Сергій Кузьменко: «Кіровоградщина відчутно піднялась»

25.05.2017 00:00:001 переглядАвтор: admin
/articles/10673-sergijj-kuzmenko-kirovogradshhina-vidchutno-pidnyalas

За минулий рік Кіровоградщина піднялася з 11 на 6 місце в Україні за показниками соціально-економічного розвитку, зайняла 3 місце за обсягом капітальних інвестицій, вперше за 5 років капітально відремонтувала значні ділянки важливих доріг, а зарплата у сільському господарстві області зросла у порівнянні з 2015-м більш ніж у півтора рази. Про те, що ще зроблено, на яких напрямках «недотягуємо» і що буде далі, очільник регіону Сергій Кузьменко минулого тижня звітував перед депутатами обласної ради, як це передбачено законодавством.

Одразу – про, мабуть, найважливіше для кожного, зарплати та доходи. У 2016-му, згідно статистичним даним, середня зарплатня мешканців Кіровоградської області зросла більш ніж на 21% і склала 3974 гривні на місяць. Було ліквідовано суттєвий розрив між рівнем оплати праці в цілому по регіону і у сільському господарстві зокрема – середня зарплата у галузі, яка є однією з провідних для місцевої економіки, зросла за минулий рік з 2480 до 3922 грн. Як зазначив Кузьменко, хоча ця динаміка і є позитивною, темпи зростання поки є недостатніми, і їхнє «підтягування» до загальноукраїнських залишаться одним з найважливіших завдань для всієї області.

До спільної казни її мешканців – обласного бюджету, у 2016 році вдалося спрямувати на мільярд з «хвостиком» більше, ніж у попередньому, загальна сума надходжень до державного і місцевих бюджетів Кіровоградщини склала 7,4 мільярда. Більше заробляли майже всі території регіону, в першу чергу завдяки децентралізації, що вже третій рік впроваджується в Україні. Найнижчим рівень доходів місцевих бюджетів у розрахунку на одного мешканця залишається, на жаль, у містах обласного значення, Світловодську та Олександрії, де цей показник майже вдвічі менше середнього по області – констатував голова ОДА.

Після суттєвого спаду у 2014-2015 рр., минулого року суттєво пожвавилось місцеве бізнес-середовище – у 2016-му підприємства Кіровоградщини вкладали власні кошти у будівництво та розвиток. Обсяг капітальних інвестицій склав понад 6,2 мільярда – майже наполовину більше, ніж у попередньому році. За цим показником ми – треті в Україні. В області збудовано 9 елеваторів, відкрито ливарний завод і три переробних підприємства, запущено потужну сонячну електростанцію. Вдесятеро більше, ніж у 2015-му – 10 мільйонів доларів США, у регіон вкладено грошей іноземних компаній.

Зростання власних доходів регіону дозволило у півтора рази – до 2,7 мільярда, збільшити фінансування соціальних програм. Майже вдвічі було збільшене фінансування на оновлення та розвиток закладів соціально-культурної сфери, об’єктів ЖКГ. На ремонт доріг з різних джерел було залучено вчетверо більше, ніж у позаминулому році – більш ніж півмільярда гривень. Капітально відремонтовані майже 35 кілометрів міжнародної траси Знам’янка-Луганськ-Ізварине, 10 км дороги від Новоархангельська до межі нашої області. Очільник області підкреслив: минулого року так і не розпочалося фінансування по низці програм, внаслідок чого були відкладені будівельні роботи на об’їзній дорозі у Знам’янці та у Новомиргородському напрямку. Надолужити планують у поточному році: як доповів Кузьменко, за дороги знову взялися вже з квітня.

Окрім ремонту та будівництва доріг, минулого року в області чималі кошти вкладалися в охорону здоров’я: капітальні видатки на медицину склали більше 150 мільйонів гривень. Це реконструкція та переобладнання дитячої обласної лікарні, станції переливання крові, модернізація корпусів та відділень «дорослої» обласної лікарні, відкриття сучасної операційної в обласному кардіодиспансері. В обласному центрі розпочав свою роботу філіал Донецького медичного університету. Голова ОДА підкреслив, зокрема, що розбудовуючи навчальний заклад, адміністрація має не меті перш за все забезпечити медичними кадрами Кіровоградщину, яка сьогодні відчуває їхню суттєву нестачу.

Капітально відремонтований у 2016-му був і обласний госпіталь для ветеранів війни, у якому сьогодні щодня отримує допомогу чимало учасників АТО. Крім того, з обласного та місцевих бюджетів минулого року майже 6 мільйонів спрямовано на допомогу військовим частинам, розташованим на Кіровоградщині. Ще стільки ж спрямовано на вирішення соціально-побутових проблем військовослужбовців, а також на підтримку учасників АТО та їхніх родин у рамках комплексної обласної програми.

Освіта та культура також не залишились «ображеними» – у 2016 році область закупила 28 нових шкільних автобусів, 732 комп’ютери для 60 місцевих навчальних закладів, школи Кіровоградщини отримали мультимедійні комплекси, меблі, спортивний інвентар, обладнання для їдалень. Загалом у матеріально-технічну базу обласної освіти вкладено більше 112 мільйонів гривень.

Говорячи про подальші плани, Сергій Кузьменко зазначив, що у поточному році планується придбання медичного обладнання для дитячої обласної лікарні ще на понад 20 мільйонів. Також у рамках ініційованого головою ОДА проекту «Здоров’я наших дітей» буде здійснюватися моніторинг якості харчування дітей у школах та матеріальної бази для занять фізкультурою і спортом, вже розпочато ремонти дитячих відділень районних лікарень.

Окрім вже названих – подальшого підвищення заробітних плат, будівництва доріг та іншого, очільник Кіровоградщини назвав ще декілька важливих моментів у полі уваги адміністрації. Це, зокрема, очікуване впровадження у державі пенсійної та земельної реформи. Якщо перша має поліпшити забезпечення літніх мешканців області, то друга – дати селянам можливість вільно розпоряджуватись своєю власністю, а фермерам – спокійно займатися своєю справою.

– Приємно наголосити, що Кіровоградщина, згідно усіх загальнонаціональних показників та рейтингів розвитку, відчутно піднялась. Область отримала схвальні відгуки як від незалежних громадських організацій, так і від виконавчих державних інституцій… Сподіваюсь, що спільно з обласною радою ми зможемо завершити розпочаті процеси реформування і закріпити ту позитивну динаміку розвитку області, яка намітилась у 2016 році, – зокрема сказав Кузьменко, підсумовуючи свій звіт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: