Приютівська територіальна громада: почалось обговорення, вибори – під Новий Рік

02.06.2017 00:00:003 переглядаАвтор: admin
/articles/10677-priyutivska-teritorialna-gromada-pochalos-obgovorennya-vibori-pid-novijj-rik

Приютівська об’єднана громада з часу проголошення намірів про її створення почала отримувати реальні обриси. 18 травня Приютівська селищна рада ухвалює рішення про ініціювання створення добровільного об’єднання 22 сільських громад району та 1 селищної у Приютівську селищну об’єднану громаду. Центром нової громади пропонують обрати Приютівку. За час, що минув з ухвалення депутатами рішення, вже пролунали коментарі міської влади. Олександрійський мер почав навіть говорити на сесії, що наразі нова громада, на його думку, неправильно сформована, при цьому навіть почав використовувати образливі висловлювання на адресу представників обласної держадміністрації, які, зрештою, прямого відношення до цього всього об’єднавчого руху громади не мають. Мотивація таких дій мало піддається логіці, але можна зробити припущення, що Степан Цапюк, імовірно, перебуває взагалі у якомусь іншому вимірі, бо зазначив, що у перспективній громаді має бути значно більше населених пунктів, ніж зараз пропонується для об’єднання. Тобто мер, як це досить часто буває, не встигає за новаціями у законодавстві та за новими рішеннями громад. Тому може він і споглядає старий варіант, в якому дійсно без Олександрії неможливо створити нову громаду. Але цього разу міського голову, власне, ніхто і не турбує, адже шлях створення нової об’єднаної громади вже почався і він може мати логічне завершення у вигляді виборів наприкінці 2017 року. Як дізнались журналісти видання, це рішення селищної громади виникло як бажання створити міцне об’єднання, яке матиме економічну перспективу.

Точку зору на імовірність створення нової громади ми дізнались у Приютівської селищної голови Вікторії Лисенко.

«Рішення виникло на фоні того, що півроку тому Олександрія була категорично проти об’єднання з селами, а 5 травня прозвучала заява про те, що тепер все змінилось навпаки. Людей хвилює те, як зміниться фінансовий стан навколишніх сіл і селищ. Хвилює людей і те, що кошти, які акумулюються зараз на місцях, будуть тепер невідомо ким і як управлятись. Сьогодні ми за ці гроші з бюджету ремонтуємо дороги, утримуємо два заклади освіти, дитсадок, лікарню. Є небезпека того, що ця соціальна інфраструктура може бути втрачена, адже гроші будуть акумулюватись в місті. Тому депутати селищної ради звернулися з клопотанням про те, щоб ініціювати створення громади на території Приютівської громади і ініціювали громадське обговорення цього питання. Обговорення у нас вже починається.

Чому саме Приютівка може бути центром громади? Тому що, в першу чергу – це як маленьке промислове містечко. У нас є цукровий завод, кар’єр, підприємства «Украгроком», тому бюджет селищний достатній для нас. Також у нас є залізнична станція, автомобільні шляхи для комунікації, забезпечення транспортними зв’язками. У нас досить зручне географічне розташування. В селищі є розвинена соціальна інфраструктура: дві школи у гарному стані, дитячий садочок, лікарня, музична школа, аграрний ліцей. Я думаю, що це достатня база, щоб на базі цього в Приютівці створити об’єднану громаду.

Ми нещодавно спілкувались з сусідніми об’єднаними громадами, зустрічались, досліджували як працюють ці громади і бачимо економічну ефективність такого об’єднання. Треба сказати, що наші попередні розрахунки показують, що не всі населені пункти нової громади матимуть достатні доходи, але, наприклад, в Головківці, Приютівці, Косівці доходи зростуть за рахунок більшого відсотку відрахувань податків після створення ОТГ. За рахунок спільного бюджету ми зможемо вирівняти ті бюджетні прогалини, де коштів не вистачає.

На мою думку, вибори у новій громаді можуть бути в кінці року. В Соколівській об’єднаній громаді під Кропивницьким вибори відбулись перед Новим Роком. У нас теж за термінами можлива така ситуація. Перше завдання, яке має вирішувати об’єднана громада – це ремонт доріг, без яких нам складно буде налагодити якісне медичне обслуговування, налагодити тісні взаємозв’язки у освіті, культурі, економіці».

Про імовірність створення нової громади та те, яку вона матиме перспективу, ми поспілкувалися із заступником голови Кіровоградської обласної держадміністрації Андрієм Коломійцевим.

«Законодавство, яке дає право об’єднання територіальних громад, діє вже з 2015 року. На жаль, в Кіровоградській області таких ініціатив було дуже мало. Через те, що ми не створюємо об’єднані територіальні громади, ми втрачаємо великі кошти, які сьогодні держава дає саме на об’єднані територіальні громади. Перспективний план, який сьогодні затверджений обласною радою, розраховано за нормативами, які запропоновано Кабінетом Міністрів і законодавством. Я впевнений, що врешті решт ми прийдемо до того, що буде створена велика об’єднана територіальна громада, з центром в місті Олександрії. Але ми, на жаль, сьогодні бачимо, яку влада міста Олександрії займає позицію щодо об’єднання територіальних громад. Ще не минуло і півроку, як були проведені в місті громадські слухання, де прийнято рішення, яке потім підтвердила більшість у міській раді, що місто не хоче об’єднуватись з навколишніми селами. Жителі району також знають про такі рішення. Люди в районі говорять, що вони не мають бажання сьогодні об’єднуватись із містом, де влада не може визначитись як їй діяти: вчора категорично проти об’єднання, а сьогодні – за. Я розумію ситуацію так, що ідея створити окрему територіальну громаду виникла саме у пошуку оптимального економічного рішення, пошуку стабільності і впевненості. У майбутньому, так, буде одна велика територіальна громада із містом та населеними пунктами району. Те, що сьогодні місто, Пантаївка та Олександрійське (колишнє Димитрове) складатимуть окрему громаду у старих кордонах – це може і далі так відбуватись. Вони мають право бути окремими громадами до того часу, як влада і люди все ж таки вирішать, що і їм варто йти у великий об’єднавчий процес. Сьогодні у нас законодавство встановлює добровільне об’єднання громад. Якщо міська громада чи об’єднана селищна матиме бажання долучитись, то це і буде створення спроможної, великої територіальної Олександрійської громади.

Яким може бути стимул для тих, хто сьогодні має сумніви: об’єднуватись чи ні? Відповідь, на мою думку, тільки одна: об’єднання відбудеться тоді, коли люди зрозуміють, яку користь всі отримають від цього об’єднання. Що будуть кращими дороги, кращими послуги у медицині, освіті, культурі, коли запрацює економіка, з’являться додаткові робочі місця, збільшаться доходи людей, будуть нові можливості для інвестицій і розвитку. Якщо такі нові горизонти, такі можливості з’являться у людей, що житимуть у об’єднаній громаді, то вона буде привабливим прикладом для інших. Всі будуть намагатись самі долучитись до неї, стати жителем такої успішної громади.

Я впевнений, що це логічно, коли навколо міста Олександрії незабаром об’єднається багато сіл. І сьогодні, фактично, місто Олександрія є центром Олександрійського району. Тут є інфраструктура, тут є ринок, на який їдуть люди із своїми продуктами, сюди стікаються всі навколишні автомобільні шляхи, є розвинуте залізничне сполучення, багато інших інфраструктурних об’єктів. Але в чому головна проблема? Я думаю, що все ж питання у тому, що жителі села бачать економічний стан міста і не поспішають поєднуватись із тими, хто не має успішної економічної моделі. Місто дотаційне, грошей на все не вистачає, нестача коштів складає сьогодні, за оцінкою мерії, 40 мільйонів. Але на користь об’єднання говорить те, що держава через державний бюджет сприяє розвитку новоутворених громад, допомагає вирішувати чимало проблем. На прикладі Соколівки (нова ОТГ біля міста Кропивницький), можемо сказати, що громада з населенням трохи більше 6 тисяч розраховує на отримання 4 мільйонів гривень на розвиток інфраструктури. Якщо буде створена Приютівська об’єднана громада із населенням 10-15 тисяч, то ми можемо розраховувати на допомогу від держави у розмірі 8 мільйонів гривень. Я вважаю, що час спільного об’єднавчого рішення буде. Але на це потрібен позитивний приклад, економічні рішення, модель, яка запрацює на практиці і доведе те, що це кращий спосіб господарювання».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022223 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: