В Олександрії визнали недолугість договорів щодо придбання комп’ютерів для шкіл і скасували їх

23.12.2016 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/articles/10636-v-oleksandriyi-viznali-nedolugist-dogovoriv-shhodo-pridbannya-kompyuteriv-dlya-shkil-i-skasuvali-yikh

Після публікації критичних статей про масову закупівлю школами Олександрії ноутбуків, мультимедійного обладнання та іншої техніки без належних гарантій їхньої якості на підставі укладених договорів, що спираються на закони, які вже втратили чинність, а також без конкретизації у специфікаціях придбаного комп’ютерного обладнання, міська влада схаменулась і почала робити судорожні кроки назад, проте не публічно.

У висвітлених газетою “Городской курьер” статтях відкрито розповідалося і про нехтування елементарними правилами використання бюджетних коштів, і про недолугу діяльність юридичної служби міської влади, і про неналежний контроль за використанням бюджетних коштів з боку як особисто міського голови, до речі, дипломованого юриста, так і заступника міського голови, що мусив би курирувати використання бюджету.

Одразу після виходу статті у випуску № 50 згаданої газети, розпорядники коштів, тобто директори міських шкіл, за два дні – четвер та п’ятницю, тобто 15-16 грудня, скасували договори на поставку комп’ютерної техніки та мультимедійного обладнання. За ці ж два дні підприємець, яка без конкурсу, за результатами закупівлі у форматі «звіт про укладений договір» і стала переможцем у декількамільйонному контракті, встигла терміново переукласти договори. Цікаво, яким чином їй вдалось за лічені дні переукласти ці договори. Але ще більш цікавим виявилось те, що всі попередні договори були скасовані з формулюванням через «неточності» і «помилки». Ці «неточності» і «помилки», що мали місце одночасно одразу у всіх розпорядників, чомусь помітили тільки тоді, коли з’явилась наша газетна публікація. Таким чином наш висновок про системність і контрольованість «децентралізованих» фінансів шкіл підтвердився насправді. Наявність таких «помилок», як невідповідність пропозиції для закупівлі і придбаного товару, а також незазначення у специфікації взагалі конкретних найменувань комп’ютерної техніки вказує на пряме недбальство керівників учбових закладів, які раніше, вочевидь, не ухвалювали серйозних самостійних рішень, а тому чи то поклалися на «мудрість» міського керівництва, фінансового і юридичного сектору міської ради та її виконавчого комітету, чи то насправді так і не отримали ніякої реальної самостійності та виконали чиюсь вказівку зверху. І, як бачимо, дарма.

Все це дуже нагадує сюжет про зіцголову Фунта з відомого роману-бестселера Ільфа і Петрова «Золоте теля». Так це чи інакше, але підпис під явно недоброякісними документами поставлений саме директорами шкіл, кожним персонально. І саме вони, кожен окремо, в разі виявлення порушення законодавства, муситимуть тепер відповісти за свої дії. Або ж очільники шкіл розкажуть таємницю про те, яким чином усі вони одразу та одночасно дізнались про одного і того самого підприємця, який, не будучи представником крупного бізнесу, один (і тільки він) примудрився продати комп’ютерну техніку олександрійським міським школам на мільйони гривень.

І ще одна цікава новина. 16 грудня на урочистому заході, де олександрійський мер «дарував» придбану за бюджетні гроші комп’ютерну техніку, Степан Цапюк нервово зазначив, що журналісти, мовляв, не розбираються у комп’ютерній техніці і, мовляв, все нормально з її придбанням. Імовірно, цей коментар адресувався саме журналістам нашої газети, які провели власний аналіз бюджетних закупівель, здійснених владою міста, і поділилися з читачами газети далеко неурочистою стороною використання більше 2 мільйонів державних гривень.

Напевно тому у переліку розпоряджень мера ми так і не побачили поки що жодного документу, який говорив би про накладення стягнення чи інше покарання того, хто припустився серйозних недоліків у тендерних закупівлях та оформленні документації. Все це говорить про те, що, напевно, цих гав упіймали на більш високому рівні міської влади. І справді, не карати ж за це директорів шкіл, які лише виконували чиюсь волю зверху. За це, напевно, потрібно карати своє саме найближче оточення чи самого себе. 

Іще одна важлива інформація. Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», поняття «помилка» – це описка, тобто формальна (несуттєва) помилка. Формальними (несуттєвими) вважаються помилки, що пов’язані саме з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст самої пропозиції, а саме – технічні помилки та описки. Але якщо комп’ютер в тендерній документації зазначається однієї модифікації, а купується за договором зовсім інший, то яка ж це описка чи несуттєва помилка, це, скоріше за все, чиясь свідома маніпуляція.

Наскільки є законними дії директорів і міської влади щодо переукладення договорів з поставки оргтехніки, висновки повинні зробити спеціалісти з дотримання бюджетного законодавства та, напевно, правоохоронці. На нашу думку, за таких обставин треба було б проводити нову закупівельну процедуру. І краще всього було б провести її не у вигляді закритого розподілу коштів, а відкритого конкурсу, який міг би не тільки скоротити видатки на ці придбання без зменшення якісних показників, а й ще би їх і покращив.

І наостанок є ще одна цікава пропозиція до міської влади в особі управління освіти, молоді і спорту міськради. Можливо не варто, як зараз, купляти за 196132 бюджетних гривень, які виділені для дітей, два мультимедійних комплекси, що складаються з ноутбука, проектора, інтерактивної дошки і презентера, та на «закуску» шість ноутбуків. Адже такий комплект значно дорожчий, ніж середньостатистичний комплект для звичайної міської школи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022221 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022251 перегляд

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022354 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: