Польські експерти провели нові тренінги в Олександрійщині щодо розвитку громад

19.10.2017 00:00:004 переглядаАвтор: admin
/articles/10713-polski-eksperti-proveli-novi-treningi-v-oleksandrijjshhini-shhodo-rozvitku-gromad

Активні громадяни сіл і селищ Олександрійського району визначились із своєю картою наявних місцевих ресурсів, що дозволять активізувати економічне та громадське життя населених пунктів. Представлення та обговорення проектів, імовірна підтримка таких проектів завдяки грантовим та меценатським коштам відбулось 15-16 жовтня. Польські гості спілкувались із представниками громад сіл і селищ району.

Збігнєв Мерунськи (Zbigniew Mierunski), керівник громадської організації «Асоціація Голдапський місцевий фонд» та Віолета Анюшкевіч (Wioletta Anuszkiewicz), начальник відділу культури, туризму і просування міста Голдап (Goldap) пропонували власне бачення того, як використати наявні ресурси Олександрійського краю та як ці ресурси використовуються у польських громадах, де навіть невеликі населені пункти із населенням у 50-100 чоловік мають можливість залучати туристів та відвідувачів на організовані та підтримувані меценатами, владою та спонсорами, згуртованою громадою, фестивалі та інші заходи. Розвиток екологічних сіл, тематичних населених пунктів дозволяє залучати інвестиції, створювати і підтримувати малий бізнес, що дає заробіток і одночасно підтримує народні місцеві традиції, зберігає колорит краю, народні традиції.

У селі Попельнастому практично сформовано групу активних представників громади, до яких долучився сільський голова та керівники закладів культури села, люди із активною громадською та економічною позицією.

Ці громадяни після визначення карти наявних місцевих ресурсів опанували технологію закріплення на матеріальних носіях мрій, які народжуються після укладення таких системних графічних і текстових карт регіону. Перспективні ідеї разом із картою наявних ресурсів дають поштовх до реалізації конкретних проектів.

Наприклад, центральну вулицю села пропонують зробити уквітчаною різними барвами завдяки висадженню різних квітів господарями садиб, а одна з учасниць запропонувала надати для цього запаси насіння квітів, яких має вистачити на декілька років для підтримки такої ідеї. Також на базі створюваного нині музею та місцевої бібліотеки, пропонується сформувати центр, який допоміг би залучати і туристів, що могли б скористатись численними природними та екологічними ресурсами краю для відпочинку. Активісти також оновили та актуалізували місцевий сайт який розповідає про сьогодення і минуле села, пропонує побачити життя Попельнастого очима його жителів.

У селі Протопопівка спілкування завершилось тим, що вдалось розробити власну схему подальшої співпраці, що може спонукати активно використовувати для туристичних маршрутів унікальну за властивостями місцину – Велику та Малу скелю чи як її ще називають «оліївські озера». Для цього варто зібрати разом ініціативних громадян та підключити до розробки дієвих туристичних маршрутів, в тому числі із створенням розповідних стежин до унікальної архітектурної пам’ятки церкви Йосипа Обручника та пропозиції з організації майстер-класів для відпочивальників. Наразі у селі є попит на відвідування села туристами навіть з інших регіонів країни, проте немає дієвої інфраструктури, яка б дозволяла туристам не тільки отримувати оздоровлення, але й мати цікаве дозвілля.

Тетяна Шоколова, один із авторів та керівників проекту «Соціально-економічні можливості розвитку сіл Олександрійщини», за результатами проведених у населених пунктах району тренінгів, польські гості запропонували провести третю зустріч ближчим часом у найактивніших громадах району, де можна було б сформувати певні пропозиції та розпочати рух у напрямку підтримки проектів, що базуються на місцевих ресурсах.

Нагадаємо, з 14 по 16 вересня цього року активісти сільських і селищних громад Олександрійського району стали учасниками тренінгу польських експертів, під час якого вивчався західний досвід із пошуку місцевих ресурсів. Головна ідея проекту – ефективно використовувати власні можливості без залучення зовнішніх інвестицій.

16 вересня село Попельнасте та Головківку, селище Нову Прагу і село Протопопівку відвідали польські громадяни Збігнєв Мерунськи та Віолета Анюшкевіч. Вони проводили ознайомчу зустріч із представниками громад та знайомились із можливостями у створенні рекреаційних туристичних маршрутів для того, щоб потім віднайти найактивніших громадян та тих, хто бажатиме далі співпрацювати у цьому напрямку. Проект інформаційного обміну польських та українських громад фінансується польсько-американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта демократії».

Фото і текст

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022250 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022351 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: