Кіровоградщина стає лідером із будівництва та ремонту доріг

05.10.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10711-kirovogradshhina-stae-liderom-iz-budivnictva-ta-remontu-dorig

Здається, стара українська приказка «Їдь тихо – оминеш лихо», перестає бути актуальною для нашої області. Цьогоріч Кіровоградщина всерйоз взялася за дороги: тільки з державного бюджету, за інформацією голови ОДА Сергія Кузьменка, на наші дороги виділено понад 700 мільйонів гривень. Це вдвічі більше, ніж минулого року, і більш, ніж всемеро, у порівнянні з 2015-м роком. Тоді ми взагалі отримали фінансування лише на утримання і збереження існуючого фонду доріг.

– В останні роки проводився переважно «ямковий» ремонт дорожнього покриття. Сьогодні ми вже відмовляємося від цієї практики і будуємо фактично нові дороги. У наступному році поставили за мету залучити ще більше коштів для оновлення магістралей нашої області, – зазначив керівник області Сергій Кузьменко, інспектуючи якість виконаних робіт минулого тижня.

Результати вже очевидні: сьогодні дорожники закінчують не тільки «свіжі» проекти, а й «довгобуди», що відкладалися багато років поспіль (ще за попередньої влади). Та найбільш приємною новиною для мешканців області стало рішення зосередитись саме на місцевих дорогах,  які їм щодня доводиться долати. У першу чергу це стосується жителів сільської місцевості, які не з розповідей знають, як дістатись у негоду додому. Що ж до міжнародних напрямків та доріг національного значення, то і тут є суттєві зрушення.

«Стратегічна магістраль» («Будівництва сторіччя»)

Колись одна з найгірших доріг регіону, «зірка» інтернету – кіровоградський відрізок міжнародної траси Знам’янка – Луганськ – Ізварине, або просто дорога з Олександрії на Дніпро, нині переживає друге народження. На одній із ділянок, 40-51 кілометр, уже закінчені підготовчі роботи, до холодів вона буде повністю оновлена. Ще на 11 кілометрах до зими планують покласти перші два шари асфальту, третій – у наступному році. Триває і реконструкція автомобільного шляхопроводу над залізницею на об’їзній дорозі Олександрії, який ще п’ять років тому вважався аварійним. Почали в квітні, повністю замінили всі бетонні опори та перекриття. Відкрити практично новий міст планують у середині листопада.

Наразі завершується і ремонт дороги на виїзді з Кіровоградської області по так званій «стрийській» трасі. Саме цим шляхом автомобілі прямують із Кропивницького в напрямку Умані. До кінця року в обласній адміністрації планують привести до ладу дві ділянки, «заморожені» колись до «кращих часів».

Цієї осені передбачено добудову об’їзної дороги через ліс навколо Знам’янки – це дозволить нарешті розвантажити центральні вулиці міста, які буквально вбиває транзитний рух великогабаритного транспорту. Ще один проект, забутий ще у 2010 році, і до якого «дійшли руки» вже у Кузьменка – це сполучення Великої Виски з Новомиргородом, де на даний час, за словами заступника голови ОДА Андрія Коломійцева, маємо «4 кілометри дикого поля або небезпечних вибоїн». Завершення відбудови цього відрізку, зокрема, покращить і пришвидшить сполучення між Новомиргородом і обласним центром.

Домашня робота

Розпочати роботи на напрямках, що є найбільш важливими саме для мешканців Кіровоградщини, які набагато частіше їздять по області, ніж міжнародними трасами, дозволило саме збільшення державного фінансування. Окрім Новомиргородського «довгобуду», у цьому році розпочаті та мають закінчитися серйозні ремонти двох доріг міжрайонного значення – між Новгородкою та Новою Прагою, а також між Новоукраїнкою та Плетеним Ташликом.

Тривають роботи на дамбі Кременчуцької ГЕС у Світловодську, де асфальт вщент зруйнований через рух вантажних фур, а капітального ремонту не проводили кілька десятиліть. Щоправда, є проблема – частина цієї дороги знаходиться на балансі міста, яке не має грошей на ремонт. Тому обласна рада «підставила плече», і гроші будуть виділені під час наступної сесії, а ремонтувати, за наполяганням голови ОДА, почнуть уже найближчим часом. А на об’їзній дорозі навколо міста, яку востаннє латали 6 років тому, вже розпочато капітальний ремонт. Це більше 4 кілометрів, які замість асфальту вкриють бетонними плитами. Такі використовують при будівництві злітно-посадкових смуг на аеродромах. Після скріплення покриття буде монолітним і з легкістю витримуватиме великовантажний транспорт.

Усе це суттєві кошти, і не тільки з державного бюджету. Із обласної скарбниці вже витратили на ремонти в цьому році біля 25 мільйонів, і ця сума ще збільшиться за рахунок згаданої допомоги Світловодську. Крім того, з бюджетів міст, сіл та селищ в цілому було виділено 233 мільйони на утримання комунальних доріг у межах населених пунктів. Уже наступного року в дорожньому господарстві  багато що зміниться.

Важливо наголосити, що з 2018-го дороги місцевого значення передаються обласним адміністраціям. Для Кіровоградщини це 4 з 6 тисяч кілометрів автомобільних шляхів на території області. У подальшому саме органи влади на місцях будуть займатися їхнім утриманням і ремонтом, але це не означає, що держава кидає території напризволяще.

– Є прогнози, що на ці дороги будуть виділені кошти в сумі біля 400 млн. на рік із державного бюджету (у вигляді субвенції до Кіровоградського обласного, – авт.). Це дає гарні сподівання можливості приділити більше уваги місцевим дорогам, – говорить Андрій Коломійцев.

Якість та контроль

Разом із збільшенням фінансування відроджується і власне будівнича галузь – дорожники, які тривалий час просиділи без роботи, нарешті завантажені. На дорогах області працює сучасна техніка, на кожній ділянці задіяні десятки робітників.

– У минулому році ми не використали всі можливості державного бюджету, бо не вистачало підрядних організацій, які могли б якісно виконати великий обсяг робіт. У цьому році ми залучили підрядників з інших областей, у нас працюють з Одеської області, з Київської області, є пропозиції з Дніпропетровської області, – зазначає заступник голови ОДА.

Досить продуманими є  механізми контролю якості роботи підрядників, дотримання ними технологій будівництва та ремонту доріг. Зокрема, цим займаються від експертних організацій типу «Дорякості», які надають відповідні звіти службі автомобільних доріг, до періодичних інспекцій перших осіб регіону та держави безпосередньо на об’єктах, у тому числі, безпосередньо з прем’єр-міністром. Проте для того, щоб дорога «стояла», її треба не тільки правильно ремонтувати, а й правильно експлуатувати. Не секрет, що по дорогах Кіровоградщини щодня курсує чимало автомобілів із масою, яка значно перевищує допустиму.

Поки в області функціонує лише один пересувний пункт габаритно-вагового контролю, розташований на вже згаданій автодорозі Знам’янка – Луганськ – Ізварине. За час його роботи з середини вересня перевірено понад півтори тисячі транспортних засобів, виявлено 608 порушень на суму більше 200 000 грн. (майже сім тисяч євро). В адміністрації розраховують, що вже до кінця цього року регіон отримає до 5 додаткових вагових комплексів, які будуть встановлені на всіх найважливіших магістралях. Як наголосив керівник області Сергій Кузьменко: “Практика підтвердила, що суттєві штрафи зменшують бажання важковаговиків “вбивати” нові дороги, які так нелегко відбудовувати для жителів нашої області…”

Будівельний сезон 2017 триватиме ще півтора місяця, пізніше погода стане непередбачуваною. Саме стільки залишилось у підрядників, щоб завершити усе заплановане на рік. Тому зараз робота на дорогах кипить, люди та техніка працюють у тому числі й на вихідних. Хоча й існують технології, які дозволяють класти асфальт у дощ та мороз, в керівництві ОДА не планують такі технології застосовувати, адже, як кажуть в народі, “поспішиш – людей насмішиш”…

Володимир Ханін

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: