Наше нове молоко: роботи в стійлах, корови на каруселі

23.06.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10682-nashe-nove-moloko-roboti-v-stijjlakh-korovi-na-karuseli

Наше нове молоко: роботи в стійлах, корови на каруселі

Жителі Кіровоградщини тепер можуть купувати висококласне молоко, яке виробляють в області, під власною торговою маркою. Проекту лічені тижні, але продукцію, яку постачають завезені з-за кордону «фахівці» і їх нащадки, ми п’ємо і їмо вже давно – в цукерках «Рошен», упаковках «Яготинського», під французьким брендом Lactel і не тільки.

Молочно-товарний комплекс «Петриківське молоко» проектною вартістю в 30 мільйонів доларів п’ятий рік працює неподалік Нової Праги, і видає близько 40 тонн молока щодня. Вийти на повну потужність – 70 тонн в день при загальному поголів’ї майже 5 тисяч племінних тварин, тут планують в наступному році. Після цього комплекс стане найбільшим в Україні за кількістю корів, що утримуються на одному майданчику.

До піку форми?

Продукція МТК має великий попит у переробників і потрапляє на столи українців і жителів ряду країн Європи та Азії в самих різних формах, брали навіть кошерне – приїжджали, сушили і відправляли до Ізраїлю. Одним словом, сільське господарство на підйомі – про зростання зарплат у галузі по Кіровоградщині в півтора рази лише за рік, наприклад, не так давно говорив в своєму звіті перед облрадою голова ОДА Сергій Кузьменко.

Згідно з офіційними даними статистики, за минулий рік в агропромисловому комплексі регіону вкладалися гроші в 35 проектів, зокрема й в тваринництві. Завершена реконструкція молочного господарства в Благовіщенському районі, побудовані свинокомплекс, інкубаційна станція і 9 елеваторів, місцеві аграрії в 2016-му купили 500 з гаком одиниць техніки на більш ніж 800 мільйонів гривень, а продукція рослинництва і олійно-жирової галузі склала більше 60% всього експорту з території Кіровоградщини.

Чергова відмітка на цій висхідній, зроблена вже в цьому році: кефір і сир в упаковці з написом «Петриківське молоко» починають з’являтися в регіональних торговельних мережах, таких як «Ятрань» і «Вересень». Поки це невелике виробництво, яке видає на гора всього тонну-півтори на тиждень. Тим часом, Павло Фесюк, комерційний директор компанії «УкрАгроКом», яка володіє торговою маркою, стверджує: вміст вітамінів, мікро- і макроелементів у його продукції вдвічі, іноді втричі більше, ніж у середньостатистичному молоці з полиць супермаркетів, а за окремими показниками його якість перевищує вимоги європейських стандартів.

Корівник пахне йодом

Які підстави у нього є для подібних тверджень, стає зрозуміло, коли потрапляєш в сам комплекс, який займає більше 50 гектарів. Його почали будувати в 2011 році, в 2012 завезли перші дві з невеликим сотні корів-нетелей з Франції. Майже чотири сотні тварин прибули з Канади повітряним шляхом, і завозилися через Бориспіль. Були поставки і з більш близької Угорщини. В Україні необхідну кількість корів з потрібними характеристиками набирати було ні з чого, тому везли імпортну селекцію – пояснює Володимир Чемерис, заступник генерального директора компанії «УкрАгроКом» з тваринництва.

Чорно-строкатий голштин – найпродуктивніша в світі серед молочних порід, її продуктивність мінімум 40 літрів на добу, а МТК «Петриківське молоко» сьогодні – ще й потужний племінний завод. Згодом підприємство зможе не тільки самостійно забезпечувати власні потреби в дійних коровах, а й заробляти на продажі тварин для інших господарств.

Якість вихідного матеріалу – лише стартовий внесок, стабільність і зростання будь-якого виробництва забезпечують технології. З шостої ранку в комплексі починається організований рух корів до «робочих місць» – у доїльний зал, і назад – через ветеринарний контроль і санобробку. Копитні ванни, наприклад. Поки тварин немає в стійлі, англійські трактори прибирають гній, італійський кормороздавальник підсипає до стійл свіжу їжу, голландські роботи акуратно підгортають її ближче до стійл. Обов’язково проводиться дезінфекція стійлових місць – між ними проїжджає машина, розбризкуючи розчин на основі йоду. Так що повітря в корівнику майже морське.

Вентиляція зі зрошенням включається автоматично, якщо температура повітря в корівнику піднімається вище 22 градусів – тварини добре переносять холод, і погано – спеку. В стійлах постелено спеціальні мати, а вже на них сиплють дезінсектант і соломку.

Карусель, карусель

Головне завдання корови – покататися на каруселі, три рази в день по 10 хвилин. Так називають німецький доїльний комплекс з обертовим кругом, на якому одночасно перебуває 60 телиць. По дорозі сюди тварини потрапляють в накопичувач з гідрозмивом і зоною для ветобробки – подібних в Україні більше немає. Через прохід-рамку по одній заходять до персональних місць на колі. Самі заходять, самі сходять. Людина тільки надягає доїльний апарат, від’єднується він автоматично. Якщо з якихось причин доїння не закінчене за один круг, корову притримує один з доярів, і вона «катається» ще раз.

Прямо з каруселі продукт безперервно подається по трубах до цистерн-холодильників у сусідній залі, вже в потоці охолоджуючись до 14 градусів, потім – до 3. Парне молоко деякий час саме по собі бактерицидне, а миттєве охолодження дозволяє при переробці піддавати його мінімальній термічній обробці, зберігаючи максимум корисних речовин.

Майбутнє

Жорсткий графік і у тварин, і у людей, що працюють в комплексі. В цілому їх 140 – доярі, фахівці з догляду, трактористи, робочі з Нової Праги, Головківки, Олександрії, Олександрійського. Автобуси зі змінами персоналу підходять і йдуть протягом цілої доби. Вечірнє доїння починається о 22:00 і триває в середньому 4,5 години – на момент наших відвідин тут було 1500 дійних корів, ще 375 в «декреті», і понад 3,8 тис. всього поголів’я. Є своє пологове відділення, індивідуальні ясла з німецьким же молочним таксі і груповий «дитячий садок», банк молозива для новонароджених, власні поля для вирощування люцерни, свій комбікормовий завод …

– Все розписано похвилинно, і кожна людина, яка працює в комплексі, розуміє, що, коли і в який час робити. Це прописано протокольно. Кожен день з ранку роздруковуються завдання по ветеринарному, технологічного блокам, ввечері робиться аналіз, оперативно йде реагування на будь-які зміни, які знижують показники, – розповідає керуючий стадом МТК Олександр Борсук.

Облік по кожній тварині – комп’ютеризований, кожній корові з народження присвоюється номер, у кожної на шиї – транспондер. Всі зважування, дані про ріст, розвиток, пересування по комплексу, проведені з нею маніпуляції, її продуктивність передаються в систему автоматично в режимі реального часу. Аналізують і показники матері кожної фуражної корови: більше вона дає молока, або менше. Так оцінюється генетичний матеріал, який використовує підприємство – його майбутнє.

Тим часом

Середня норма споживання молока в день на одну людину в Україні сьогодні – майже втричі менше, ніж у Голландії чи Німеччині. Павло Фесюк з «УкрАгроКому» вважає, що прикро країні, яка є одним з лідерів по виробництву зернових і фуражу, мати населення, яке настільки недоїдає. І вважає прямим завданням держави стимулювати розвиток м’ясної і молочної галузей – щоб ми не хімічні, а натуральні вітаміни їли.

Судити про те, як держава з цим завданням справляється, можна по-різному, але сума державних компенсацій для аграріїв Кіровоградщини з 2014 року, за статистикою, зросла більш ніж учетверо. У тому числі, це виплати тваринницьким господарствам.

Андрій Трубачев

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: