Піццерія, таксисти, перший заступник і непритомна влада

27.04.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10666-picceriya-taksisti-pershijj-zastupnik-i-nepritomna-vlada

21 квітня, в Олександрії відбувся захід, який міська влада офіційно назвала «громадські слухання». На цьому зібранні мало розглядатись питання «Про тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення та з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньо будинкових систем) обласного комунального виробничого підприємства «Дніпро-Кіровоград». Спитаєте до чого тут перший заступник, піццерія, таксисти та мерія? Між ними є певний зв’язок, але про це трохи далі.

Облрада і вода

Серйозна критика, яка лунала щодо тарифів на воду, їх стрімкого зростання лунала раніше у місцевій та обласній пресі. Журналісти, після того як з’явилось таке бажання водоканалівців, вирішили дослідити джерела нової хвилі зростання тарифів і не на всі питання змогли знайти відповіді. Так само не на всі питання є відповіді і у депутатів обласної ради, які створили спеціальну робочу групу по вивченню питання щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів комунальників, яка вже провела перше засідання під головуванням очільника робочої групи Юрія Гугленка. Генеральний директор ОКВП «Дніпро – Кіровоград» Роман Ілик поінформував членів робочої групи про те, що на зміну тарифів вплинули в першу чергу зменшення обсягів реалізації (тобто продажу води) і зростання оплати праці. Зросли, за підрахунками комунальників, витрати на амортизаційні відрахування, на оплату електричної енергії.

Зросли також витрати на придбання реагентів на проведення ремонтів, паливно-мастильних матеріалів. За словами гендиректора, більше треба платити за матеріали та послуги через інфляцію.

Але, на думку членів робочої групи, інформації генерального директора не достатньо і потрібне глибше вивчення економічної складової тарифу. Крім того, варто провести громадські слухання з цього питання. Нове засідання планується зібрати 26 квітня.

Післяобід робочого дня…

Міська влада не дочекалась проведення обласних громадських слухань і вирішила провести свої. Причому оголошення про їх проведення пролунало надто терміново, а головне, провести їх мер вирішив у дуже зручний для активних, працюючих олександрійців час – 21 квітня о 15.30. Рішення, яке було запропоноване мером і підтримано 461 голосом людей, які виявились вільними у робочий час, є дуже цікавим. Але до нього пізніше, бо щоб зрозуміти чому було ухвалено саме це рішення, треба знати, що вільні від роботи люди були досить пристойно одягнені і не були схожі на безробітних. Хоча, імовірно за вказівкою мера, а може і за наказом директорів та начальників підпорядкованих мерії підприємств та установ, виявились тимчасово (диво і годі!) не потрібні на робочому місці. Їх можна було раніше побачити і в стінах мерії, і у школах, і закладах культури, і на комунальних підприємствах. Звісно, все це були свідомі громадяни, які розуміються на тонкощах тарифоутворення великого, комплексного комунального підприємства.

Але не виключено, що це була типова пропагандистська маніпуляція місцевої влади із серії «громадських слухань», які скликаються за вказівкою мера. І, знову – диво! Замість чергових мантр-замовлянь про необхідність діяти відповідно до економічних умов, ухиляючись від болючих ударів нових цін та тарифів, як це у питанні щодо ціни на квитки у автобусах, управління економіки міської ради «винайшло резерви, що можуть бути використані, аби залишити вартість послуг для населення на попередньому рівні». І перший заступник мера Л.Давиденко підтримує таке рішення!

Піццерія, таксисти і перший заступник

Але тепер ближче до питання, яке запропонував проголосувати на псевдо слуханнях особисто мер. Крім проблеми тарифів та ідеї від’єднання міського водоканалу від обласного, Степан Цапюк запропонував… проголосувати на цих, так би мовити «слуханнях», за «звільнення» з займаної посади профільного заступника голови Кіровоградської ОДА С.Коваленка.

У тарифному питанні міська влада чомусь «переключилась» на депутата міської ради минулого скликання, а нині – першого заступника губернатора. Це було третім і найбільш виразним «дивом». Бо навряд чи мер, як юрист за освітою, як і Л.Давиденко, як депутат обласної ради, не знали, що обласна адміністрація ніяким чином не управляє обласним комунальним підприємством і визначати «винним» у поганій роботі комунального водоканалу керівника, який не управляє підприємством, принаймні смішно з юридичної точки зору. Бо не складно дізнатись і навіть логічно зрозуміти, що тільки обласна рада має вплив, як власник, на комунальний водоканал. Це взагалі було схоже на спробу притягнути до відповідальності директора піццерії за погану роботу таксистів. Але хіба це має значення? Влада продемонструвала повну відсутність свідомості під час пропонування таких рішень, але спроможність навіть у несвідомому стані щось наговорити і навигадувати, що вже стає схожим на звичку.

Страшні дива псевдослухань

Щоб зрозуміти, що це лише чергова маніпуляція, варто повернутися до трьох «див».

Тепер стає зрозумілим, чому вони стались: вирішувались політичні, а не економічні проблеми – треба було вигадати якісь «страшні» речі про С.Коваленка і обласну владу, хоча б і дурість, а треба. Бо відокремлення водоканалу від обласного підпорядкування нічого не дає. Раніше таке об’єднане підприємство вже діяло і спроба роздробити водоканал на окремі структури не призвела до чогось втішного. А тепер – це взагалі звичайна риторика – економічних розрахунків «щасливого розлучення» із обласним підприємством ніхто не надав.

Тож перше «диво» тепер стає цілком зрозумілим: проведення слухань у робочий час було потрібне для того, щоб могли прийти тільки ті люди, які змушені будуть голосувати за вказівкою міської влади.

У цьому контексті зрозумілим є тепер і друге «диво» – чиновники вперше «побачили резерви» в комуналці! І це тоді, коли вони ніяк не знаходились у інших тарифних питаннях! Складається враження, що, імовірно, хтось системно бреше або «резерви» якісь дивакуваті і не певні. Або це не економічний аналіз, а та сама типова політична доцільність – розхитати роботу комунального водоканалу та перебрати у свої руки чималеньке підприємство із чималим оборотом коштів.

Третє «диво» власне дивом і не було, бо це і була мета «слухань» – отримати політичний мотив для спроб морально тиснути на першого заступника губернатора. І, власне, у цьому найбільша прикрість, бо замість того, щоб реально розібратись у економічних розрахунках влади, міські можновладці просто використали тему тарифів для зведення політичних рахунків і навіть не спромоглися надати виважену пропозицію, яку могли б розглянути «нагорі». Схоже, що ніяких резервів ніхто і ніде не шукав. Бо навіть тексту рішення так званих «громадських слухань» ніхто не опублікував.

Загравання – є. Політика – є. Чи буде вирішення проблеми?

Коли журналісти видання звернулись до спеціалістів з економіки із наданням їм навіть тієї обмеженої інформації, яка опублікована для ознайомлення обласним водоканалом, у експертів виникло чимало суто логічних питань. З точки зору арифметики, як засвідчили фахівці, до розрахунку питань немає. Але є чимало логічних питань економічного планування.

Один простий приклад – за розрахунками водоканалу практично однакові кошти заплановано на обслуговування лічильників на воду та водовідведення. Проте чи є така велика кількість каналізаційних лічильників? Якраз ці та інші практичні питання ніхто не ставив. Тому весь «пшик» у вигляді полум’яних промов мера та його першої заступниці є всього-на-всього політичними «розборками», які ні на що не впливатимуть. І саме тому обласний водоканал може спокійно і далі просувати свою ідею про нову вартість води, бо мерія йому тільки підіграла, помахала маленьким кулачком, а не використала свої ресурси для захисту інтересів громадян. Хоча це теж не новина і вже стало звичною практикою міських можновладців. Тож новому тарифу олександрійці можуть завдячувати через «плідну» політичну діяльність мерії.

Але є ще надія на обласну раду, яка може і справді спробує зрозуміти проблеми водоканалу і вирахувати формулу комунальної справедливості.

Віктор Голобородько

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: