міськрайонний суд поставив крапку у вирішенні цього спірного питання. Тобто суд встановив, що тарифи, які були затверджені виконкомом в період з 2011 року з 5 серпня і по момент 2016 року – це всі рішення скасовані. І найголовніше – суд встановив, що базовий тариф у 2011 році був незаконним».

Активісти порахували – з часу, коли рішення діяли, олександрійці переплатили по 6 тисяч гривень кожен. Скільки коштів виплатила комунальникам держава за пільги та субсидії по скасованим тарифам – вони не знають. Але відповідні запити подано. Ціна питання може сягати мільйонів.

Мовчать як риби

Комунальне підприємство, як і міська влада, мовчать про рішення суду, яке вступило в законну силу. Директор комунального підприємства «Житлогосп» Олександр Долгіх, який є й депутатом міської ради, знає про судове рішення. Що робити далі споживачам послуг – пояснити журналістам відмовився, сказавши, що нічого з цього приводу коментувати не буде: «Нічого я вам коментувати не буду», – буквально сказав директор підприємства.

Проте якісь секретні консультації у «Житлогоспі» з цього питання громадянам надають: «Люди, які не знають, вони звертаються за роз’ясненнями і ми надаємо відповіді», – запевнив Долгіх.

Коли журналісти запитали у директора «Житлогоспу», чи може він надати засобу масової інформації такі ж роз’яснення, очільник комунального підприємства відповів, що не може, а на питання «Чому?» кинув слухавку.

Журналісти спробували додзвонитися до начальника управління житлово-комунального господарства Геннадія Лоцмана, сподіваючись, що хоч він щось знає про скасовані тарифи. Однак начальника на робочому місці не знайшлось: «Ой, а його зараз немає. Він вийшов» – повідомляли в управлінні.

Жодного з його заступників чи навіть спеціалістів теж не було. Чарівний жіночий голос зі слухавки періодично повідомляв, що вони на нараді чи мають інші справи.

Схема цензури

Начальник управління інформатизації та інформаційно-аналітичної політики міської ради Інна Московченко існування рішення суду не заперечує. Проте спочатку вимагала від  журналіста документ, який не передбачений жодним законодавчим актом – «журналістське завдання».

Коли була спроба журналіста дізнатись чим така вимога аргументується, начальник управління розкрила розгорнуту схему цензури. Ця схема, виявляється є нормою у міській раді. Очільник управління дуже детально розповіла про інформаційну ієрархію мерії.

На вершечку цієї піраміди виявляється працює сам міський голова. Рішення про надання інформації ухвалюють мінімум заступники мера. Тільки після цього спеціалісти управлінь та відділів отримують відповідні доручення. І тільки після цього «сита», інформація потрапляє до журналістів. Тобто просто повідомити про свою роботу (а вона ж апріорі має бути законною), чиновники Олександрійської міської ради не можуть. Схоже на те, що мер тільки тим і переймається як дає вказівки: що, кому і як розповідати.

Зрештою діалог заходить у глухий кут:

І.Московченко: «Вам краще написати на міського голову або зверніться до міського голови».

Журналіст: «Не сильно зрозумів до чого тут міський голова».

І.Московченко: «Ну, міський голова взагалі ні до чого, правда ж»

Журналіст: «Я до вас звертаюсь як до керівника управління інформатизації: «Ви мені надати цю інформацію не можете, не володієте нею? Я правильно розумію?»

І.Московченко: «Немає».

На цьому, як кажуть, пошуки тарифної істини завершились.

Остання барикада

Головна сторінка веб-сервісу комунального підприємства «Житлогосп» розповідає про борги споживачів. Останні новини офіційного сайту міськради: боротьба з африканською чумою свиней і заходи до новорічних свят. Про рішення суду щодо комунальних тарифів жодного слова. Проте активісти продовжують тиснути. Вони починають брати штурмом останню барикаду комунального монополіста – тариф на обслуговування будинків, затверджений у 2017 році. Його теж оскаржили у суді.

«Враховуючи те, що це рішення дуже суттєво порушує права та інтереси, ми теж, особисто я, 12 грудня, подала позов до Олександрійського міськрайонного суду про встановлення незаконності та скасування цих рішень» – розповіла Тетяна Вісільова.

Наразі активісти закликають подавати персональні позови про компенсацію через суд. Добровільно комунальники, на їх думку, гроші не повернуть. 25 грудня ініціатори позову запланували акцію протесту перед стінами виконкому. Вони вимагатимуть від влади відповідальності.

«Влада прекрасно знає, що є рішення і його треба виконувати. Але влада абсолютно нічого виконувати не бажає», – впевнений голова обласної ГО «Спілка шахтарів-інвалідів, потерпілих на виробництві, та козацтва України Сергій Горбачов.

Перемога є, але з грошима – скрута

Наслідки рішення суду оцінили за нашим запитом двоє професійних юристів, що мають постійну адвокатську практику. Вони скептичніші, ніж позивачі. Пояснюють – тарифна перемога – це моральний плюс, але не гроші у кишені.

Ось характерна цитата із коментаря, що пояснює як можуть розгортатись події далі: «Вказані акти суб’єкта владних повноважень втратили чинність з моменту набрання законної сили судовим рішенням, тобто з 9 листопада 2017 року. І тільки з цього часу споживачі послуг з утримання будинків можуть вимагати перерахунку квартирної плати за тарифами, які діяли до прийняття рішення виконавчого комітету».

Коли готувався до випуску номер, стало відомо, що у єдиному судовому реєстрі зареєстрована касаційна скарга Олександрійської міської ради. Фактично рішення суду вступило у законну силу і воно має виконуватись. Але місцеві чиновники, що свого часу ухвалили незаконне рішення чіпляються за останній шанс. Бо це рішення суду вказує на незаконність дій виконкому та мера. А визнавати свої помилки які вплинули на життя більшості олександрійців мер і мерія не бажають.

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: