Олександрійські бюджетоїди чи праця на інвестиції?

22.09.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10621-oleksandrijjski-byudzhetoyidi-chi-pracya-na-investiciyii

Олександрійські бюджетоїди чи праця на інвестиції?

Олександрія потерпає від нестачі інвестицій. Про це говорять навіть офіційні джерела, вказуючи на те, що з цим треба системно працювати. Однак до цих пір всі ці спроби оновити економіку міста, приманити в Олександрію людей із грошима і запропонувати їм вигідні умови вкладення їх коштів, завершувались хіба що отриманням олександрійським мером у майже безкоштовне користування автівки бізнес-класу взамін на погодження міською владою оренди колишнього «Олександріявугілля». Чим ця оренда обернулась для міста – відомо всім.

Наразі популярна тема інвестицій, як чарівного джерела достатку для олександрійців, в чому до певної міри є правда, набула форми відомого шедевра байкарства під авторством Івана Крилова. Влада Олександрії пішла у наступ на інвестиції, одразу в трьох напрямках і купою чиновників. Тепер, за пропозицією мера і виконкому, а також за результатами голосування депутатів, в Олександрії опікуватись інвестиціями будуть одразу три організації на чолі із трьома бюджетоїдами. До цього цим переймалось лише управління економіки мерії. Правда, без будь-яких успіхів, лише констатуючи як факт те, що було внесено в якості інвестицій з державного бюджету та вкладено приватними інвесторами. Але тепер, після рішення сесії, прийнятого у п’ятницю, 16 серпня, міськрада утворила ще дві бюджетоїдські організації – комунальну установу під назвою «Інститут розвитку міста Олександрійської міської ради» та управління стратегічної діяльності міської ради.

Читаємо і дивуємось

Не вірите, що влада вирішила фінансувати одразу три організації із тими ж самими функціями? Тоді давайте поглянемо у документи, що регулюють діяльність цих двох нових і однієї старої структури. Управління економіки міської ради наразі переймається питанням саме інвестицій: «Організація інвестиційної та інноваційної роботи на території міста. Розробка програм і заходів по покращенню інвестиційного клімату на території міста». Саме так зазначено у шостому пункті завдань управління за текстом Положення про управління. Нагадаємо, за загальним правилом координувати діяльність управлінь та відділів міської ради – це напрямок міського голови. Крім того, виключно мер призначає та звільняє керівника цього управління. Тобто на рівні вищого міського керівництва опосередковано через управління економіки міськради за інвестиції та інновації відповідатиме міський голова Степан Цапюк.

Тепер поглянемо на статутні документи новоствореної комунальної установи під назвою «Інститут розвитку міста Олександрійської міської ради». Цю структуру активно просуває новий заступник міського голови Сергій Гриценко. Отже, новостворена комунальна установа, яка мусить фінансуватись з міського бюджету, згідно документів «розробляє і реалізує програми та інвестиційні проекти, спрямовані на розвиток міста».

І далі до новоствореного управління стратегічної діяльності міської ради. Його буде контролювати теж мер, проте не секрет, що цей напрямок активно лобіювала Людмила Давиденко, як перший заступник міського голови. Тож управління відповідно до своїх завдань, які зазначені у положенні, буде перейматися таким питанням, як «організація інвестиційної та інноваційної роботи на території міста. Сприяння зовнішньоекономічним та інвестиційним зв’язкам підприємств, установ та організацій міста незалежно від форм власності».

Тепер, коли ми вже осягнули весь рівень заклопотаності мерії питаннями інвестицій в наше місто, які на сьогодні, насправді, мізерні, спробуємо дати і відповідь на питання: «Навіщо так зробили?»

Показують діяльність

Не секрет, що нині у місті спостерігається певна домовленість між політичними силами, що діють в міській раді. Для того, щоб показати свою роботу та ефективність, їм треба якось і щось зробити. Одним із напрямків могло б бути і питання інвестицій. У людей ця тема на слуху і сприймається вона позитивно. Тож активний розвиток теми завершився тим, що новопризначений заступник мера Сергій Гриценко пішов уперед своїх політичних конкурентів і почав створювати, на його думку, вочевидь найкращу структуру – комунальну установу «Інститут розвитку міста Олександрійської міської ради». Інша справа, що навіть за назвою нової структури вже можна іронізувати, яким чином діятиме ця установа, яка за звичайною семантичною, мовною логікою буде перейматись не Олександрією, а якимсь «містом Олександрійської міської ради». Може і справді у мерії є своє місто, місто Олександрійської міської ради та місто мера? Ми в цьому майже не сумніваємось. Бо, вочевидь, вигадати таке рішення як фінансування купи нових чиновників на темі інвестицій, тоді, коли треба перейматися більш нагальними проблемами, могли люди, які мало турбуються про простих олександрійців.

Але поставимось із порозумінням до таких дивних логічних побудов місцевих чиновників, що, як відомо, не дуже досконало знають рідну мову. Спробуємо зрозуміти інше.

Назва нова – зміст старий

Інститут розвитку дуже непогано звучить, як якась насправді наукова, якась дуже серйозна установа. Але за змістом вона буде тим же самим зібранням звичайних, найнятих на гроші міського бюджету, тобто городян, чиновників, які будуть перейматись не науковими дослідженнями, а написанням планів та звітів. Чому, спитаєте ви, чиновники вибрали таку гучну назву? Бо просто красиво звучить і підкупляє! Так само, як і в історії з написанням за шалену суму бюджетних грошей стратегічного плану розвитку Олександрії до 2030 року. Пам’ятаєте нещодавню історію, коли цей, просто дитячий за змістом, документ, складений, мовляв, видатними науковцями, наповнили нелогічною та просто недостовірною інформацією.

Тепер із створенням професійної структури з цього питання «розпил» бюджетних коштів, схоже, буде більш серйозним та мотивованим. Тепер простір для такої діяльності значно ширший.

Вони будуть – не значить, що працюватимуть

І тут на арену виходить перший заступник мера Людмила Давиденко, яка, як кажуть, під горіх розвінчала міф про професійність і навіть імовірну належність до професіоналів нової комунальної установи. Вона з неприхованими ревнощами ставиться до появи нових економічних консультантів і прямо на сесії виступає з палкою промовою, в якій прозоро натякає на те, що через відсутність досвіду їхня робота може бути ніякою і чи буде ця робота взагалі, ще велике питання. «Ну, так як мені доводиться координувати діяльність по цьому напрямку роботи, то я вам хочу сказати, що сиділа на громадських слуханнях і зрозуміла, що я правильно думаю в цьому напрямку. Знаєте, це дуже нова робота. І для вас. І для працівників міської ради. Це дуже непроста робота, без допомоги людей, які дійсно займалися багато років такою роботою, вам буде дуже непросто розібратися в цьому питанні. І на сьогоднішній день, от давайте, залишиться тільки одне комунальне підприємство, бо вони там будуть працювати із міжнародними організаціями, то хай собі працюють. Знаєте, вони будуть – це ще не значить, що вони вже працюють», – зазначила Л. Давиденко.

Ми тільки починаєм

Сергій Гриценко теж не поліз за словом у кишеню і цілком зрозуміло виступив проти такого розподілу та подрібнення у питанні інвестиційної політики міста. Він небезпідставно вважає, що тоді всі ці функції і відповідальність розмиються між багатьма. До речі, як і політичні дивіденди, якщо вони, дай то боже, будуть. На трибуні сесії він буквально так оцінив спробу йти кожному своїм паралельним курсом: «І потрібно створювати щось одне: або управління, або інститут. Не потрібно створювати і то, і то. Ми тільки починаєм цю роботу. І чому я наполягаю саме на створенні інституту розвитку міста, ну прошу, щоб ви депутати підтримали. Тому що комунальна установа «Інститут розвитку міста», вона по своїм функціональним обязаностям зможе працювати з такими ж самими комунальними установами, які вже створені у будь-якому європейському місті. Створивши те і те, ми потеряєм відділ інвестицій, і буде одне, одна установа дублювати другу».

Третій коментар на цю тему, вже мера, завершив дискусії. Під час ухвалення рішення Степан Цапюк озвучив цікаву логіку утворення купи інвестиційних чиновників – у них різні напрямки роботи і нехай вони тепер працюють.

Лебідь, Щука і Рак

Простий висновок. Схоже на те, що в мерії не бачать майбутнього не тільки до 2030 року, але й навіть на найближчу перспективу. Вони, як легендарні Лебідь, Щука і Рак, тягнуть кожен на свій бік рішення, сподіваючись позбавити конкурента політичної переваги. Тому результату інвестиційної бурхливості у міськраді не буде. Це очевидно хоча б тому, що фактично всі ці, як нові, так і старий, інвестиційні підрозділи контролюватимуть три різних чиновника. І кожен буде пробувати мірятись сферою впливу та своїми цінниками з вказівками. Інакше складно зрозуміти, навіщо створювати такі гібридні структури, які для практичної інвестиційної діяльності не годяться.

Нова порада меру

Наприкінці невеличка порада мерії. Сподіваємось, що після цієї поради мер не вигадає, як минулого разу, вивертати кишені журналістів чи якесь інше «ноу-хау». Тому ризикнемо все ж висловити цю пораду з огляду простої логіки економічних знань.

Ефективність створення та діяльності таких інвестиційних підрозділів – хоча б абеткове знання маркетингу, яким мер, до речі, повинен володіти досконало, бо свого часу працював у відповідному підрозділі на потужному промисловому підприємстві міста. Але все ж нагадаємо.

Комунальна установа, нове чи старе управління – це шлях у нікуди. Вони не дадуть ніякої ефективності. Лише отримання грантових коштів за реальне укладення контрактів з тим чи іншим інвестором може стати реальним стимулом для співробітників працювати на результат. Інакше ні наглядова рада, як це передбачено для «Інституту розвитку міста Олександрії», ні сильне керівництво від першого заступника міського голови і до самого мера, не зроблять нічого корисного. Як не зробили до цього часу.

Поки у людей не буде матеріального стимулу, їх можна змушувати хоч кожного дня тягати стоси звітів, але інвестиції в місто не прийдуть.

Тож порада, пане мер – стимулюйте їх відсотками від виконаного. І тільки після укладення договорів та отримання реальних коштів до міського бюджету у вигляді податків. Є, правда, небезпека, що як ця, так і багато інших корисних порад мерією так і не буде почуто.

У нас чомусь складається враження, що основною темою всіх цих новоутворень є іноземні подорожі, відвідування райських місць для літнього відпочинку і нарад, тихі заплави для «розпилу» бюджетних асигнувань на псевдо-інвестиційну діяльність. Сподіваємось, що це лише наші невдячні прогнози, і насправді все буде тільки на краще нашому місту.

Хоча все легко перевірити. Почитаємо про результати роботи всіх цих підрозділів та чиновників через рік. І все стане на свої місця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022226 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022253 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022357 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: