Тарифи, совість і зарплата Степана Цапюка

14.09.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10706-tarifi-sovist-i-zarplata-stepana-capyuka

Тарифи, совість і зарплата Степана Цапюка

Міська рада спробувала відмінити тарифне рішення виконкому на черговій сесії. Головні заперечення, які висували проти рішення виконавчої влади про підняття у Олександрії тарифів на квартирну плату представники депутатського корпусу, – це непрозорість тарифоутворення і неможливість зрозуміти якість ухваленого рішення. У ньому знайшли навіть арифметичні помилки, які можуть впливати на ціну, яку платять олександрійці за обслуговування будинків і прибудинкових територій. Результативної дискусії на сесії не було, бо виконком і мерія зайняли оборону із політичних гасел, не висловлюючи заперечень по суті, натискаючи на звичну тезу про те, що в країні все погано, то чому не будуть поганими тарифи. Так крім тарифів ухвалювалось і цікаве, з точки зору совісті і справедливості, рішення про зарплату мера і його найближчого оточення.

Ціна тарифного «неголосування»

Чергова сесія міськради у порядку денному мала чимало поточних питань. Але найважливіший з них – це проект рішення про скасування виконкомівського рішення про підняття тарифу на обслуговування багатоквартирних будинків. Депутати намагались інспектувати і перевірити на законність та об’єктивність виконкомівські розрахунки нової квартплати. Із цієї експертизи нічого не вийшло, бо ті, хто був зацікавлений в утаємниченні тарифного рішення,  не мали бажання розкривати розрахунки і давати їх на огляд депутатам. Більше того, всі депутати, які мають хоч якесь відношення до влади, заховалися за «відпустками», «справами» і «відрядженнями», а насправді просто як миші розбіглися із засідання комісії з житлово-комунального господарства. Звісно все для того, щоб кворуму не було і щоб рішення про тариф не отримало розголосу серед олександрійців. Використавши всі законні механізми контролю, депутати вирішили скасувати рішення виконавчого комітету. Під вимогою скликати позачергову сесію з цього питання зібрали підписи багатьох депутатів міської ради з різних фракцій і різних політичних сил. Тож здавалось, що тарифне питання має хвилювати народних обранців. Але міська виконавча влада вирішила змахлювати і, всупереч регламенту міської ради та закону, «вкинула» проект про відміну тарифів у звичайну сесію. Звісно для того, щоб можна було зацікавити до голосування певну групу депутатів посадами, грошима і впливом на економічні рішення. За приблизними, суто теоретичними підрахунками, ціна неухвалення рішення по тарифам коштувала оточенню мерії близько 5-6 мільйонів гривень. Подаруночки були досить цікаві і стосувалися вони різних економічно-політичних вигод. Але, звісно, «ціна» антитарифного рішення для олександрійців значно вища.

Чому є питання до тарифу?

Автор проекту щодо скасування тарифу на квартплату депутат від фракції «Солідарність» Віталій Заріцький аргументував всі свої дії тим, що наразі варто говорити про недовіру до тарифної ухвали мерії і закликав голосувати за його проект. Депутат намагався отримати детальну інформацію про тарифоутворення, але мав на руках лише нашвидкоруч складені цифрові показники, які вказують на помилковість підрахунків. Ці дані є основою для розгляду тарифів і можуть свідчити про те, що олександрійці і держава буде сплачувати за послуги по цінах, що базуються на помилкових чи зманіпульованих даних.

«Кількість мешканців вписано в будинках, кількість мешканців, задумайтесь, від 2609 до 1100. Абсурд повний. Замість цифри, яка може бути максимально, те що я зміг найти, від цифри 301 до цифри 398. Це все знаходиться зараз на сайті і крім того в газеті…. Розрахунки тарифів не прозорі і незрозумілі для простих людей, допущено арифметичні, технічні помилки, не проводилось обговорення з жителями будинків»,- зазначив депутат.

Натомість на захист підвищення тарифів стали представники «Опозиційного блоку», «Батьківщини» і «Сили людей». Гучні заяви лунали від тих, хто отримує заробітну плату в мерії,  та є відверто залежними від міського голови та його оточення людьми. Але гірше всього те, що навіть Людмила Давиденко, перший заступник мера, яка вважає себе фахівцем у економіці, не спромоглась знайти заперечення щодо розрахунків депутата, а лише виголошувала політичні гасла, приплітаючи до тарифного питання територіальну цілісність держави, війну і все, що тільки можна було приплести.

Проте найдивнішим виступом став виступ радника міського голови Володимира Дожджаника, який схоже до сих пір не визначився треба чи не треба підвищувати тарифи, і який, хоча з людьми і зустрічається, ніяк їх зрозуміти не може: «Спілкуючись напередодні цього засідання сесії, я спілкувався дуже багато з мешканцями. Я не одного мешканця нашого міста не зустрів, який не сказав, що треба, що не треба підвищувати тарифи».

Своїм яскравим монологом прояснив питання тарифоутворення керівник економічного блоку виконкому Степана Цапюка – Сергій Гриценко, який закликав депутатів врахувати титанічну працю економістів міської влади: «Ми ж всі тут якісь руководітєлі, всі знаєм наскіки сьогодні растуть цени, так от я вам хочу сказати, що «Житлогосп» розрахував-подав нам свої тарифи ми пересчітивая, примінили мінімальний коефіцієнт по формулі».

Хто проголосував проти незрозумілого тарифу

Підсумки голосування підтвердили стару істину: чим ближче депутат до олександрійської міської виконавчої влади, тим далі від народу.

За те, щоб відмінити рішення виконкому і провести ретельний аналіз плутанини у тарфоутворенні за допомогою незалежної оцінки, є тільки 14 голосів. Варто перерахувати всіх тих, хто має власну думку та критично оцінює здатність економічного блоку мерії та монополіста-підприємства скласти тарифи, що мали б довіру людей і були б економічно обґрунтованими. За відміну проголосували: фракція «Солідарності» – Андрій Коломійцев, Іван Баранов, Володимир Хірса, Сулятицький, Ярослав Мацак, Микола Острівний, Віталій Заріцький, Сергій Ракута, фракція «Самопомочі» – Михайло Матвієнко, Дмитро Колісник, Юрій Бойко, Микола Воробченко, представник  «Укропу»  Сергій Мельник та «Радикальної партії» Микола Смакула.

Власне цим списком і обмежуються депутати, яким не все одно скільки грошей платять олександрійці за обслуговування житла. Імовірно, мер та ті, хто його підтримує, навпаки про це не турбуються, тим більше, що Степан Цапюк взагалі не має офіційно житла і жодної квартири. Тому, мабуть, і не знає, скільки щомісяця тепер доведеться платити за «комуналку» небагатій олександрійській родині.

Але цікавим у цій історії є не тільки те, хто проголосував, а хто ні  за відміну скандального рішення.

«Економісти» з купою помилок

Перше, що має здивувати, це те, що  мер, який мав би постійно контролювати роботу комунальних монополістів і захищати олександрійців від тарифного тиску, виступив категорично проти і навіть пообіцяв одному з активістів певну фізичну протидію. Дивно? Ні, насправді не дивно, бо якраз ретельного аналізу цифрових показників ніхто і не хотів робити. Тоді виявляється, що помилки, а значить нездатність і непрофесійність, невідповідність посаді визнали б керівнику КП «Житлогосп», всій економічній службі «Житлогоспу», управлінню економіки міської ради, заступнику міського голови з економічних питань і першому заступнику міського голови Людмилі Давиденко. Бо треба було б говорити про те, що всі вони пропустили помилки і сподівались, що численні незрозумілі речі у тарифоутворенні не будуть помічені городянами. Складається враження, що ці розрахунки взагалі ніхто не перевіряв, бо як могла людина із освітою математика пропустити такі речі, як невідповідність етажності будинків чи ті ж самі астрономічні показники жителів? Це все схоже більше на халатність. А ще може бути і звичайною маніпуляцією. От тільки уявіть: треба 100 гривень, а у рахунку, коли збивають всі покупки, продавець бачить тільки 80. Що робити? Підправити розрахунок, щоб цифра була потрібна. Це не важливо, що там може бути написана брехня. Головне – щоб повірили.

Про заплату мера і совість

І наостанок трохи про те, чи є совість у тих, хто бере на себе сміливість заявляти про високі тарифи на житло в Олександрії. Совість взагалі поняття не юридичне. Це просто співвідношення якихось невловимих якостей людської душі. Звісно, за відсутність совісті у тюрму не посадять. Те, що совісті немає, це ж не показник порушення закону? Звісно, ні. Але це показник відношення до людей, які тобі довірили бути керманичем міста. Отож трохи про совість.

Під час чергової сесії частина депутатів проголосували за те, щоб збільшити зарплату міському голові, його заступникам, секретарці міської ради та керуючому справами виконкому. Відтепер місячний оклад, наприклад, мера становитиме, імовірно, 8000 гривень. Із урахуванням усіх надбавок та премій Степан Цапюк може отримувати у 5-6 разів більше зарплати, ніж пересічний олександрієць.

На жаль, дізнатися реальний розмір заробітної плати міського голови не можуть навіть депутати міськради, які не дуже прихильно ставляться до значних рівнів зростання приватної кишені можновладців. Зокрема, напередодні сесії депутат Віталій Заріцький звернувся з двома депутатськими запитами, намагаючись дізнатися, у яку суму «влітає» утримання міського голови Степана Цапюка і його заступників олександрійському бюджету і, відповідно, міським жителям. На обидва запити він отримав розлогу відповідь, яка однак не містить жодної інформації про реальні видатки міста на свого керівника та його заступників.

Як підрахували «Олександрійські новини», ґрунтуючись на даних офіційної електронної декларації міського голови та нормативних актів, тепер його заробітна плата, імовірно, складатиме приблизно 30 тисяч гривень.

Для порівняння у 2015 році мер Олександрії щомісяця отримував близько 13 тисяч гривень зарплати та ще 1600 гривень пенсії, тобто сумарно майже 15 тисяч гривень. Його дружина задекларувала близько 2750 гривень місячного доходу. Саме такі суми вони вказали в офіційних джерелах. А вже 2016 року міський голова задекларував місячну зарплату у розмірі 17 тисяч гривень. Пенсію минулого року С. Цапюк не вказав. У його дружини доходи особливо не зросли – 3000 гривень зарплати та пенсії на місяць.

За підрахунками «Олександрійських новин», відтепер матеріальне становище міського голови може значно покращитися. Сумарно, враховуючи новий посадовий оклад, надбавку за ранг, надбавку за вислугу років, за доступ до державної таємниці, за «високі досягнення у праці», премії та матеріальну допомогу, Степан Цапюк, імовірно, отримуватиме до трьох десятків тисяч гривень щомісяця. Трохи дешевше обходитимуться олександрійському бюджету секретарка міськради, заступники мера та керуючий справами виконкому.

Отож, а ми все про совість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: