10 топ-подій 2016 року у суспільстві, культурі та спорті

06.01.2017 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/articles/10641-10-top-podijj-2016-roku-u-suspilstvi-kulturi-ta-sporti

Завжди корисно підвести підсумки року, щоб оцінити нові досягнення, згадати кращі події та замислитися над чим ще потрібно працювати. До вашої уваги 10 топ-подій, що сталися в Олександрії чи за участю олександрійців у 2016 році.

1. Безкоштовні тренінги з медіаграмотності

На початку 2016 року та протягом всього року в Олександрії проходили безкоштовні тренінги з медіаграмотності. Їх проводили чотири кваліфіковані тренери: Віктор Голобородько, Катерина Карпенко, Ірина Трофімова і Наталя Сторожко.

Проект «Програма медіаграмотності для громадян» здійснювався за підтримки Міністерства закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади (DFATD Canada), у партнерстві трьох організацій: Академії української преси, IREX та StopFake.

На тренінгах з медіаграмотності учасники отримали інструменти, за допомогою яких можна розрізняти правду від брехні у газетах, Інтернеті та по телевізору.

Тренінги з медіаграмотності проходили не у форматі лекції-монологу, а у форматі живого спілкування, обміну досвідом учасників та тренера. Присутні переглядали та обговорювали відео, виконували практичні завдання, грали в цікаві ігри по темі.

У тренінгах з медіаграмотності в Олександрії взяло участь кілька сотень людей, це і студенти, і люди середнього віку, і пенсіонери.

2. В Олександрії відкрилася галерея

17 січня відкрили першу в Олександрії галерею. Ідея створити галерею і творчу майстерню належить олександрійській художниці-модельєру Ірині Кваші.

У галереї раз на два тижні проводились нові виставки. Це були і колективні виставки, і персональні. У заходах брали участь не лише художники, а й рукодільники. Відкривали виставки талановиті олександрійці та митці з інших міст України.

Галерея стала культурним острівцем, куди можна було прийти у вільний час і безкоштовно долучитися до прекрасного. Також у галереї проводилися різноманітні майстер-класи. Творчі люди Олександрії збиралися у галереї для спілкування.

3. Олександрійське училище культури відсвяткувало 85-річчя

14 травня Олександрійське вище училище культури відсвяткувало 85-річчя. О дев’ятій годині ранку біля училища почали збиратися колишні випускники, нинішні студенти, викладачі і гості.

Випускники фотографувалися на згадку з своїми викладачами та однокурсниками. Для них влаштували екскурсію аудиторіями училища та показали експозицію у музеї.

Святкування 85-річчя творчого вищого навчального закладу Олександрії відбувалося урочисто. Колишні студенти училища у супроводі музичного оркестру вирушили від альмаматер до палацу культури «Світлопільський». Вони привертали до себе увагу пересічних олександрійців, ті їх вітали, фотографували та фіксували на камери мобільних телефонів незвичну демонстрацію на центральному проспекті. До речі, схожої традиції демонструвати єдність поколінь випускників, студентів, викладачів, адміністрації навчального закладу немає у жодного вишу чи школи Олександрії.

4. В Олександрії відбувся перший фестиваль гладіолусів

27 липня в палаці урочистих подій відкрився перший український фестиваль гладіолусів «Скіфська веселка». Виставку організувала, як підсумок першого року своєї діяльності, громадська організація «Гладіолуси без кордонів».

В Олександрії на виставці було представлено близько 250 сортів гладіолусів, деякі з них унікальні і були виведені українськими селекціонерами. Представити свої найгарніші гладіолуси до нас на фестиваль завітали гості з Кропивницького, Києвa, Дніпpa, Oдеси, Чеpкaс, Ізмaїлa, Бoбpинця та інших міст. За словами Ігоря Гречаного, вченого-агронома та заступника голови ГО «Гладіолуси без кордонів», на фестивалі були представлені унікальні гладіолуси, які вивели українські селекціонери і новим сортам давали назви просто на виставці.

Фестиваль гладіолусів «Скіфська веселка» тривав усього три дні, адже вік зірваних квітів не довгий. Хто не встиг подивитися фестиваль гладіолусів, матиме таку можливість наступного року, адже організатори планують зробити фестиваль гладіолусів в Олександрії традиційним.

5. Тренінги з енергоефективності для ОСББ

27 жовтня в приміщенні Олександрійської міської ради відбувся круглий стіл на тему «Можливості для енергоефективності в Олександрії».  Організувала цю зустріч  інформаційна кампанія «Сильніші разом». Серед спікерів були гості з-за меж нашої області. Це  представники Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, з Представництва Європейського Союзу, Офісу віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Також на захід були запрошені представники місцевої влади, керівники ОСББ та журналісти.

За круглим столом говорили про можливості кредитів на енергоефективні заходи для ОСББ та окремих жителів багатоповерхівок чи приватного сектору. Наголошували на тому, що в Україні вже діють кілька програм, націлених на фінансову допомогу для заходів з енергозбереження. Учасники круглого столу ставили запитання фахівцям та отримували на них ґрунтовні відповіді.

Ще один тренінг з подібної тематики відбувся 11 листопада в приміщенні управління агропромислового розвитку Олександрійської районної державної адміністрації.

На тренінг були запрошені представники з усіх ОСББ, на захід прийшли майже всі. Спікери тренінгу: Ігор Галочка – експерт проекту «Енергоефективність у житловому секторі України», Олександр Хорошаєв – менеджер зі збуту та технічних консультацій ТОВ «Хенкель Баутехнік (Україна)» та Антоніна Резніченко, начальник відділення АБ «Укргазбанк». На тренінгу для представників ОСББ говорили про способи утеплення будинку, з чого почати термомодернізацію та де на це взяти гроші.

Участь у цих двох тренінгах була безкоштовна.

6. ФК «Олександрія» в Лізі Європи

2016 рік був щедрим на спортивні події та досягнення. Ніхто «Олександрії» не прогнозував легкого життя в Лізі Європи, але мало хто очікував й такої безвольної поразки, яка в підсумку мала місце в протистоянні з «Хайдуком».

Всі шанси і перспективи були втраченими вже після домашнього для «Олександрії» поєдинку, який відбувся у протистоянні першим. Й можливо, по грі команда Володимира Шарана не заслуговувала 0:3, але відсутність досвіду, класу, а також, напевно, витримки зробила свою брудну справу. На перший в своїй історії єврокубковий виїзд олександрійці, відтак, відправились без особливого натхнення.

Та були у нашої команди і успіхи у 2016 році. Наприклад, кращий матч 01.10.2016. 10-й тур. «Дніпро» – «Олександрія» 1:4. Ще в першому таймі «Олександрія» оформила розгром «Дніпра», позбавивши матч напруги. Гостям вдавалося не лише результативно діяти біля чужих воріт, але й перекривати суперникові кисень у центрі поля та біля власних володінь. Лише наприкінці поєдинку, – коли перевага «Олександрії» була геть непристойною, – «Дніпро» зумів один гол відіграти, мінімально підсолодивши пігулку розпачу. Для «Олександрії» цей матч став четвертим і наразі останнім у сезоні з великою кількістю забитих м’ячів.

7. Досягнення олександрійських велосипедистів

30 березня олександрійські ентузіасти велоспорту організували і провели аматорський велопробіг. П’ятикілометрова дистанція пробігу зібрала 38 учасників. Змагання були контрольним тренуванням перед всеукраїнськими змаганнями, які відбулися у Знам’янці 9-го травня.

Індивідуальна гонка на час з дистанцією в 5 кілометрів проходила на хорошому асфальті в селі Головківка Олександрійського району.

9-11 травня в Знам’янці відбулися Всеукраїнські змагання з шосейного велоспорту. Протягом трьох днів 183 спортсмена з 17 команд з усієї країни виявляли найсильніших. Олександрію представляли 18 осіб – 10 з ДЮСШ, 8 дорослих.

Під час гонки на час з роздільним стартом, на дистанцію 10 км, йшов сильний дощ, але наші земляки показали характер і спортивну волю, пройшовши дистанцію під зливою і сильним вітром.

29 жовтня в Кременчуці відбувся Чемпіонат України з велокросу в парній гонці. Наше місто представляв один чоловік – досвідчений велоспортсмен Олександр Скринник. Парну гонку він їхав з чемпіоном України 2016 року Антоном Пустовітом.

За результатами змагання наш земляк посів третє місце.

8. Чемпіонат України 2016 з карате кіокушинкай

16-17 квітня в м. Львові відбулися відкритий чемпіонат України та відкритий всеукраїнський турнір з карате кіокушинкай в розділі «куміте» серед дітей 2000-2007 років народження.  Ці змагання були одними з наймасовіших за кількістю учасників. Понад 650 юних каратистів з усіх областей України та декількох федерацій карате приїхали помірятися силами. Кіровоградську область представляли понад 70 спортсменів з п’яти клубів. До команди Кіровоградської області від Олександрійського клубу «СПАРТА-17» увійшли 33 спортсмени.

Щоб здобути призове чи перше місце, потрібно було виграти в деяких категоріях по чотири-п’ять двобоїв. Але цей момент не завадив 18-ти «спартанцям» повернутися додому з призами у вигляді кубків, медалей та дипломів відповідних ступенів, дехто був відзначений спеціальними призами від організаторів змагань.

9. В Олександрію приїхали силачі з усієї України

23 квітня в Олександрії відбувся 6 чемпіонат України з армліфтингу, на який завітали близько 80 спортсменів із 13 регіонів нашої держави. Підготовка спортсменів була на висоті, в кожній ваговій категорії була запекла боротьба за перші місця.

Чемпіонат організували: Всеукраїнська Федерація армліфтингу і громадська організація «Сильна Олександрійщина». Члени громадської організації «Сильна Олександрійщина» теж брали участь у чемпіонаті та показали хороші результати. Також від цієї організації боролися за призові місця і жінки.

За підсумками змагань Олександрійська команда посіла друге командне місце.

10. Олександрійців залучали до активного відпочинку

У квітні 2016 року Сергій Жолнерук  разом зі своєю дівчиною Ганною організували і відкрили співтовариство в соціальній мережі Вконтакте – Active Life. Назва Active Life з англійської перекладається, як активне життя. Основна мета групи, за словами Сергія, це розвинути спортивний рух в Олександрії. У групі в соціальній мережі вони інформували олександріців про безкоштовні тренування та ігри на свіжому повітрі.

Кілька разів на тиждень організатори активного відпочинку проводили безкоштовні тренування і спортивні ігри для всіх бажаючих. Ці заходи проводили кілька днів на тиждень у будні і вихідні у парках, скверах та шкільних майданчиках. Організатори влаштовували велосипедні прогулянки за місто, безкоштовні тренування з слеклайн і балансбордам, фрісбі та волейболу. Охочих долучитися до такого відпочинку було не мало. Особливо це цікавило дітей шкільного віку.

Що готує 2017 рік?

2017 рік готує багато нового для суспільства, низка реформ, серед яких реформа в медицині, яку планують запроваджувати вже з початку року, підвищення заробітної плати. У культурі та спорті нас очікує багато подій, традиційні конкурси, фестивалі, заходи до свят, ювілеї художніх колективів, очікувана подія – конкурс «Євробачення» в Україні, а також численні змагання з різних видів спорту, що відбудуться у нас в місті та в інших містах України, Європи та світу. Якими саме подіями позначиться 2017 рік в Олександрії та Україні, які перемоги здобудуть наші земляки – про все це читайте у газеті «Городской курьер» та на сайті «Олександрійські новини». 

Підготувала Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: