Войнівський підпал: політика чи фінанси?

27.07.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10691-vojjnivskijj-pidpal-politika-chi-finansii

Мешканці області майже нічого не знають про об’єднання територіальних громад (ОТГ) – каже соціологія. Тим часом, навколо цієї теми в Олександрійському районі майже війна – з бійками та підпалами. Голова Кіровоградської облдержадміністрації вбачає причини у політиці та застерігає від перешкоджання процесам, які мають бути добровільними.

Про це у понеділок йшла мова в ОДА. А у ніч з п’ятниці на суботу у Войнівці згоріла будівля сільради. Наразі поліція розслідує умисний підпал, зловмисникам загрожує до 10 років тюремного строку.

Резонанс

За однією із попередніх версій, невідомі, що проникнули у приміщення, намагалися відкрити сейф, щоб дістатися до печатки, та їм це не вдалося. Коментуючи подію, войнівський сільській голова Михайло Ручйов зазначив: напередодні місцеві депутати отримували погрози, і пов’язує це з рішенням про об’єднання із Приютівською селищною радою, яке було нещодавно ними прийняте.

Під час громадських зборів, де обговорювалося питання, побили одного з місцевих активістів. За цим фактом також розпочато кримінальне провадження. Зокрема у сутичці брав участь депутат районної ради від «Опозиційного блоку» Андрій Турський. Ця політична сила наразі підтримує олександрійського міського голову Степана Цапюка, який віднедавна виступає проти об’єднання сіл району в ОТГ між собою – без райцентру.

– Я хочу наголосити на тому, що обласна державна адміністрація розуміла те, що перспективним і логічним було б рішення створити велику об’єднану територіальну громаду навколо міста Олександрія, – зокрема зазначив голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко. – На жаль, депутати міста Олександрія не розібралися у цьому процесі і відповідна ініціатива зустріла опір. Ми це спостерігали і під час сесій обласної ради, де депутати з Олександрії палко розповідали про те, що в них немає бажання об’єднуватись із селами району. Це були не тільки слова, а й відповідні рішення, які були прийняті міською радою Олександрії. Це сформувало певні настрої у жителів навколишніх сіл, створило грунт  для того, щоб відповідні населені пункти проводили консультації, щоб рухатися вперед…

У п’ятницю я мав документи, що Приютівська селищна рада прийняла відповідні рішення. Ще раз: створення об’єднаних територіальних громад – це добровільний процес. Всі, хто перешкоджає створенню таких громад, порушують цей принцип, і, відповідно, порушують закон. У кожної політичної сили є свої завдання, кожна політична сила відпрацьовує заходи, які, як вона вважає, будуть приносити їй дивіденди. Ми це розуміємо, ми поважаємо право на політичну діяльність усіх партій, у тому числі й опозиційних. Але в той же час такі дії не повинні шкодити Україні і розвитку наших громад. Я звертаюся сьогодні до моїх колег з міста Олександрія, я знаю Степана Кириловича (Цапюка, – авт.), як людину, яка завжди була послідовна, яка тримає своє слово. У мене є відеозвернення, де міський голова ще раз заявив про те, що місто Олександрія на цьому етапі не вважає за необхідне об’єднуватися.

Тому прошу, щоб ці дії були синхронними до того, що сьогодні відбувається в Олександрійському районі. Переконаний, що нічого, крім політики там немає.

Кузьменко також зазначив, що на цьому етапі у процес створення Приютівської ОТГ залучається обласна державна адміністрація, а також звернувся до правоохоронних органів з проханням слідкувати за тим, щоб принцип добровільності на території Кіровоградщини не порушувався. Він нагадав також, що наразі вже проведені вибори у 7 діючих об’єднаних територіальних громадах, ЦВК подані документи про проведення виборів ще у 7.

Про політичне підґрунтя напруги у Войнівці та в цілому в Олександрійському районі опосередковано свідчать і дані соціологів – згідно із результатами дослідження, проведеного у другій половині червня Центрально-Українською соціологічною лабораторією, 70% мешканців Кіровоградщини не змогли відповісти на питання про те, як вони ставляться до створення ОТГ.

Щодо причин ситуації в Олександрійському районі, до речі, є й інші версії, окрім виключно політичної трактовки голови ОДА. Раніше одне із обласних видань припускало, зокрема, що олександрійську мерію у сусідніх селах можуть цікавити і цілком меркантильні здобутки. Адже фінансові справи райцентру – не надто райдужні. Повідомлялося, наприклад, що дохід місцевого бюджету на одного мешканця там – чи не найнижчій в області. Тим часом, сусідні села непогано заробляють, наприклад, на оренді землі – її в них багато, а людей живе в рази менше, ніж в Олександрії – другим за населенням містом Кіровоградщини. Якщо вони об’єднаються, бюджет стане спільним. А більшість голосів на виборах, які будуть призначені, буде у місті. Теперішній голова мерії цілком може вірити, що знову зможе здобути там хоча б мінімально необхідний результат. І надалі освоювати набагато повнішу казну, ніж коли-небудь раніше…

Андрій Трубачев

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022340 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: