Медична реформа в Україні: що очікує на лікаря та пацієнта

13.10.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10623-medichna-reforma-v-ukrayini-shho-ochikue-na-likarya-ta-pacienta

Медична реформа в Україні: що очікує на лікаря та пацієнта

Здоров’я для кожної людини надзвичайно важливе. Нині медицина в Україні залишає бажати кращого: примусові «благодійні» внески, великі черги, старе обладнання, не ремонтовані приміщення, не якісні медичні послуги. І цей список можна продовжувати далі. Медична реформа в Україні давно потрібна, але через зміну влади, міністрів, проектів – цей процес гальмувався. Але вже з 2017 року планують все-таки розпочати медичну реформу. Адже розбудова системи громадського здоров’я є однією з вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Про особливості змін в медицині журналістам з різних куточків України розповіли на тренінгу «Медична реформа в Україні: як нас лікуватимуть завтра?». Тренінг відбувався 6-7 жовтня у Києві.

Медицина сьогодні

Сьогодні правила лікування залишились такі, як при Радянському Союзі. Ця система називалася Семашко. Полягала вона в тому, що держава фінансує всі лікарні і лікарів і таким чином надає безоплатні медичні послуги пацієнтам. Система Семашко була побудована за таким принципом: усі пацієнти розподілялися між лікарями у поліклініці, лікарні по географічному (територіальному) принципу, тобто за адресою проживання. Пацієнт приходив до свого дільничного лікаря, розповідав про свої проблеми зі здоров’ям, лікар призначав обстеження і, якщо пацієнт тяжко хворий, направляв його до лікарів в інші лікарні. Ця система працювала добре і у неї були свої переваги, але з переходом на ринкову економіку система почала давати збої. І це в першу чергу стосується фінансування і стимулу для лікарів. Адже держава обіцяє безкоштовне лікування, а виконання цієї обіцянки покладає на лікарів. У лікарів для безкоштовного надання послуг просто немає ані ліків, ані обладнання. Натомість пацієнт платить двічі за безкоштовну медичну допомогу: перший раз – своїми податками, другий – подяками лікарям.

Реформа – це зміна принципів фінансування і управління. З часів запровадження Семашко, принципи управління і фінансування медицини в Україні не змінилися. Нині держава на рівні Конституції (стаття 49 «Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування»), обіцяє безкоштовну медичну допомогу, а виконувати це повинен лікар. Насправді, у наш час це робити не просто, про це говорить Олександр Ябчанка – менеджер групи «Реанімаційний пакет реформ» медичної реформи, кандидат медичних наук, лікар педіатр.

Олександр Ябчанка працював у дитячій лікарні і тому з власного досвіду знає, як працюється лікарям: «З одного боку ти маєш мізерну зарплату, в середньому це десь дві тисячі гривень, з іншого боку – ти всім винен, бо ти маєш надавати медичну допомогу безоплатно, але ти не можеш надавати її безоплатно, бо в лікарні немає бюджету. Бо допомога – це обстеження, діагностика і медикаменти, а в лікарні немає грошей на це все. Відповідно на практиці це працює так, що лікарі і пацієнти якось домовляються». Зрозуміло, що домовлятися означає сплачувати благодійні внески чи давати фінансову подяку лікарю. Такі взаємовідносини в більшості випадків не влаштовують ані лікаря, ані пацієнта. Хороший лікар, який має освіту, великий досвід роботи і розумну голову, чи хоче він, як жебрак, просити гроші у пацієнта, бо має низьку зарплату? Напевно, що це не приємно, натякати на фінансову подяку чи говорити прямо, як рекетир, про «добровільний» благодійний внесок. З іншого боку пацієнт з такою ж невеликою зарплатою не завжди може заплатити за послуги лікаря. І між лікарями та пацієнтами розгортається ворожнеча. Головна проблема цієї недовіри і часом ненависті – це гроші. Отже, як налагодити ці стосунки і примирити обидві сторони? Медична реформа передбачає змінення способу фінансування послуг лікаря і збільшення розміру його зарплати, якщо він справді хороший лікар і буде добре працювати.

Українці бояться захворіти

3,8% українців зазнають колосальних витрат у зв’язку з лікуванням, а більше 90% українців бояться захворіти, бо немає коштів для одужання.

Так Олександр Ябчанка пригадує історію зі своєї практики. У лікарні, де лежать хворі діти, він як лікар відвідував пацієнтів. Коли бачив, що дитина грає на планшеті – це означало, що маленький пацієнт почуває себе нормально. Коли Олександр наступного разу прийшов до цієї дитини, то побачив, що вона сумно дивиться у вікно. На запитання до мами: «Чому ж не грає в ігри?», лікар почув: «Ми продали планшет, бо не вистачало на ліки». За словами Олександра, таке чути важко, адже планшет – це було останнє, що продали аби врятувати життя дитини, перед цим була квартира, машина, цінні речі.

Люди, які вже все продали, для порятунки хворого родича шукають гроші у знайомих, друзів і так далі. І ця проблема зачіпає ще 10-12% українців, які вкладають свої гроші у медицину через пожертвування для спасіння іншої людини. А далі інформація про тяжкохворих, яким потрібна допомога, розповсюджується у засобах масової інформації і виходить, що всі глядачі, читачі і слухачі вже знають ці історії з браком коштів на лікування і, як наслідок, більше 90% українців боїться, що у разі серйозних проблем зі здоров’ям вони потраплять у фінансову скруту. Як це змінити і подолати страх?

Медична реформа 2017

Павло Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я з напрямку реформ: «Весь проект зміни фінансування складається з трьох років. За цей час згідно плану, який ми розробили, ми можемо перевести фінансування нашої медицини з рейок радянської економіки на страхові рейки економіки ринкової. При Радянському Союзі система Семашко працювала, але з переходом на ринкову економіку, у держави недостатньо коштів на фінансування цієї системи і тому пацієнт змушений доплачувати з свого гаманця. За роки незалежності України ми так і не перейшли на нову систему, хоча інші країни давно перейшли до страхової медицини. До прикладу, це Казахстан, Молдова й інші. За 25 років незалежності України був розроблений 21 законопроект про державне страхування, але ні один не пройшов. Цього разу вирішено діяти рішуче і впроваджувати зміни в медицину вже з 2017 року».

Суттєвою різницею між тим, що є зараз, і тим, що планують реалізувати під час реформи у медицині є те, що нині робили ставки на лікування хвороб, а нова система прагне зміцнити здоров’я пацієнтів. Саме тому реформа, яка розпочнеться у 2017 році, почнеться з первинної ланки (поліклініки, амбулаторії, центри первинної медико-санітарної допомоги – ЦПМСД). Первинна ланка відповідає за профілактику захворювань і ранню діагностику.

В чому полягає реформа? Запровадять Державне медичне страхування, але воно не передбачає підвищення податків для населення. Тобто ті кошти з податків населення, які нині держава фінансує у лікарні і лікарів, будуть іти у фонд державного медичного страхування, а вже звідти до лікарень і лікарів. Таким чином можна буде уникнути корупційних схем з грошима, минаючи посередників. Для оплати коштів і контролю надання послуг буде створено національну агенцію державного страхування.

Українці зможуть вільно обирати сімейного лікаря і педіатра для своїх дітей та підписувати з ним прямі угоди (контракти) з чітко прописаним обсягом послуг, гарантованих і оплачених державою. У випадку, якщо пацієнта не задовольняє сімейний лікар, він зможе його поміняти. Сімейні лікарі видаватимуть довідки в дитячий садок, школу, басейн. Прив’язка до місця проживання скасовується. Хоча слід сказати, що і сьогодні пацієнт має право звернутися до того лікаря, який йому подобається більше. Але нині у лікаря немає зацікавленості, мотивації прийняти більше громадян, аніж тих, хто перебуває на його дільниці. Чому так? Бо лікарі працюють на ставку і у них є робочі години, які вони мають перебувати в кабінеті та приймати пацієнтів. Візьмемо, як приклад, двох лікарів одної спеціалізації. До одного лікаря стоїть величезна черга і він приймає весь робочих день, а поряд в іншому кабінеті лікар весь цей час п’є чай, бо до нього на прийом ніхто не іде. Та в результаті обидва лікаря отримають однакову заробітну платню. Чи це справедливо? Звісно, що не офіційно лікар, у якого більше пацієнтів, отримає від них додаткову матеріальну винагороду, але виходить, що конкуренція між лікарями тіньова. Аби конкуренція вийшла із тіні і пропонується медична реформа, яка дасть можливість більше заробляти тому лікарю, у кого більше пацієнтів. За попередніми підрахунками, аби лікар зміг отримувати нормальну заробітну платню, він має підписати контракт з 2000 пацієнтів. Але, щоб не було перенавантаження і лікар якісно надавав свою допомогу, буде встановлено обмеження по кількості пацієнтів в одного лікаря.

Лікарі первинної ланки зможуть обрати будь-яку організаційну форму роботи – ФОПи, поліклініки, амбулаторії та ЦПМСД. В умовах децентралізації, відповідальність та повноваження, зокрема щодо прийняття фінансових рішень, переходять на регіональний рівень.

Після підписання контракту пацієнта з лікарем, дані про пацієнта і кількість підписаних контрактів вносяться в єдиний реєстр пацієнтів. По плану, якщо всі пацієнти будуть внесені в єдиний реєстр пацієнтів, тоді можна підрахувати їх кількість і розробити тарифи надання послуг на вторинній і третинній ланці.  

Завдання центральної влади розробити і затвердити протоколи лікування пацієнтів. Тобто простими словами, протоколи – це рекомендації лікарю, при яких симптомах які види обстеження і ліки призначати. А завдання місцевої влади забезпечити виконання цих протоколів у лікарнях, в тому числі закупити необхідне обладнання.

Павло Ковтонюк говорить, що він розуміє, що модель, яка є на папері, на практиці може спрацювати не так, як очікувалось, але по ходу реформи будуть коригуватися якісь недопрацьовані моменти. Головне – почати змінювати медицину в Україні. Наскільки успішно та швидко медична реформа прийде в кожен населений пункт України – покаже час.

Катерина Карпенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022214 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022243 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022341 перегляд

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: