Олександрійський депутатський серіал: виборці і комісія своє слово сказали. Тепер має вирішити партія

23.11.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10722-oleksandrijjskijj-deputatskijj-serial-viborci-i-komisiya-svoe-slovo-skazali-teper-mae-virishiti-partiya

Олександрійський депутатський серіал: виборці і комісія своє слово сказали. Тепер має вирішити партія

Олександрійська виборча комісія ухвалила рішення про передачу документів щодо відкликання депутатів міськради до керівного органу партії. Мова про двох «укропівців», яких за результатами зборів виборців, вирішили відкликати ще 4 березня. Не минуло і року, як тривалий «серіал» про відкликання олександрійських депутатів за народною ініціативою, може добігати кінця.

Але міська влада активно намагається впливати на процес, а співробітник управління освіти, який є прямим підлеглим чиновників мерії є ще й представником інтересів депутатів. Зрозуміло що такі  «дружні» обійми і галаслива дружня підтримка, яка як відомо завершилась зверненнями до правоохоронців щодо перешкоджання діяльності комісії, чогось та вартує. Цього разу, а саме 17 листопада, стався переломний момент – комісія ухвалила рішення і тепер вся відповідальність на партійних лідерах.

Цього разу «на горло» не вийшло

Традиційна тактика виконавчої влади на чолі із мером схоже цього разу не спрацювала. Можливо певний резонанс і заяви про вчинення кримінальних злочинів проти учасників «ґвалту» вплинули. Мера та його найближчих помічників виявилось замало для організації заворушень на комісії. Тиску у вигляді «спортивного вигляду журналістів» цього разу теж не вийшло, бо поліція спрацювала і була присутня біля епіцентру події. Горлати, перешкоджати і влаштовувати істерики цього разу було не зручно. Тож Олександрійська міська виборча комісія ухвалила рішення про передачу до керівних органів партії «УКРОП» матеріалів щодо відкликання депутатів Олександрійської міської ради Павла Шевченка та Ігоря Руденка.

Члени комісії детально вивчили надані після зібрання громадян документи щодо процедури відкликання депутатів. Ухваленню рішення не завадили спроби окремих осіб, що мають чиновницькі посади в міськраді, зірвати засідання.

Напередодні засідання Олександрійської міської виборчої комісії відбулася спроба заблокувати її роботу за допомогою рішення суду про заборону комісії вчиняти певні дії. Суд не прийняв сторону позивача і визнав його вимоги необґрунтованими. Представляв позивача в суді завідувач юридичним відділом управління освіти, молоді та спорту Олександрійської міської ради Олег Банковський. Нагадаємо, що цей чиновник має чимало імовірно громадських обов’язків перед тими, хто хоч якимось чином діє не за сценарієм мера та його оточення. Наприклад, саме цей юрист-чиновник представляв інтереси невдах-позивачів, що намагались зруйнувати приєднання до майбутньої Приютівської об’єднаної територіальної громади Войнівської сільської ради. Як бачимо, правосвідомість цього непересічного спеціаліста у юриспруденції примушує його постійно втручатись у життя навколишніх громад і навіть «захищати», хоча і невдало, інтереси депутатів, яких намагаються позбавити мандатів самі виборці. Мабуть, окрім цього він інших обов’язків не має. Крім звичайно опікування власним депутатським мандатом від «опоблоку».

Кому – «шабаш», кому – закон

Мерія досить своєрідно відреагувала на рішення комісії. Одна із груп у соціальній мережі, яка постійно та нав’язливо пропонує новини від міської влади опублікувала пост, в якому назвала дії виборчкому «черговим шабашем». За стилістикою публікації зрозуміло, що навіть окремі висловлювання імовірно дуже схожі на висловлювання якими користується перша заступник міського голови Людмила Давиденко, особливо прикметними і впізнаваними є фрази про «ляльководів», «свавілля», «безлад» і тому подібне. Офіційного коментаря з цього питання немає. Імовірно через те, що спроба відкрито втручатись у компетенцію виборчої комісії вже мала неприємні наслідки для мерії. В свою чергу місцевий осередок партії прокоментував подію значно збалансованіше, ніж імовірно, через неофіційні джерела, мерія: «Незважаючи на супротив певних політичних сил, комісії все ж вдалося прийняти рішення про звернення до вищого керівного органу партії щодо відкликання депутатів Павла Шевченка та Ігоря Руденко. Вони б мали розуміти наслідки коли не працювали на своїх округах, не виконували програму партії і повністю втратили зв’язок з політичною силою від якої висувались під час виборів. Я впевнений, що з’їзд Партії прийме справедливе рішення по відношенню до цих, поки ще депутатів», – повідомляє офіційна сторінка місцевої організації партії з посиланням на цитату очільника Олександрійського УКРОПу Романа Солонини.


Дивне рішення

Варто зазначити, що процес відкликання депутатів отримав продовження. Ухвалення рішень міської виборчої комісії намагаються знову заблокувати через суд. Засідання Олександрійського міськрайонного суду, на якому розглядали заяву щодо забезпечення позову, відбулося 21 листопада, тобто у понеділок, після п’ятничного рішення комісії. До суду звернулися вже відомі позивачі із виконкомівською пропискою, де вимагали заборонити комісії приймати документи, заборонити вчиняти будь-які дії.

Суд не підтримав вимоги, однак вказав, що забороняє Олександрійській ТВК реєструвати наступних за списком депутатів. Як прокоментував журналістам Олександр Кіяшко, таке рішення суду на його думку є необґрунтованим. Позивачі черговий раз намагаються заблокувати роботу комісії. За його словами, сама комісія не ухвалює жодних рішень щодо відкликання чи внесення у список депутатів. Це – повноваження партійного керівництва і виборців. Тому рішення суду будуть оскаржувати в апеляційній інстанції.

І в «білому домі» господар – закон

У всій цій тривалій майже серіальній історії є один цікавий момент. Коли нарешті після тривалого ігнорування з боку мерії вимог закону щодо невтручання у роботу комісії та припинення відкритого тиску на виборчком почали діяти ефективно правоохоронці, робота ТВК була розблокована. Наразі показовим є факт страху перед законом і побоювання кримінальної відповідальності за вчинки зі сторони  мера та його оточення. Тож засідання комісії у приміщенні мерії, на якому виносять не угодне меру та іншим його прихильникам рішення є реальним фактом. Тобто навіть у «білому домі» Олександрії можуть виконуватись, а не тільки ігноруватись закони. Можуть захищатись права громадян, які хочуть позбавити депутатів їх посад. Адже  останні не виконують обіцянок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: