Моніторинговий центр Кузьменка виявив шокуючі факти по харчуванню дітей у школах

09.06.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10678-monitoringovijj-centr-kuzmenka-viyaviv-shokuyuchi-fakti-po-kharchuvannyu-ditejj-u-shkolakh

Підсумовуючи минулий рік, очільник Кіровоградщини Сергій Кузьменко одним із пріоритетних напрямків своєї роботи на 2017-й назвав ініційований ним проект «Здоров’я наших дітей». Тоді він заявив: у полі зору обласної влади – забезпечення належної медичної допомоги, фізичний розвиток підростаючого покоління та жорсткий контроль за харчуванням вихованців дитячих садків і школярів.

Обласна дитяча лікарня нині з руїни просто на очах перетворюється на європейський медичний заклад. Перший корпус уже готовий, решту – от-от завершать. Навчальні заклади отримують нові спортивні майданчики і зали, ряд ДЮСШ готуються до серйозних ремонтів… А от як харчуються діти у школах, – ясно було не до кінця. Керівництво регіону, як ніхто, розуміє, що саме ця тема є надзвичайно актуальною. У офіційних звітах умови, в яких їдять діти у садках, школах, інтернатах, та й самі харчі, чиновники називали задовільними. Втім, що стоїть за такою оцінкою?

Замість м’яса – низькосортна ковбаса

Нещодавно Моніторинговий центр голови облдержадміністрації Кузьменка здійснив перевірку навчальних закладів Кіровоградщини, аби з’ясувати, як харчуються діти у дошкільних і навчальних закладах. Результати ревізії, м’яко кажучи, вражають.

У двох районах – Бобринецькому й Олександрійському, а також у самому обласному центрі, дітей годували протермінованими харчами. Ще ряд територій допускали порушення у зберіганні харчів, товарного сусідства, приймали продукти без належних документів, а у Гайворонському районі взагалі замість натурального м’яса школярам накривали на стіл низькосортну ковбасу!

Ще чимало проблем перевірка встановила на самих харчоблоках. В окремих районах не вистачає холодильників, десь – узагалі немає технологічного обладнання, а подекуди воно несправне. Дітей годують із надщербленого посуду…

Наприклад, у Бобринецькому районі та й самому місті у п’яти школах їдальні потребують поточних ремонтів. Аналогічна ситуація у навчальних закладах Компаніївського району та Новоукраїнки.

У Кіровоградському районі санітарно-гігієнічний стан приміщень харчо- блоків узагалі оцінили як незадовільний.

Є питання і до самих працівників їдалень. В Олександрійському, Онуфріївському районах, Олександрії та Світловодську останні невчасно проходили медичні огляди. А в знову ж таки Кіровоградському районі – медичні книжки й зовсім відсутні!

І це ще не повний перелік виявлених проблем!

Якісне харчування дітей – запорука здорового покоління

Фахівці недарма наголошують, що належне харчування дітей – це фундамент здорового покоління. Нині серед усіх дитячих захворювань – саме патологія шлунково-кишкового тракту займає в Україні третє місце!

– На сьогоднішній день питання харчування дітей – надзвичайно актуальне, – зауважує обласний дитячий гастроентеролог Надія Котарєва. – Якщо ми говоримо про правильне харчування, то перш за все мова має йти про режим. Ми рекомендуємо батькам щонайменше чотири-п’ять разів на день забезпечити дитину здоровою їжею. Це продукти, які містять правильний баланс мікроелементів, жирів, білків, вуглеводів. Якщо розділити добову норму на кілька пропорцій, то 50% мають становити овочі та фрукти, по 25% – білки та вуглеводи. А тому на дитячих садках, школах, де дитина проводить більшу частину дня, лежить велика відповідальність. Харчування у навчальних закладах має бути збалансованим. В ідеалі, діти мають їсти м’ясо, овочі та фрукти. Також у їхньому раціоні повинні обов’язково бути кисломолочні продукти.

Медик пояснює, саме у шкільні роки в підростаючому організмі закладається основа подальшого функціонування органів і систем.

– У перші сім-всім років життя людини відбувається формування і стабілізація шлунково-кишкового тракту. Тому дуже важливим є той факт, чим у цей період харчується дитина, – підкреслює Надія Котарєва. – Відбувається формування нервової системи, опорно-рухового апарату, м’язового каркасу, відтак білкова їжа сприяє правильному розподілу… Тож харчування має бути збалансованим.

Обласний дитячий гастроентеролог наголошує: щодня дитина має їсти мінімум сто грамів м’яса!

Закордонні фахівці дослідили, що від правильного харчування дитини також залежить коефіцієнт розумового розвитку. До так званих «розумних» продуктів належать і теж м’ясо, риба, молоко, йогурти, сир, цільнозернові злаки та броколі. Якщо головний мозок не насичений йодом, магнієм і цинком, дитина відстає не лише у розумовому розвитку, а й не може належним чином засвоювати матеріал, особливо це позначається на вивченні іноземних мов.

– Тому злаки – вівсянка, гречка, а також помідори, мають бути у раціоні дитини, – підсумувала Надія Котарєва.

Незалежний контроль триватиме постійно

Запровадивши Моніторинговий центр, голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко попереджав, що основна його функція – незалежний контроль усіх сфер і можливість наблизити владу до громадськості. Та насамперед – питань, які стосуються здоров’я і розвитку дітей.

– Це моніторинг якості харчування у школах і дитсадках, це вдосконалення матеріальної бази для розвитку дитячої фізкультури і спорту, це повне завершення усіх робіт у дитячій обласній лікарні і початок ремонтів дитячих відділень районних лікарень, – зауважував очільник області. – Але лікування дітей – це вже остання стадія нашої ініціативи. Дуже добре, коли є гарні умови для надання медичної допомоги дітям. Однак, краще робити профілактичні дії, щоб справа не доходила до лікарень. Важливим пріоритетом є створення умов, в яких діти могли б вести здоровий спосіб життя. Саме одним із таких напрямків є забезпечення якісного харчування.

А поки школи готуватимуться до нового навчального року, їхнім керівникам, керівникам управлінь і відділів освіти на місцях, а також головам районів, уже поставили ряд завдань, як виправити виявлені Моніторинговим центром проблеми. Роботи передбачається, вочевидь, чимало, але коли на кону стоїть дитяче здоров’я та й майбутнє цілого покоління загалом, то жодних приводів не зробити цього й бути не може.

Ірина Іванова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: