Ярослав Мацак. Депутат, який хоче закласти сад та завжди відкритий для звернень олександрійців

25.05.2017 00:00:008 переглядівАвтор: admin
/articles/10674-yaroslav-macak-deputat-yakijj-khoche-zaklasti-sad-ta-zavzhdi-vidkritijj-dlya-zvernen-oleksandrijjciv

Кіровоградщина завжди славилася родючими чорноземами та добрими урожаями, адже сонце та достатня кількість вологи допомагають нашим агрономам вирощувати рослини не лише для українців, але і на експорт. Звісно, Олександрійщина не є виключенням. І одним з таких фахівців аграрного сектору є керівник підприємства ТОВ «Український агропродукт» Ярослав Мацак.

Господарство займається в основному вирощуванням зернових технічних культур. Частина земель знаходиться в Олександрійському, а частина – в Світловодському районах. Вже майже десять років «Український агропродукт» обробляє близько 500 гектарів землі. Підприємство має розвинену мережу елеваторного господарства. Використовуються елеватори групи УкрАгроКом, Нібулон, Каргіл (це масштабна міжнародна фірма з філією в Користівці).

Поки що Ярослав Мацак займається рослинництвом – вирощуванням кукурудзи, соняшника, трохи пшениці й ячменю. Але є бажання закладати сад та розвиватись у напрямку тваринництва, зокрема почати працювати по отриманню молока від великої рогатої худоби.

«Поки ми тільки плануємо закладати сад, я набираюсь особистого досвіду. За останній час був на кількох конференціях в Запоріжжі, скоро поїду в Закарпаття. Засновувати сад плануємо в наступному році. Поки що зупинилися на вирощуванні яблук, але конкретні сорти ще не підібрали. Яблука є найбільш придатними для тривалого зберігання і найбільш популярним товаром на нашому ринку. Крім цього, наше підприємство має овочесховище, але воно потребує модернізації. Саме його можна буде обладнати під фруктосховище і там зберігати фрукти», – розповідає Ярослав Мацак.

За підрахунками Ярослава Мацака, в масштабах району сад дасть приріст валового внутрішнього продукту, бо з одного гектара саду можна зібрати близько 80 тонн яблук. Щодо тваринництва, то це більш віддалена перспектива, яка зможе стати реальністю через декілька років.

Зараз активно працюють над рослинницьким сектором. «Основною культурою, якою зараз потрібно зайнятися, є кукурудза, адже вона найвимогливіша до посівів. Є 7-10 днів, за які потрібно засіяти поле, так як через передчасний посів вона може не зійти або вимерзнути. Якщо ж сіяти пізніше – кукурудза може не встигнути віддати вологу, що тягне за собою великі витрати на сушку та загалом зниження урожайності. Один день прострочення посівної для кукурудзи може давати мінус один центнер для урожаю», – зазначив керівник підприємства.

Не дивлячись на сезонну зайнятість, Ярослав Мацак знаходить час і для роботи з населенням, для якого і працює виробництво. Він є депутатом Олександрійської міської ради і активно переймається питаннями власного округу. А про проблеми його жителів депутат знає з перших вуст, адже сам проживає в районі річки Березівки.

«Перше питання, яке мені задали, коли я пришов в партію «БПП «Солідарність»: «Чому я вирішив стати депутатом міської ради?» Відповісти на це питання можна було дуже просто – я хочу зробити наше місто кращим, і я маю для цього можливості та досвід. Коли я тільки прийняв для себе рішення балотуватися в депутати, в мене була можливість обирати серед кількох партій, які тоді були найбільшими та найсильнішими. Але ретельно подумавши, вирішив стати частиною потужної команди порядних людей. Коли ж стало питання про округ – єдиною моєю умовою було балотування по округу №2, адже я там живу і знаю всі його проблеми і недоліки, а люди знають мене. Це була головна умова», – згадує депутат.

Проте, після обрання до депутатського корпусу, Ярославу Мацаку довелося зустрітися з чималою кількістю проблем. Адже не все можна вирішити власними силами, а співпраця з міською виконавчою владою є питанням дуже неоднозначним. Одним із таких «каменів спотикання» став пішохідний міст від школи №3. На ньому не було перил, настил провалювався, а інколи пішоходи навіть падали в річку.

«З перших днів роботи в міськраді я звернувся з цим питанням, але воно було повністю проігнороване. На щастя, нам дуже допоміг однопартієць Михайло Сулятицький, округ якого знаходиться по сусідству. Він виділив робітників, матеріали, метал і до Великодня міст було капітально відремонтовано», – розповідає Мацак.

Ще одним важливим пунктом ще й досі є дороги. За виключенням кількох багатоквартирних будинків, округ займає приватний сектор. Всього округ охоплює близько 10 відсотків площі всього міста і має велику протяжність доріг. Лише дві вулиці мають хоч якесь покриття – частково асфальт, а частково бруківку. Вся інша частина доріг без будь-якого покриття, місцями перекопана. За словами депутата, стан доріг жахливий, особливо восени і взимку через дощі та негоду. Є такі віддалені місця, куди не може проїхати ні таксі, ні швидка. Після марних неодноразових спроб вмовити міську владу покласти асфальт хоча б на основних дорогах, довелося звернутися до ТОВ «УкрАгроКом», які надали грейдер для вирівнювання дороги. Не дивлячись на те, що допомогти з асфальтуванням обіцяв як сам мер Степан Цапюк, так і його тодішній заступник Геннадій Лоцман та теперішній Сергій Гриценко, ситуація так і не зрушила з мертвої точки.

Не дивлячись на це, Ярослав Мацак не збирається зупинятися на досягнутому. Оскільки депутат тримає прямий контакт з населенням свого округу, люди завжди знають, куди можна звернутися в разі потреби. Лише за останній рік депутатської роботи ним було виділено робітників для прибирання території округу, в серпні ж за зверненнями жителів було придбано канцтовари для школярів, нещодавно організовано свято Масляної та зроблено багато іншого. «Я підтримую зв’язок з жителями. Мій телефон завжди відкритий для звернень виборців, я завжди спілкуюсь з людьми на окрузі і намагаюсь допомагати без зайвих слів і піару», – говорить Я.Мацак.

Олександра Вінокурова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: