Олександрійські журналісти оцінюють стан свободи слова в Олександрії як кризовий

24.03.2017 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10657-oleksandrijjski-zhurnalisti-ocinyuyut-stan-svobodi-slova-v-oleksandriyi-yak-krizovijj

На загальних зборах Олександрійської територіальної організації Національної спілки журналістів України ухвалено два звернення. Журналісти міста стурбовані станом справ із свободою слова та закликають звернути увагу на виклики, які нині постали перед журналістами, які є представниками активної частини громадянського суспільства.

Також журналісти вважають загрозливим стан справ у питанні взаємодії з «Укрпоштою», яка може ухвалити рішення про стрімке і одномоментне зростання ціни на послуги, що, в свою чергу, змусить багатьох громадян відмовлятись від передплати. Це боляче вдарить по економіці газет, які є важливою складовою інформаційного забезпечення громадян не тільки в місті, але й в області та країні.

Журналісти міста звертаються за підтримкою до обласної організації НСЖУ та керівництва Національної спілки журналістів. Друкуємо повний текст звернень.

Про кризовий стан свободи слова та захист прав творчих працівників ЗМІ в місті Олександрії

Олександрійська територіальна організація Національної організації спілки журналістів України з огляду на події, що відбулися з початку 2017 року, звертає увагу громадськості та правоохоронних органів, органів державної влади на системні порушення свободи слова, що мають місце в Олександрії.

Йдеться, передусім, про погрози журналістам, що висвітлюють критичну інформацію; спроби організувати економічний тиск на незалежні від влади ЗМІ; підпал приміщення місцевої телекомпанії; ігнорування рішення суду щодо скасування визнаної судом незаконної системи акредитації журналістів при Олександрійській міській раді. Події, що відбулися останнім часом та які продовжуються в місті, мають охолоджуючий ефект для викривачів, роботи журналістів у всіх напрямках:

• Зокрема, з 28 лютого на 1 березня у м. Олександрії невідомі підпалили приміщення місцевої телерадіокомпанії “Контакт-ЛТД”. Однією з головних версій керівництво “Контакт-ЛТД” вважає спробу натиснути на журналістів телеканалу, що неодноразово висвітлювали резонансні події місцевого та обласного значення. Не виключають медійники й можливості вчинення протиправних дій зі сторони конкурентів. За фактом підпалу правоохоронцями внесено відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань. Справу кваліфіковано за частиною 2 статті 194 – знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах вчинене, шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки;

• Олександрійський міський голова погрожував члену Національної спілки журналістів України Людмилі Макей за публікацію повідомлення, що містило інформацію Кіровоградської обласної прокуратури, про що вона публічно повідомила на своїй сторінці у Фейсбук, а також підтвердила у телефонній та особистій розмові;

• Вступила в законну силу ще на початку 2016 року постанова Дніпропетровського апеляційного суду, яким скасовано практично всі резонансні пункти Положення про акредитацію журналістів при Олександрійській міській раді. Судом постанова надіслана 25.01.2016, проте, згадане рішення є чинним, і на офіційний запит до міської ради було повідомлено – рішення не скасовується. Про проведення офіційних заходів та прес-конференцій, де можна поставити питання міському голові чи членам виконавчого комітету, журналістам повідомляють вибірково, що обмежує їхні професійні права.

Звертаємось до Кіровоградської обласної організації Національної спілки журналістів України, голови Національної спілки журналістів України з пропозицією розглянути згадане питання і ініціювати відкрите Звернення до правоохоронних органів та органів державної влади щодо реагування на перелічені факти з метою:

• постійного інформування громадськості про стан розслідування злочинів проти журналістів та пошуки відповідних замовників і виконавців цих дій;

• скасування оскарженого судовою Постановою рішення міської ради від 30.11.2012 року – «Про затвердження Положення про акредитацію журналістів при Олександрійській міській раді»;

• запровадження в Олександрії управлінням інформатизації та інформаційно-аналітичної політики міської ради практики публічного інформування журналістів міста про заходи міської влади шляхом оприлюднення оперативної інформації на офіційному сайті міської ради;

• ініціювання звернення щодо питання системності порушень прав журналістів в місті Олександрії до відповідного комітету Верховної Ради України із залученням документів, свідчень та наданням доказів.

Вважаємо, що реагування на прояви тиску на журналістів стимулюватимуть забезпечення вільного і демократичного розвитку місцевої громади!

Текст Звернення підтримано на загальних зборах Олександрійської територіальної організації НСЖУ 16.03.2017 року, доповнено та уточнено на засіданні бюро 20.03.2017 року

Про стан передплати та взаємодію з ПАТ «Укрпошта»

Олександрійська територіальна організація Національної спілки журналістів України підтримує офіційну позицію НСЖУ стосовно недопущення встановлення  фактично вбивчого для друкованих видань тарифу на поштові послуги  і звертається до адміністрації Публічного акціонерного товариства «Укрпошта» з пропозицією пошуку компромісного рішення, спрямованого на встановлення економічно обґрунтованих і зважених тарифів на послуги доставки періодичної преси.

Ми розуміємо необхідність збереження рентабельності підприємства, однак різке зростання вартості передплати, яке пропонується незабаром затвердити, може призвести до значного спаду передплати та продажу друкованих видань у роздріб.

Пропонуємо підприємству віднайти способи здешевлення послуги, яка виконує важливу роль інформування громадян про суспільно важливі події. Друковані видання залишаються іноді єдиним джерелом достовірної та виваженої, перевіреної інформації для багатьох громадян міста і району. Придбання газет та іншої періодики сприяє також зверненням користувачів до відділень пошти, тому це теж стимулює розвиток підприємства.

Звертаємось до колег-журналістів Кіровоградської обласної організації НСЖУ підтримати звернення Олександрійської ТО НСЖУ та направити відповідні листи із висловленням позиції друкованих ЗМІ міста Олександрії та Олександрійського району обласній дирекції ПАТ «Укрпошта», адміністрації ПАТ «Укрпошта».

Пропонуємо приватним кур’єрським і поштовим службам та підприємствам спільно шукати шляхи взаємовигідної співпраці щодо організації альтернативних способів доставки передплатних видань та розпочати діалог з цього питання для формування спільної пропозиції щодо пошуку нових форм організації передплати.

Підтримано загальними зборами Олександрійської територіальної організації НСЖУ 16 березня 2017 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022242 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022332 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: