Стратегія від олександрійської влади: грошей нема, але треба триматися… до 2030 року! (Частина 2)

18.08.2016 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/articles/10614-strategiya-vid-oleksandrijjskoyi-vladi-groshejj-nema-ale-treba-trimatisya-do-2030-roku-chastina-2

Стратегія від олександрійської влади: грошей нема, але треба триматися… до 2030 року! (Частина 2)

(перша частина статті)

А-ля «Я, робот» та прозорість влади

Взагалі є приголомшливий показник із фантастичною динамікою. Стратегія констатує, як факт, що на 1000 жителів в місті було 117 подорожуючих. За грубим розрахунком до нас за рік, виявляється, приїжджає 11700 туристів! Ви їх бачите? Ні? А вони в розрахунках є! Більше того, їх буде більше, причому у 2030 році до нас приїде не менше 17800! Що вони будуть оглядати і чим захоплюватись? Мабуть, авторами стратегії.

До речі, чому б і ні, адже в місті, як визначили автори стратегії, влада матиме, так би мовити, високий рівень прозорості своєї діяльності. І він буде невпинно і дуже сильно зростати – з 4 до 8 балів по 10-ти бальній оцінці. Незрозуміло, чому лише до 8, а не до максимуму? Тобто навіть через п’ятнадцять років 2 бали таки залишатимуть для якихось «незрозумілих» таємниць влади від громади. І хто оцінив нинішню прозорість міської влади аж на 4 бали, враховуючи систематичні судові тяжби громадськості з мерією щодо доступу до інформації. На нашу думку, вона не дотягує навіть до двійки. Вочевидь, на 4 бали самі себе оцінили мер та його оточення. Хоча, напевно, треба дякувати, що оцінили себе на 4 бали, а не 8 вже зараз. Напевно це вже і так доволі самокритично.

Про схематичність і формальність формування згаданих показників свідчить і простий аналіз, наприклад, таких тверджень Стратегії, як питома вага нашого міста в економіці району і області та створення робочих місць. От тут точно щось є від потойбічного світу чи магії навіть.

Виявляється, у нас питома вага економіки міста в обласному показнику зросте з 4,8% до 11%. А робочих місць при цьому ми будемо створювати практично стільки ж, скільки у 2015 році. Варто сказати про показник, який чомусь не зазначили автори Стратегії – створених і втрачених робочих місць в місті за рік практично однаково. Тобто економіка міста не рухається вперед, вона жевріє у своєму, відокремленому світі, який дуже малий і зростати поки що не в змозі.

Якщо ж прикласти цю логіку до ідей авторів Стратегії, то виявиться, що людей в місті більше не працюватиме, а економіка все одно буде зростати? Вам це не здається дивним? Адже загальна вартість виробленого товару в Олександрії тоді повинна бути космічною, щоб це стало правдою.

Або ще одна фантастична річ. Рівень використання промислових фондів підприємств зросте з 50% (цікаво, хто це рахував і як) до 90%. Ви це уявляєте? Якщо перекласти цей термін простою мовою, нині пусті корпуси промислових олександрійських підприємств, за якимось чарівним помахом, запрацюють так, що аж гай шумітиме! Причому все це відбудеться без додаткових працівників. Уявляєте можливість такого? Та ще й працюватимуть на повну потужність, як у радянські часи!

Складається враження, що у цехах будуть працювати або роботи, або якісь робітники-привиди, а керувати всім цим процесом будуть таємничі чаклуни-керівники. Скажете фентезі на кшталт всесвітньо відомого «Я, робот»? Ні, все це більше схоже на псевдоекономічні розрахунки авторів, які писали багато, але системності і логіки у цій купі паперу небагато.

Заводи будуть працювати тихо і непомітно

Відсутність методики формування стратегії (чи її втаємничення) може бути пов’язана із тим, що автори писали саму Стратегію, як невдалий зразок розширеної версії студентської курсової роботи з маркетингу. До речі, не факт, що ця Стратегія не є якраз результатом якоїсь курсової роботи одного або декількох студентів поважних презентувачів Стратегії з науковими ступенями в економіці. На нашу ж думку, якби таку роботу здати для перевірки на кафедру серйозного університету, то почули би відповідь, що напевно ця недолуга робота банально списана з Інтернету і скоріш за все безкоштовно. А на наші ж заперечення, що це не так, почули б тоді, що потрібно припинити дивитися блокбастери аби відрізняти реальність від фантастики, взагалі припинити писати нісенітниці та звернутися до специфічного медичного спеціаліста. Залік ця робота точно не отримала б. Той, хто знає, що таке економічна освіта, може все це зрозуміти, погортавши сторінки тексту Стратегії до кінця. Ми не будемо деталізувати всі проблемні моменти Стратегії, яку навіть намагатись переписувати чи доопрацьовувати не варто, не те, що показувати інвесторам. Чому? Ось вам яскравий приклад.

Одним з апофеозів антинауковості і повної непрофесійності формування цього документу є таблиця із довгим заголовком: «Рейтингові оцінки поточного стану та перспектив розвитку міста Олександрії за складовими сталого розвитку у відсотках». Автори посилаються на згадані на початку Стратегії Цілі, а потім згадують вимоги глобальної Стратегії Сталого Розвитку. При цьому все одно так і не пояснюють, як вони вирахували те, про що стверджують. А твердження ці досить цікаві. Виявляється, що сьогодні місто Олександрія має поточний стан розвитку на рівні 55,8%. Добре, повіримо. У 2020 році цей рівень розвитку зміниться на показник 74,2%. А у 2030 році він підніметься до 97,1%!!! Цікаво, що турбують упорядників цього рейтингу в основному лише три складові, які вони поділили і визначали їх рівень ще й окремо для кожного: економіка, екологія і соціальний розвиток. Що таке «соціальний розвиток» зрозуміти неможливо, адже ніякого пояснення цього занадто універсального терміну Стратегія не надає. Якщо подивитись ці показники у розрізі, виявляється, що економіка міста у нас зараз працює на 44,8%. З екологією трохи краще – 54,7%. А «соціалка» процвітає – 68,7%. Упорядники, які мабуть за принципом банального арифметичного додавання формували наступні показники, вказали, що у 2030 році в Олександрії економічний розвиток сягне 96,2%, при цьому екологічний стан буде оцінений як 97,6% із 100 можливих. І оце вже повний анекдот. Мабуть ті, хто укладав цю табличку, не знають історію і особливостей розвитку промисловості, тому і не врахували, що якщо такими темпами, як вони зазначили напередодні (а це мінімум 200% приросту), буде розширятись економіка, то з екологією, як би так сказати м’якше, все буде не настільки райдужно, а скоріш за все навпаки. Адже зростання промислових підприємств напряму пов’язано з викидами в середовищі. І не секрет, що в усьому світі промисловці заради здешевлення собівартості та підвищення конкурентоспроможності вироблених товарів економлять в першу чергу на дороговартісному очисному обладнанні. Аби навести яскравий приклад, далеко ходити не потрібно – згадайте нещодавно зведені в Олександрії котельні, як альтернатива витрачанню дороговартісного природного газу. Пам’ятаєте кількамісячний скандал з їх димовими завісами в центрі міста. Скандал затих, бо на дворі потепліло, а коли знову похолоднішає – чекати на новий виток.

Гормони щастя

Всі ці дивні висловлювання і твердження авторів Стратегії (чи то мерії із її стратегічним комітетом, чи київської приватної фірми) не настільки важливі, як сама суть чималенького за обсягом документу. Фахівці економіки та навіть більш-менш обізнані люди знають, що баланс завжди складається з двох складових: дебет і кредит. Для позитивного сальдо, тобто результату, потрібно, аби дебет був більшим за кредит (не враховувати банківську справу). Якщо прочитати Стратегію, то складається враження, що за думкою експертів, зауважте – експертів, а не пересічних городян, головною турботою жителів нашого міста є власне задоволення, концентрація виключно на своїх витратних потребах. Тобто на тому, що завжди перебуває в кредиті балансу. Як відпочити, розважитись, пити кришталево чисту воду, витрачати гроші ми знаємо. А от як розпочати промислові проекти, як включити економіку, щоб вона запрацювала на повну потужність (чи хоча б на якусь) – ні. Висновків тут напрошується два: або автори писали Стратегію виключно під час викиду в кров серотоніну чи ендорфіну – гормонів людського щастя, або експерти Стратегії – це ніякі не експерти та напевно навіть і не фахівці, а звичайнісінькі люди, яким властиво важливішими для себе вважати нагальні приватні проблеми, ніж розуміти проблеми в більш глобальному обсязі.

Варто по-справжньому

На нашу думку, таку, так би мовити, Стратегію сталого розвитку Олександрії показувати інвесторам не можна, бо вони швидше втечуть з Олександрії, ніж дочитають хоча б половину цього стосторінкового опусу міської влади.

Який з цього всього вихід? Позбутись райдужності мрій і написати Стратегію на десять-п’ятнадцять сторінок, зробивши її дійсно реальною, а не фантастичною. Краще оцінювати нинішній і майбутній стан економіки міста критично-реально. Нехай це болісно, давитиме комусь на мозолі і, навіть, псуватиме імідж. До речі, і з меншими обсягами стратегічних планів крупні закордонні, в тому числі європейські та американські фірми, виходили з дуже скрутного становища. Їх стратегії працювали тільки тому, що були написані не для «галочки», не для політичного іміджу та популістських хизувань, не для витрати бюджетних коштів, не для закордонних поїздок чиновників, а для виживання і перспектив у майбутньому. Може і Олександрія колись спробує так зробити. По-справжньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022224 перегляди

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022252 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022355 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: