Приватний погляд на міжнародну виставку з олександрійськими акцентами. Нотатки з «Агроекспо» та Покровського ярмарку у Кропивницькому

28.09.2017 00:00:007 переглядівАвтор: admin
/articles/10710-privatnijj-poglyad-na-mizhnarodnu-vistavku-z-oleksandrijjskimi-akcentami-notatki-z-agroekspo-ta-pokrovskogo-yarmarku-u-kropivnickomu

Територія реальної економіки, українських традицій та сучасних технологій. Саме так на мій погляд можна охарактеризувати виставку «АгроЕкспо»-2017. Масштаб вражає – це справжній рай для ділових зустрічей, пошуку потенційних постачальників агарної техніки, сировини і переробки. Але окрім спеціалізованого економічного напрямку представлені всі допоміжні та дотичні галузі. Варто сказати, що агарний сектор стає все більш високотехнологічним, в ньому запроваджуються економні та енергозберігаючі технології, а високоякісні механізми дозволяють господарювати за тими ж технологіями, що і аграрники всього світу.

Але варто сказати, що «Агроекспо» – це не тільки зібрання рекламних яток та місць для презентації продукції. Тут є місце і звичайному роздрібному товару, який виготовлюють жителі Кіровоградщини, що має окремий вихід та відповідну назву – Покровський ярмарок.

Наразі виставкова експозиція складається немов із трьох великих секторів. Вражає звісно критий павільйон із усіма зручностями та системою перепусток. До речі пропускна система досить лояльна і вона не заважає звичайному жителю Кіровоградщини потрапити до виставки. Для цього треба зареєструватись, що можна зробити і за допомогою електронного листа заздалегідь, або безпосередньо на виставці, на що у автора рядків вистачило трохи більше трьох хвилин. Отже у вас в руках бейдж із кодом ,який і є перепусткою до критого павільйону.

На цій місцині виставки чого тільки не побачиш: масштабні експозиції кращих виробників автівок із відповідною назвою «Автоленд» та невеликі фірмові куточки із презентаційними матеріалами місцевих виробників та запрошених гостей. Варто відзначити на мій особистий погляд чудову яскраву у буквальному сенсі цього слова презентацію «Радію»- підприємства з Кропивницького, яке пропонує якісне та енергозберігаюче освітлення для вулиць, промислових об’єктів та будинків. Живі зразки цього світлового обладнання можна було не лише побачити, але й замовити.

Серед цікавих родзинок виставкового критого павільйону – авто лідерів автопрому світу та Європи. Серед нового напрямку, який стає дедалі популярнішим – розвиток електрокарів. Наприклад електрокар «Лексус» вартістю трохи більше мільйона гривень із усім начинням престиж-рівня автівки – це цілком можлива ціна. Звісно черги придбавати таку автівку не було, але показово, що це вже не розділ наукової фантастики, а реальна технологія, яка доступна для українців.

На відкритому майданчику виставки не тільки дивували сильні і вражаючі за своїм дизайном авто та спецтехніка. Для відвідувачів постійно відкритий полігон демонстрації техніки в роботі і сектор тваринництва. На полігоні можна було навіть власноруч спробувати управляти потужною технікою, звісно якщо є навички та бажання.

Взагалі за один день обійти повністю виставку неможливо- на це варто витратити мінімум два-три дні. Тому цей огляд є поверховим поглядом, своєрідним екскурсом початківця. Як зазначають постійні учасники, цього року виставка стала потужнішою і ще більш масштабною, а кількість різновидів техніки, технологій і готових продуктів більшою.

Фотокуточки виставки із відомими техногенними скульптурами ідеально пасувати до тематики. Казкові техноістоти ,одна з яких символ виставки – бик, стали місцем фотографування та звісно яскравих вражень. Такі істоти із техносвіту виринали несподівано і скрізь, де могли. Перед входом у критий павільйон відпочивав від турбот робот. А на шляху до входу у покровський ярмарок- комаха.

До речі фотографуватись було де і було що, адже поступове єднання промислової виставки із ринковою територією агарного ярмарку досить зручна штука для відвідувачів. Тут були затишні зони для відпочинку, місця для того щоб перекусити і трохи відпочити від кілометрових дистанцій. Щодо Покровського ярмарку- то це звісно презентації всіх регіонів Кіровоградщини і звісно відвідини найріднішого для кожного відвідувача куточка, звідки він родом. Ми одразу такий знайшли, бо на ярмарку було міні-містечко від Олександрійщини.

Зустрічали гостей величезним вишитим рушником, що поєднав всі громади району. Перший заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Коваленко особисто відвідав олександрійську експозицію.

Сергій Коваленко перший заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації.

«Ярмарок найбільший і найкращий за останні п’ять років. Цей – п’ятий, ювілейний. Зараз ми бачимо, що треба більше планувати площ, треба робити більші і ширші проходи між рядами, бо багато учасників і багато гостей, треба всім дати можливість долучитись до цього дійства. І що основне – презентуються не лише товари (що до речі важливо для сільгоспвиробників), але й презентується той настрій який є у нас тут, на Кіровоградщині. Цей настрій приваблює гостей з багатьох областей і країн світу. Перемоги одного тут немає. Перемогли всі учасники, адже розповідь про себе тут – це уже перемога, це можливість реалізувати сміливі плани. Перед Покровським ярмарком бачили фестиваль зеленого туризму. В цьому році 43 садиби маємо в області, в тому числі немало з Олександріщини. А ще є екологічний, подієвий туризм, можливість презентувати біопродукти. Це та економічна та туристична ніша, яку ми маємо використовувати для розвитку, яку ми можемо наситити цікавим продуктом… Олександрійщина, на мій погляд, показала наскільки вона багата, наскільки сильна, наскільки гостинна».

Виступ олександрійських атлетів із «Сильної Олександрійщини» став одним із захоплюючих моментів заходу, що зібрав багато вболівальників. Складно було щоправда не атлетам-чоловікам, а дівчатам, які вирішили продемонструвати свою підготовку та силу і протягнути автівку. Головним суперником дівчат стала слизька підошва майданчика. Але спільним зусиллями, вдалось багатотонне авто зрушити з місця і захоплення публіки переростало у оплески. Варто сказати і про вправних чоловіків під орудою Олексія Чижа, який показав гостям виставки найсильніших, що без вагань піднімали важкоатлетичні снаряди та перекували покришки. На секундочку – вага цих «об’єктів» сотні кілограм.

Серед олександрійських майстрів варто виокремити автентичні роботи різьбяра Дмитра Кудрі. Він представив учасникам виставки свої роботи, які ввібрали в собі давню силу слов’янських мотивів та 6новітні дизайнерські рішення. Чудові сувенірні вироби з краєвидами міста та унікальне за змістом малювання на шкірці кабаків демонструвала родина Ющишених. М’які іграшки показала майстрині Галина Лєбедєва, а ріг достатку краю та ангелів з соломки створювала прямо на виставці майстриня з Нової Праги Світлана Піскова. Численні м’які вироби та справжні картини з народного життя показала родина народних майстрів Колякіних.

Антоніна Пилипенко, начальник відділу культури і туризму Олександрійської районної держадміністрації.

«Рушник єднання Олександрійського району вишивали у 24 сільських і селищних радах. Ми дали можливість пройтись під ним всім нашим дорогим і шанованим гостям, віддаючи їм шану та демонструючи наші корені, глибинний зміст культури нашого краю, який багатий на традиції, культурні надбання. Спільний вишитий рушник символізує єднання нашої районної громади, ми говоримо про те що ми частка цієї великої родини. На мій погляд, майстри декоративно-ужиткового мистецтва, з якими ми завжди співпрацюємо, є одними з кращих не тільки в області, але й в Україні. Вони показали всю творчу палітру краю ,всі можливості, але ми звісно запрошуємо до співпраці ,до єднання творчих зусиль. Не можу не згадати і тих, хто допомагав всіма силами у підготовці нашої експозиції – сільські та селищні ради, зокрема Головківка, Косівка, Нова Прага, Ізмайлівка. Основний генератор ідей – відділ культури і туризму Олександрійської районної державної адміністрації, творчі колективи Олександрійського районного будинку культури. Сьогодні представлені на великій сцені Покровського ярмарку хореографічний аматорський колектив «Авантюрин» та аматорський колектив «Петриківські козаки» Новопразького будинку культури № 1. Це одні з кращих колективів району, вони справжні майстри народного мистецтва, які своєю творчістю закликають любити і поважати нашу спадщину, розвивають новітні напрямки».

Взагалі олександрійський район демонстрував вміння пекти хліб, виготовляти промислову продукцію і працювати творчо.

Заступник голови Кіровоградської обласної держадміністрації, депутат Олександрійської міської ради Андрій Коломійцев.

«Олександрійщина зустрічала всіх, хто був на «Агроекспо» і на Покровському ярмарку, надзвичайно гостинно. Я вважаю, що сьогодні вона фактично розкрила весь свій потенціал. На експозиції представлені як творчі здобутки краю, так і економічні. У цьому році район має експозицію значно більшу, я думаю, разів у п’ять більшу, ніж минулого.

Агропромислова виставка «Агроекспо» чи не найбільша виставка в Україні. Її загальна площа – 100 тисяч квадратних метрів, представлено біля 500 різних підприємств. Я спілкувався із гостями з інших міст і регіонів і чув тільки схвальні, позитивні відгуки як про організацію так і про наповнення. Нашу виставку відвідало багато іноземців: були гості з Македонії, Латвії, Польщі, Китаю, Німеччини, Австрії та інших країн. Ми робимо все для того, щоб прославити Кіровоградщину, показати її здобутки, показати наскільки вона інвестиційно приваблива, наскільки вона може допомагати у налагодженні ділових стосунків, наскільки ми здатні успішно залучати інвесторів, використовувати ефективно ресурси, привертати увагу результатами своєї праці».

Олександр Ткаченко, начальник управління агропромислового комплексу Олександрійської районної держадміністрації.

«Олександрійський район один із найбільших районів України. У нас багата земля, є вправні керівники, міцні господарства. Чи не найбільшу участь у підготовці виставкової презентації взяли підприємства компанії УкрАгроКом, фермерських господарств імені Фрунзе, «Південне», «Сузір’я», «Степ». Я може зараз перелічив не всі господарства, може когось не згадав, нехай ці люди мене вибачать, але я щиро хотів би всім подякувати за роботу, за увагу до того, як ми презентуємо свій край, як ми показуємо свої здобутки на обласному та всеукраїнському рівні. На Покровському ярмарку у нас представлені хлібобулочних вироби, крупи і борошно, цукор, олія, вироби торгової марки «Петриківське молоко» з Олександрійщини. Хто має бажання побачити те, що ми вміємо і як ми працюємо- щиро запрошую на ярмарок і до нашого містечка. Хотів би відзначити ветеранів виставок: Олександрівській сільраді, Косівській, Новопразькій, Головківській громадам. Я впевнений, що ми маємо потужний економічний та соціальний потенціал і маємо можливість рухатись у напрямку зростання».

Текст і фото Віктора Голобородька

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: